СЗО: 1 млрд. души не могат да си позволят здравни грижи

Необходимостта от здравно финансиране никога не е била по-голяма
Обновена: 22 ное 2010 16:36 | 22 ное 2010 16:35,
4
СЗО: 1 млрд. души не могат да си позволят здравни грижи
Снимка: БГНЕС

Един милиард души не могат да си позволят здравни грижи, а повече от 100 милиона души изпадат в бедност всяка година поради заболяване или "катастрофални" сметки за медицински грижи, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО).

"За мнозина здравните грижи не съществуват, а за други просто не са достъпни. Когато не са достъпни, това означава, че или не ги използваш, или имаш сериозни финансови затруднения", заяви Дейвид Евънс, отговарящ за здравното финансиране на СЗО.

"Необходимостта от здравно финансиране никога не е била по-голяма на фона на забавения икономически растеж, болестите и застаряването на населението, което се нуждае от повече грижи за хронични заболявания.

Всеки трябва да има достъп до здравни услуги и никой не трябва да изпитва финансови затруднения за това, заявиха от СЗО. Над 100 милиона души годишно изпадат в бедност, заради "катастрофални разходи".

Около 1 милиард души в света не могат да си позволят здравни грижи.

Въпреки че най-бедните страни са най-засегнати, докладът на организацията посочва, че богатите нации също имат проблеми със здравеопазването.

Експертите цитираха проучване на Харвардския университет от 2007 г., според което медицинските сметки са допринесли за фалита на 62% от семействата.

"Това просто не е приемливо. И не само е неприемливо, но и не е необходимо, тъй като може да се направи нещо за разрешаването на въпроса", призоваха от СЗО. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Philiki etaireia преди 13 години
Ne edin, a pone tri milliarda sa. Tova e resultatut ot pobedata na globalisma. Dotouk se stigna vsledstvie predatelstvoto na M. Gorbatchov -- izcheznaha USSR i Suvetskiyat block, i Zapadut se pochouvstvouva vsesilen... Actualnata "crisa" e chast ot plana za ounishtozhavane na nyakolko milliarda chovecheta, za da zhiveyat vse po-oholno edin i neshto milliarda ***.Ne sum sigouren, che ste razbrali, no, -- sus zdrave!
2
1
 
3
 
! Отговори
Опечален преди 13 години
Не сме сами във Вселената. Колко много Дянковци имало още по земята.
1
0
 
5
 
! Отговори
луд преди 13 години
Те поне си знаят, че не могат да си го позволят. А тук си плащаш осигуровките, за да разбереш, че не могат да ти осигурят здравеопазване.