Децата ни са със сърдечни проблеми

Д-р Валентина Григорова: 10% от навършващите пълнолетие са със сърдечносъдови проблеми
Обновена: 4 яну 2011 15:46 | 4 яну 2011 15:45,
5
Децата ни са със сърдечни проблеми
Снимка: Булфото

Д-р Валентина Григорова завършва специалности по Вътрешни болести, кардиология и ревматология в Медицински университет – София, през 1977 г. Магистър е по Стопанско управление и Здравен мениджмънт. Повече от 25 години работи като кардиолог в Първа градска болница, София. Има десетки участия в национални и международни конгреси и квалифицирани курсове. Членува в Българското кардиологично дружество, Българска асоциация по ултразвук, Европейско кардиологично дружество, Българска лига по хипертония.

Според последните статистически данни българите са на първо място по смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания в Европа. На какво се дължи тази тревожна статистика, според вас?

Има две причини да водим това печално първо място. Първият фактор се дължи на генетичната обремененост на българите, високо кръвно налягане, с висок холестерол. Втората причина е начинът на живот. Българинът се храни с прекалено много сол, тлъстини, пие големи количества алкохол и прекалява с тютюнопушенето.

Кои са основните фактори, които увреждат сърдечносъдовата система и до какви последствия водят те?

Животът завършва със сърдечна недостатъчност. Тя се причинява от недобре лекувано високо кръвно налягане, от усложнения на артериалната хипертония, които най-често са сърдечносъдови, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, различни видове аритмии, както и от кръвните параметри, от високата кръвна захар.

Има някои рискови фактори, като възраст и пол: при мъжете – рисковете нарастват на възраст над 50 години, при жените – над 60 години.

Факторите, които могат да се коригират, са хипертоничната болест, наднормено тегло, обездвижване, захарен диабет, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. Всички те могат да доведат до сърдечна недостатъчност.

За голямо съжаление, може би поради подобряване на сърдечносъдовата диагностика, все по-голям процент сърдечносъдови заболявания се отчита при млади хора – засегнати са 10% от младежите във възрастовата група 18-20 години. А 5% от децата на 5-15 години са с високо кръвно налягане. Проблем е, че до 5-годишна възраст няма маниер да се мери кръвното налягане, процедурата не влиза в задължителния медицински преглед. Но в последните препоръки на кардиолозите за прегледи и лечение на пациентите навлизат все повече измервания и в детската възраст.

Още за хипертонията при децата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
alice_in_wonderland преди 13 години
Човек е това което яде-ядем ***,пием ***,дишаме ***.Плодовете и зеленчуците пълни с остатъчно количества канцерогени пестициди,месо и мляко=ГМО соя,хляб бъкан с подобрители и оцветители.Замърсена вода,отровен въздух и почва!!!Упорито продължаваме да *** клона на който седим....
3
0
 
7
 
! Отговори
`uil преди 13 години
Абе я вище кви химии ядем от 90та година насам.Вече 20 години няма никакъв контрол над храните у нас.Всеки гледа да си пълни джоба и нехае какво пройзвежда,салами със соя която е чисто ГМО,защото 80% от соята в света е ГМО.Я вище безалкохолните,и какво пише на етикета,аспартам което е заместител на захарта и е страшно отровен разни кисилини и тем подобни.И не само там а във всеки един продукт вече има химия,която вече след толкова години дава отражение
2
0
 
4
 
! Отговори
Доктор ОХ преди 13 години
Кои са основните фактори, които увреждат сърдечносъдовата система и до какви последствия водят те?- Употребата на пластмаса,ароматизатори и пестициди ..толкова е просто
1
0
 
3
 
! Отговори
гого преди 13 години
Добре бе, как изведнъж за 20 години станахме генетично обременени та счупихме рекордите по смъртност?

Спонсорирани публикации