Грипна епидемия от събота и в София

Най-често боледуват учениците и работещите
Обновена: 21 яну 2011 12:32 | 21 яну 2011 12:30,
29
Грипна епидемия от събота и в София
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Грипна епидемия ще бъде обявена от събота в София, съобщиха от Столичната регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

Всекидневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва, че броят на болните става все по-голям.

От 10 до 16 януари в столицата е регистрирана заболеваемост 155 на 10 000 души население. От 17 януари до днес всекидневно се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания.

По последни данни на Националната референтна лаборатория около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A(H1N1).

Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и работещите.

Още по темата

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения.

Спират се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановите операции и свижданията в болниците.

С писмо на директора на Столичната РИОКОЗ се уведомяват всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки, а Регионалния инспекторат по образованието София-град – за създаване на организация за спиране на учебните занятия.

Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, а новият грип – при хората и за бременни и хора с наднормено тегло. При тях най-често се развиват усложнения, посочват здравните експерти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: грипепидемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
е да преди 13 години
Аз се оправих с тайлол хот 4 пъти на ден и 1 упсарин и конски дози вит.С. Това го пих 3 дни.
24
0
 
0
 
! Отговори
гунчо преди 13 години
23
0
 
0
 
! Отговори
vazmutena преди 13 години
за антибиотиците не съм съгласна, че действат при грип, при свинския също, освен ако положението не е вече твърде серизно, в смисъл самолечение довело до усложнения, питането ми беше по-скоро за антивирусните препарати, които се изписват-тамифлу, реленца, ремантадин, мойта док казва, че само те са подходящи при този грип, все пак благодаря за коментара dedo!
22
0
 
0
 
! Отговори
dedo преди 13 години
И за да не стане объркване: не говорим за свински грип. Поне официално личните лекари не са регистрирали подобни случаи. Ако някой усети, че започва да му растат копитца, *** или опашка, да се обади незабавно на личния си лекар.
21
0
 
0
 
! Отговори
dedo преди 13 години
По-надолу написах един от антибиотиците, които му въздействат - Клиндамицин. Не си го предписвайте обаче сами, отидете на лекар. Ако реши да ви пише рецептата въз основа на кълбето, сиреч да познае какво да ви даде, му напомнете, че все още има Институт по вирусология, който по неведоми божи пътища познава по-вярно...Антибиотици от вида на Тетраолеан, Доксациклин не влияят, имам някакво съмнение за еритрановите също. Преценката е на доктора все пак.
20
0
 
0
 
! Отговори
vazmutena преди 13 години
кажете с какво лекуват тоя грип?някой преболедувал моля да сподели?през 2009 го преболедувах този грип, не съм се изследвала, просто докторката каза, че няма смисъл, защото тогава всичкия грип е бил AH1N1, лекуваха ме с ремантадин, тъй като тамифлуто беше свършило.....не спах три денонощия от тоя *** и май ми беше по-зле от него, отколкото от грипа, и още веднъж стига всявахте паника у хората, чухте ли ме.......медии, излезте от летаргията
19
3
 
4
 
! Отговори
напускайте герб преди 13 години
Експертите: Усетите ли грип, веднага напускайте герб и отивайте на лекар!
18
3
 
0
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Единия действащ добре антибиотик върху грипа е Клиндамицин. Добре е все пак лекар да го предпише, също така да се вземат в предвид индивидуалните алергии на пациента (може пък да има някакви алергии).
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗНАЧИ САМО БАБА ВАНГА ИМАШЕ ГАДАТЕЛСКИ СПОСОБНОСТИ ТОВА ОТ УТРЕ ОТ СЪБОТА СИ Е ЧИСТА СПЕКУЛАЦИЯ КОЙ ВИ ДАВА ПРАВО ДА ВСЯВАТЕ ПАНИКА И ДА ОПРЕДЕЛЯТЕ КОГА И КОЕ Е ЕПИДЕМИЯ И ОТ КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ЛЪЖЦИ КАТО БОРИСОВ ЗАПИСИТЕ БИЛИ ФАЛШИВИ УМРЕТЕ КУЧЕТЕ ЕНИЧЕРСКИ.
16
0
 
0
 
! Отговори
ева преди 13 години
как се лекува свински грип ?
15
0
 
0
 
! Отговори
ot 9 do 13 преди 13 години
xXAXAXAXAXA луд луд :D
14
0
 
2
 
! Отговори
канабис преди 13 години
ее и мастиката помага при даден грип :)
13
0
 
8
 
! Отговори
до номер 9 преди 13 години
евала! ето това е истината! стига сме търпяли болни да ни заразяват от немарливост! РЕВОЛЮЦИЯ
12
1
 
7
 
! Отговори
? преди 13 години
кво общо има Герб със свинския грип само не раэбрах бе тапаNAR ?
11
0
 
7
 
! Отговори
MONIKA преди 13 години
NE PIITE ANTIBIOTIZI I DR.LEKARSTVA. IAJTE PLODOVE,PIITE MLEKA,SOKOVE I WTE OZDRAVEETE.
10
10
 
11
 
! Отговори
свински грип преди 13 години
Т.н. "герб" отдавна са неизлечимо болни от свински грип и затова политиката им носи свински характер!
9
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
също така често боледуват и возещите се в претъпкания градски транспорт сутрин и вечер, които биват заразени от недобросъвестни кашлящи граждани, които извхърлят бацилите си посредством изкашляне в периметър от един до два метра директно в лицата на незаразените все още граждани на Република България, *** турци и секви други индивиди в трамваите, тролеите, икарусите и метро. Стойте си дома болни хора такива, не искам да бъда заразен!
8
4
 
15
 
! Отговори
Gruh преди 13 години
"и хора с наднормено тегло."Ми нали е свински грип - нормално :)
7
0
 
13
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Нема да се плашите-Б.Б е на смяна!
6
1
 
15
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
"Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, а новият грип при хората и за бременни и хора с наднормено тегло."Днес трошите миФки направо - новият грип бил опасен при хората...