Руски медии: Москва очаква подписването на "Южен поток"

Заплахата тръбата да мине през Румъния се оказа ефективна
7 юли 2010 07:00,
62
Руски медии: Москва очаква подписването на "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Заплахата на Русия да се откаже от прокарването на “Южен поток“ през България и да пусне тръбата през Румъния има ефект, след като предишният ден българският премиер Бойко Борисов за първи път след идването си на власт подкрепи проекта.

Изявлението си българският премиер направи след преговори с руския вицепремиер Виктор Зубков, отбелязват “Комерсант“ и “Ведомости“.

“Комерсант“ добавя, че се очаква още утре РФ и България да подпишат "пътна карта" по този проект. Вчерашното посещение на Зубков в София доведе до неочакван пробив за Москва: София за първи път публично заяви, че няма да се откаже от строителството на газопровода.

Изданието привежда думите на Борисов, че спорните моменти по проекта са били разрешени и още в четвъртък експертите окончателно ще съгласуват “пътната карта“.

Борисов заявява, че очаква газопроводът да почне работа до 2015. Информацията, че са постигнати принципни споразумения по спорните моменти, които са спъвали преговорите, се потвърждава и от източника на “Комерсант“ в "Газпром", а събеседникът им в правителството "не изключва" възможността "пътната карта" да бъде подписана в Москва в четвъртък.

"Пътната карта" ще стане първият документ по “Южен поток“, подписан с кабинета на Борисов, отбелязва изданието.

“Комерсант“ привежда и кратка история на смяната на българското правителство през юли 2009 и последвалите изявления на Борисов за енергийното сътрудничество с Москва, включително изпращането на договорите с “Булгаргаз“ в прокуратурата, публикуваната стратегия за намаляването на енергийната зависимост от Русия, и икономическите разногласия по “Южен поток“.

Според вчерашните изявления, повечето от тях имат решение. Според думите на Бойко Борисов газотранспортната система на България ще бъде включена в “Южен поток“, като готовите тръби остават собственост на София.

Останалите участъци от газопровода ще принадлежат на равни начала на двете страни. През България ще преминават около 63 милиарда кубични метра газ – това е целият обем, който "Газпром" възнамерява да транспортира през “Южен поток“.

Руско-българското предприятие за реализиране на проекта ще бъде открито в най-кратки срокове, се казва в изявлението на Виктор Зубков, който обаче не посочва разпределението на дяловете.

Друга руска отстъпка е готовността да се разгледа въпросът за премахване на посредниците от руско-българския газов бизнес, за което настоява София.

Зубков е отбелязал, че 95% от доставките на газ достигат България по цени, по-ниски от крайната цена за потребителите. Българските потребители плащат от 472 до 576 долара за 1000 кубични метра газ, които Русия продава за 339 долара. Вицепремиерът е обещал да доложи за ситуацията на премиера Владимир Путин.

Аналитикът на "Тройка Диалог" Валерий Нестеров е уверен, че рязката промяна в българската позиция по “Южен поток“ е свързано със започването на преговори за използването на територията на Румъния.

В крайна сметка, София е решила да не отстъпва проекта на конкурента, следвайки логиката на транзитните страни: колкото повече тръби минават през твоя територия, толкова по-добре.

"България поддържа и Набуко", напомнил е Валерий Нестеров. Впрочем, отбелязва изданието, българското съгласие е важен, но далеч не последният проблем, който Москва трябва да реши за реализацията на своя проект, според експертите.

"Засега не е сключено междуправителствено съглашение с Турция и няма яснота нито по участниците, нито по инвеститорите. Стойността на проекта достига 25 милиарда долара, но почти всички страни, през които ще мине тръбата, са наполовина банкрутирали", обяснява пред медиите руският енергиен експерт Михаил Крутихин.

Валерий Нестеров смята, че с ресурсите на “Южен Поток“ не се очакват проблеми, но колосалните инвестиции в проекта ще се окажат тежко бреме за "Газпром".

"Такива вливания в създаването на излишни газотранспортни мощности показват, че в "Южен поток" има повече политика, отколкото икономика", заявява той пред авторите Александър Габуев и Олга Мордюшенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
0
 
! Отговори
егатиното преди 13 години
Беларус не плати, а доплати
57
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
"Такива вливания в създаването на излишни газотранспортни мощности показват, че в "Южен поток" има повече политика, отколкото икономика", заявява той пред авторите Александър Габуев и Олга Мордюшенко.да си дойдем на думата
56
3
 
0
 
! Отговори
психиатър преди 13 години
Ти май си ГЕРБова ***,с промит алкохолен мозък,стигнал до психично извратени наклонности.Не е лошо да посетиш психиатричната клиника на ВВМИ.Там ще получиш специализирана медицинска помощ,поне да се почувстваш малко по -нормален българин.Съжалявам те ,но трябва да се лекуваш
55
2
 
1
 
! Отговори
bliak преди 13 години
nishto ne razbirash, tapoto izkazvane na boiko imashe za cel da nakara rusnacite malko ot malko da pochnat da ni hodat po gaza, makar che ne se poluchi mnogo dobre vse pak ima nekkav efekt
54
2
 
0
 
! Отговори
CARMINA BULGARANA (T преди 13 години
heritage.varnalife
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо никой не пише за момчето убито от роми на 04 юли??? това параван в който всички медии задружно участват ли е???
52
3
 
6
 
! Отговори
много мълчалив преди 13 години
Ако Борисов би говорил само за това, което разбира, тогава той щеше да бъде много мълчалив.
51
2
 
3
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 13 години
Както винаги повечето форумци реагират първосигнално на заглавие на статия. Заглавието, както често се случва у нас, няма много допирни точки с реалността а е опит за внушение. Истината е, че този път имаше повече прозрачност и това е добре. За останалото - ще поживеем и ще видим!
50
3
 
3
 
! Отговори
Егати преди 13 години
За сравнение - Беларус плати около 190 милиона за газ, а Газпром им платиха 218 милиона за транзит .... не само че газта им идва безплатна, но и ПОЛУЧАВАТ пари от цялата работа. Там онзи US консул/ ЦРУ агент дето е оплел Бойко, май е забравил да го спомене.
49
3
 
6
 
! Отговори
не е за неговия инте преди 13 години
Пожарникарят така и не разбира, защо цените на газа са толкова високи в България. Статистите Трайчо и ЕТ Дянков не желаят да му го обяснят, та затова трябваше да вика руснака. Но по израза на лицето на пожарникаря се разбира, че тази материя не е за неговия интелект.
48
2
 
3
 
! Отговори
The Punisher преди 13 години
Който иска да прочете двете статии. Първо статията озагалавена "Чао, Москва", после да прочете "Руски Медии: Москва очаква подписването на "Южен Поток"" и ще разбере за какво противоречие говоря. Иначе нищо лошо няма в усилията на ББ.
47
6
 
6
 
! Отговори
Пич преди 13 години
"Вчера имаше статия " Чао, Москва". Днес има тази тук. Огромно противоречие има между двете."Никой не е казвал "чао Москва". Просто за първи път в нашата история някой поиска да има прозрачност и ясни правила, а не да ми правят проект просто на другарска договорка. Нито се знае колко ше струва, нито кога ще бъде изграден, нито дали ще има ползва от този проект. Бате ви Бойко, дето всички разправяте колко е ***, за първи път постави нещата на логична основа.
46
6
 
4
 
! Отговори
на котлова храна преди 13 години
А политиците в България и опозицията в парламента не са ли българи? За разлика от вас, гербави предатели, на котлова храна от ЦРУ!
45
2
 
3
 
! Отговори
The Punisher преди 13 години
Вчера имаше статия " Чао, Москва". Днес има тази тук. Огромно противоречие има между двете. Друг е въпроса дали противоречието идва от днес.бг или от ББ. Изобщо пълни г...а.
44
6
 
7
 
! Отговори
червения комуняга преди 13 години
Когато измрат ***, тогава и Бате Бойко ще умре, защото той е най-червения ***!
43
3
 
5
 
! Отговори
не разбирам какво ст преди 13 години
ББ: -"Така и не разбирам какво става с цената на газа, но няма никакво основание за паника!"
42
7
 
4
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Руснаците много ме радват. Гледам го вчера този с очилата как се учудва как така тези посредници взимали толкова много пари. Все едно той не знае кои са тези посредници :)) Ами нали това са си техни хора и парите си отиват пак в руските джобове ? За балъци ли ни мислят, какво !?
41
3
 
6
 
! Отговори
Gnusmus преди 13 години
Ах,а на Бойко партньорката как ли ще я характеризираш?Милионерка или милиардерка?"На такива господа сме се нагледали..." - ъхъм....
40
10
 
4
 
! Отговори
ГЕРБер преди 13 години
Комунистите май нещо завиждат, че Бойко е по-добър преговарящ от тях, а? И че е загрижен за националните интереси, а не лиже ***. ......... и не се стреми да трупа пачки.;)
39
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво бате Боко !!!