Енергийната стратегия на България е убиствена за природата

"Коалиция за климата": Стратегията не подпомага прехода към нисковъглеродна икономика
20 юли 2010 19:42,
7
Енергийната стратегия на България е убиствена за природата

“Коалиция за климата“ – България обяви становището си за новата енергийна стратегия на България по време на кръгла маса в парламента, организирана от депутати от Синята коалиция, съобщи WWF.

Над 50 независими енергийни експерти и представители на природозащитни организации изразиха мненията си за новата стратегия. В същото време държавните институции не предвиждат обществено обсъждане на стратегията.

„Коалиция за климата” смята, че енергийната стратегия обхваща период от само 10 г., но залага на проекти, които най-вероятно няма да бъдат реализирани в този срок или въобще.

Енергийната стратегия предвижда постигане на целите на България за промените в климата и прехода към нисковъглеродна икономика предимно чрез изграждане на нови мощности в АЕЦ, увеличаване дела на потреблението на природен газ и използване на местни въглища с технологии за улавяне на въглероден диоксид (CCS).

„Коалиция за климата” наблегна по време на срещата и на миналия на първо четене проектозакон за забрана за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в обработваемите земи от 1-4 категория.

Не е ясно, дали след като се слага такова ограничение за ВЕИ, то ще важи за разработването на находища за добив на т.нар. шистов газ, които попадат в същите тези земи и със сигурност увреждат много повече обработваемите площи отколкото ВЕИ.

По време на дебата в парламента стана ясно, че българското правителство е договорило с EVN рестартиране на проекта „Горна Арда”. Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на този проект вече е изтекла, а проектът няма необходимата оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000.

Проектът „Горна Арда” ще има твърде голямо отрицателно въздействие върху околната среда и ще е в разрез с европейските действия за изменението на климата, според които големите хидроенергийни комплекси с мощност над 20 MW имат негативно влияние върху речните екосистеми и вече не се признават за ВЕИ.

Около 2/3 от площта на проекта „Горна Арда” попада в зона от Натура 2000, която опазва ендемичен вид риба за р. Арда.

Този вид ще бъде загубен безвъзвратно при реализацията на проекта, което би довело до нова наказателна процедура от Европейската комисия срещу България за нарушаване на екологичното законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: енергийна стратегия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
Не е проблема че ще строи, проблема е как ще се строи... има безброй примери по света как въпреки строежите на язовири, корекции на речни корита идр. подобни уникални видове риби и животни се запазват.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добавка към коментар 5, пак мой - както Доган унищожи долината на Въча. Няма я вече река Въча, изчезна...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не съм природозащитник, просто не искам да унишожават долината на Арда.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато природозащитниците не разкрият кои ги спонсорира - нека никои не им обръща внимание... Като протестират против строежа на язовири - нека да плащат щетите от наводнения, като не искат електроцентрали - да плащат те вносния ток, много за загрижени за животните, ама зимата не еколозите - ами ловците слагат захранки, и препарати за имунизация.... а природозащитинице знаят само да плючт и да реват - ако всеки от тях беше засадил по едно дръвче вместо да плещи - България щеше да е джунгла!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахахаааааа,голям майтап,наистина са *** тези драскачи,айде да бегат да размахват пръст на ония от бритиш петролиум,моляяяяя,а да видим ....как ще стане
1
3
 
4
 
! Отговори
клъв преди 13 години
.......и за хората,живеещи на територията на тази природа))))

Спонсорирани публикации