Табели предупреждават за радиация на плажа във Вромос

В залива отново ще има предупредителни табели
2 сеп 2010 17:37,
37
Табели предупреждават за радиация на плажа във Вромос
Снимка: Булфото

Радиацията в залива Вромос е повишена и на плажа трябва да се поставят предупредителни табели. Това е становището на експерти от министерствата на околната среда и здравеопазването, изпратено до областния управител на Бургас Константин Гребенаров.

Повишената радиация в залива се дължи на разпад на радия и урана, попаднали там в периода от 1954 до 1977 г. Тогава в залива са изхвърляни тонове отпадъци от мина "Росен".

Още по темата

"В района са правени периодично замервания за радиация. Направените през последните три години проучвания показват, че стойностите се повишават в резултат на неотстранен напълно отпадък от мината", отбеляза Гребенаров.

В становищата от министерствата се посочва, че морската вода в района не е замърсена, но престояването на плажната ивица за няколко денонощия може да доведе до опасно облъчване.

Поставените предупредителни табели в началото на сезона са премахнати от жители на Черноморец. "В района ще бъдат поставени нови", обяви Гребенаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: радиация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Пате преди 13 години
Вземете попрочетете малко. Мина Росен си е била мина и през 1955, тогава както при всички мини в България не е имало хвостохранилища и съответно оотпадъците са били изхвърляни някъде. Така е и било в Челопеч и навсякъде до 1977, когато се сещат за строене на хвостохранилища. От тогава все си е такъв този плаж, не е станал по радиоактивен тази година внезапно.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Черноморци много добре знаят за тази радиация и за това не използват камъни за строеж на жилища от мина Росен. Но явно е, че парите станаха по-важни и за тях и искат да привлекат почиващи. Ако трябва да сме почтенни, нека отговорят защо беше извършена рекултивация на старото хвостохранилище през 1977 година, ако нямаше радиация? От хвоста по брега е сменен даже цвета на морския пясък. Най-справедливо ще е да се извършват замервания за наличието на лъчението и предупреждават почиващите.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе който иска да си ходи при радиацията, да си ходи. Сложили са табела, ама не са сложили ограда, така че си ходете, като не вервате на никой.
34
0
 
1
 
! Отговори
B-s преди 13 години
До губернатора на Бургас.Гребенаров , то друго незастроено място по Южното Черноморието няма.Така че и с Вромос и без него - все тая.Остави ги да строят , но те да си живеят в построеното.То българската лакомия /предприемачество/ насищане няма.А цена- ???Важното е друг да я плаща.
33
2
 
2
 
! Отговори
иванова преди 13 години
Пишите все едно радиация ви е засегнала.Не мислите.Къде беше тази радиация преди една година,преди две?И богатите по защитени ли са,че са готови проекти за луксозен център и яхтено пристанище?Срамота е,че още могат да манипулират хората само с едно-Казаха.....Само с казване не става,трябва и доказателства.Но черноморци са българи и никога няма да се обеденят или организират като хората и да си търсят правата.
32
2
 
1
 
! Отговори
Tuka ima , tuka nema преди 13 години
Ne hodete tam za po -sigurno...........pyk jiveeshtete naokolo sa izteglili kysata kle4ka.........
31
2
 
2
 
! Отговори
Profesora преди 13 години
Kaji im go az.Tova se nari4a o6te vodene na masite.Na6te ovce deto ot vsi4ko razbirat samo im dai edin da bie tapana i da kaje tam ima radiaciq ili na onq sestra mu e edi kva si i vsi4ki v edin glas povtarqt sa6toto.
30
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
хайде да не си правим рентгенови снимки на зъбите и да спрем да летим със самолети защото се облъчваме ????а да не говорим че има области където естественият фон (пак се дължи на урана и радия) е няколко пъти над средният фон за страната .... и там няма мини .... в софия типичният фон е около 0.11 Sv/h има места където достига до 0.25 Sv/h и на горе и това е ПРИРОДА НЕ на РАДИОФОБИЯТА и манипулираната истерия да на ИСТИНАТА и адекватната защита!!!!
29
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
"В становищата от министерствата се посочва, че морската вода в района не е замърсена, но престояването на плажната ивица за няколко денонощия може да доведе до опасно облъчване." Ето това е съществено за изчисление на вредата от радиактивността е важно времето за облъчване. нормите в България се базират на максималната годишна доза. и граничната стойност е достатъчно консервативна....медицинското облъчване или това от полет в самолет занчително превишават това от престой в залива ...
28
4
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
а какви са нормите за фон ?а аз освен, че мога да го измеря, миналата година направихме една разходка със сцинтилационен спектрометър и нямаже нищо фрапиращо :) и смятам че се използва човешкият страх за манипулативни цели.и такива физици като теб дето съветват всички да бягат през глава само правят добра услуга на заинтересованите като плашат невежите в областа !!! и създават излишна паника :) или това е целта? а ако беше физик щеше да кажеш поне модела на апарата с който си "мерил"
27
4
 
2
 
! Отговори
физик преди 13 години
Няма нужда да ти отговарям, ако не можеш да го измериш сам, значи и да ти обясня, нищо няма да разбереш. Радиоактивността там е повече от два пъти над нормите за фон.
26
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
черният цвят нямя нищо общо с радиактивността :) ех ако се откриваше толкоз лесно :) аааа радиацията и миришела хахахах супер ти си за нобелова награда по радиационна защита :)
25
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
а какво го провери ? (плю си на пръста ?)колко са нормите ? а ти колко измери ? каква ти е грешката? и с кои норми го сравняваш точно ? за уран ? за радии ? за външно облъчване или за инхалиране/инкорпориране? Отговори на тези въпроси и ти приемам прякора :)
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
идеята на правителството е,че плажа ще се използва за петролопровода Бургас-Александрополис и сега е важното да се изтъкне ,че е радиоактивен.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не може плажа да не е радиоактивен,след,като там са се изхвърляли отпадъците от мината.Това е абсолютен факт.И нещо друга :Ако е безопасен,защо жителите на Черноморец съветват,близките си,които им ходят на гости въобще да не припарват до този плаж.Това се знае от много години,не само от месните жители,както и,че урана не се разгражда за 20 години.P.S Тази година ходих на централния плаж на Черноморец.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо няма да струва, защото е радиоактивно. И ако се намери някой "строител", дето да го застрои, той предварително ще е наясно с резултата върху летовниците.
21
2
 
1
 
! Отговори
pate преди 13 години
Neshto ne moga da razbera kak na plaja Vromos ima radiacia a na gradina deto e na 3km niama. Nesho mi e mnogo sumnitelno. Mejdy drugoto sum na chernomorec na pochivka i v momenta i niamam namerenie da spra da idvam.
20
3
 
2
 
! Отговори
иванова преди 13 години
Дори нямате представа къде е този плаж,но давате мнение.Защо ли един квадратен метър струваше 120 евро?Защото беше единственото не застроено място.Колко мислите ще струва сега?И защо ли там е имало план за отглеждане на деликатесни риби и яхтено пристанище?
19
3
 
4
 
! Отговори
bros преди 13 години
Хора, стига мистификации! Плажа "Вромос" и плажа до бившето военно поделение "Атиа" са си отдавна известни светещи пясъци. Как си мислите местния партиен първенец го е било еня за туризма и плажната ивица след като е гонел планово да се доказва с околните "високопроизводителни" мини. Там табели си имаше мн. отдавна. И аз съм ходил с наште, щото те са нудисти и там дискретността е гарантиранам, и винаги ми е правил впечатление почти черния цвят на пясъка и гадния му мирис. Планове да се изгребва
18
3
 
5
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
айде сичкото братя сигън строй са на баламатума,дон Цеци шъ въ води на плаж.

Спонсорирани публикации