Шорти: черни, или с цвета на пресата

За приликата между булевардните вестници и спортните танци
Обновена: 6 ное 2010 10:09 | 15 окт 2010 10:02,
Шорти: черни, или с цвета на пресата
Снимка: Булфото

Най-шокиращото за страничния наблюдател на медийния ландшафт в България е изобилието на булевардни издания. Това каза преди няколко дни пред Българската редакция на Дойче веле Матиас Барнер, ръководител на медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер".

Прав е г-н Барнер. Достатъчно е да хвърлиш един поглед на случайна сергия и констатацията се потвърждава – най-дебелите купчини, сложени най-отпред, са с жълти вестници. 

А подобна тенденция съвсем не е локална. От години единственият англоезичен всекидневник, който пристига на време в Слънчев бряг – тоест в деня, който излиза и във Великобритания, е "Sun". През лятото вероятно ще откриете и "Times", и "Guardian", но пристигнали у нас с няколко дни закъснение. 

Границата между жълтото и сериозното е твърде условна. Особено при българската преса. На седма страница четеш за Лисабонския договор, а на 37-а има снимка с разголено момиче. После текст под момичето от типа: "И грипът, и русата Дженифър могат да бъдат прекарани на крак, ама по-добре е на легло. Снимка: ИНТЕРНЕТ".

Много често журналистите съсипват прекрасни истории, за да изцедят непременно нещо "сензационно" от тях. Но се случва и обратното – пропиляват забележителни находки, само и само тексът им да звучи сериозно. Кога един текст минава добрия вкус? Със сигурност този въпрос вълнува и читателите ни, иначе нямаше да има толкова коментари под статиите.

Неотдавна случайно попаднах на забележителен текст. Състезателен правилник на Българската федерация по спортни танци. На първо четене може да паднеш от смях:

Жени – Латиноамерикански танци 

Състезателна рокля:

§ Бедрата и бюстът трябва да са изцяло покрити. Материалите да не са прозрачни в тези области.

§ Да няма изрезки под линията на бедрото (линията, която свързва гребенните кости на таза).

§ Когато състезателката стои неподвижно, роклята да покрива изцяло шортите. За предпочитане е те да се покриват колкото може повече по време на танцуване.

§ Ако роклята е от две части, горната да не е сутиен.

Цвят: всички, освен телесен.

Шорти: черни, или с цвета на роклята.

Прически и грим: преувеличени или сложни не са желателни.

Ще попитате каква е връзката между спортните танци и българските медии. Ако вестниците и телевизиите се дисциплинират по строги стандарти като горните, ще имат популярност колкото спортните танци. 

Ако често нарушават изискванията "бедрата и бюстът трябва да са изцяло покрити", ще си изживеят моментната слава, но никой няма да ги приема насериозно.

Приликата между танците и модерното вестникарство наистина е поразителна: За предпочитане е шортите да се покриват колкото може повече по време на танцуване. За предпочитане е втренченото зяпане в шортите да се пренебрегва колкото може повече по време на писане. Шорти: черни, или с цвета на роклята.

Марта Греъм има една забележителна реплика: Танцът е скритият език на духа. Същото важи и за добрата журналистика – тя е скритият език на духа. 

Но балансът е адски сложно нещо. Дори когато състезателката стои неподвижно, а роклята покрива изцяло шортите. Все ще се намери някой въздухар, който иска да я прекара на крак. Друг пък ще си затваря очите през цялото време.

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: журналистикамедии
Още от
Спонсорирано съдържание