МОСВ оправдава очаквания по отношение на 4 природни парка

Приемат се планове за управлението им
Обновена: 21 окт 2010 12:00 | 21 окт 2010 11:54,
0
МОСВ оправдава очаквания по отношение на 4 природни парка
Природен парк Странджа. Снимка: Булфото

Министерството на околната среда и водите стартира приемането на плановете за управление на четири природни парка, внесени за разглеждане в периода 2006–2009 г.

За тяхното одобряване предишното ръководство на МОСВ не е провело необходимите процедури, въпреки че съгласно екологичното законодателство те са основният инструмент за управление на този вид защитени територии.

До края на ноември се предвижда Специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) да разгледа всички изготвени планове за управление, депозирани в МОСВ.

Това са проектите на планове за управление на природните паркове Златни пясъци, Шуменско плато, Врачански Балкан и Странджа. С това МОСВ отговаря и на заявените очаквания на природозащитните организации и обществото, съобщиха от министерството.

На 21 септември 2010 г. на заседание на Специализирания състав на ВЕЕС е разгледан планът за управление на Природен парк Златни пясъци, а на 19 октомври 2010 г. – и планът за управление на Природен парк Шуменско плато.

Следващите заседания на Специализирания състав на ВЕЕС са насрочени за 9 ноември и за 30 ноември 2010 г. Ще бъдат разгледани плановете за управление съответно на Природен парк Врачански Балкан и Природен парк Странджа.

В заседанията на ВЕЕС взимат участие и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата, Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите, областни администрации, общини, неправителствени природозащитни организации.

Срокът, в който трябва да бъдат отразени обсъжданите поправки за всеки от документите, е 60 дни след одобряване на решението на експертния съвет от министъра на околната среда и водите.

Веднага след това документите ще бъдат внесени за приемане от Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари