Георги Първанов подготвя завръщането си в БСП?

Преподавателят по европейска политика Кирил Дрезов пред Dnes.bg
Обновена: 29 окт 2010 17:10 | 29 окт 2010 10:01,
76
Георги Първанов подготвя завръщането си в БСП?
Снимка: БГНЕС

Кирил Дрезов е преподавател по европейска политика в университета Кийл, Великобритания. Съосновател и водещ изследовател на Southeast Europe Unit (SEU). Като експерт по балканска политика е консултирал BBC World Service, Oxford Analytica, банки и правителства. 

Година преди края на президентския мандат на Първанов спекулациите около неговия бъдещ политически проект са сред водещите теми в медиите. Същевременно президентът засега запазва мълчание за конкретните си политически ходове след края на мандата. Според вас печеливша ли е за Първанов подобна ситуация на медийно гадаене и неизвестност?

Мисля, че тази стратегия е печеливша. С такова мълчание президентът Първанов само печели, защото се увеличават спекулациите, увеличава се в известен смисъл неговата представеност в медиите. Медиите говорят за него, така че няма лоша реклама – просто се вдига много шум, тези спекулации само създават някакъв интерес какво ще направи президентът. И от тази гледна точка мисля, че това за него е най-печелившата позиция.

Но докога Първанов може да запази мълчание?

Той може да мълчи до самия край на президентския си мандат и да остави всичките си опции открити, защото един политически проект има дотолкова значение, доколкото е свързан с някакви предстоящи избори. Когато неговият мандат свърши, ако сегашните тенденции продължават, едва ли може да очакваме веднага след това парламентарни избори. 

Така че президентът Първанов има все още достатъчно време да се ориентира. Аз все още не съм убеден, че той действително иска да създава някаква отделна партия или отделно движение – това е вероятно една от опциите, които той разглежда, но нека да не забравяме неговите сериозни връзки с БСП. И също един прецедент, който ние видяхме примерно в Република Македония - там бившият президент Бранко Цървенковски, излъчен преди това от тамошния Социалдемократически съюз, се върна в партията, оглави я като лидер и очаква при евентуални парламентарни избори да постигне някакъв успех и може би да стане отново министър-председател.

Още по темата
29 окт 2010 07:01
355
Тоест Първанов може да повтори, условно да го наречем, плана Цървенковски – завръщане в БСП след края на президентския мандат?

Тази възможност не бива изцяло да се изключва, защото в БСП има много сериозни критични гласове спрямо бившия премиер Станишев. Станишев, разбира се, е обременен и с наследството на тройната коалиция, която той оглавяваше. И това наследство, както знаем, не е особено позитивно. Така че Първанов си запазва своето влияние в БСП, това не бива по никакъв начин да се изключва. Разбира се, той може в един момент да реши, че някаква друга опция може да е печеливша за него, но това е открит въпрос – има ли въобще някакво място в българския политически живот за някаква такава опция.

Нека за момент приемем хипотезата, че Първанов рано или късно обявява собствен политически проект. Възможно ли е такъв проект да се окаже фактор в българския политически живот?

Аз имам много сериозни съмнения по този въпрос, защото първо трябва да имаме предвид доколко електоратът в България е отчужден от политически проекти. Ако допуснем, че президентът Първанов пробва с такъв проект, той до голяма степен трябва да повтори траекторията на проекта ГЕРБ. Ако той повтори тази траектория, тоест някакво гражданско движение, което след това прераства в партия, установяват се някакви връзки чрез местни избори с кандидати за кметове и други подобни, ако по този начин се постигне някакъв успех, може би има някакъв шанс. 

Но от друга страна аз не съм убеден, че Първанов би пренебрегнал една съществуваща структура като БСП при условие, че има някакъв шанс отново да я оглави.

Неизбежна ли е маргинализацията за БСП, ако Първанов предпочете собствен политически проект?

Аз не съм убеден в това нещо. Защото този проект може да се провали. Но ние сме още на един много начален стадий. Аз не виждам някакво движение, което да е пропрезидентско, по някакъв начин да се е обявило, освен едни спекулации. Ако се обяви такова движение, ако то направи някакъв опит да се легитимира в политическото пространство, ако постигне някакъв успех, едва тогава президентът би заявил за някаква връзка с този проект. 

Всичко показва, че президентът Първанов и преди това политическият лидер на БСП Първанов, винаги са действали достатъчно предпазливо и едва ли ще изгорят всички мостове зад себе си и да се хвърлят в неизвестното. Ако нещо ще се случва, то ще се случва бавно и с опипване на почвата, а не внезапно. Това е моето усещане поне.

_________________________

* заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
acmkckb преди 13 години
kpFJJo , [url=slqwvdyybfrs/]slqwvdyybfrs[/url], [link=mmnsuwimfhpe/]mmnsuwimfhpe[/link], nprihsjvpqhe/
68
0
 
2
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Тази статия има за цел да провери настроенията на хората спрямо личността Георги Първанов. Там горе пише и доста глупости, но ние можем да четем и между редовете. Това е и скрития въпрос: как възприемате евентуално изоставяне на бъдещия политически проект на г-н Първанов (който явно няма да потръгне). И ето нашето становище: г-н Първанов е политически труп. Където и да отиде, ще си остане такъв. БСП също е политически труп. А както сте тръгнали, направо си отворете гробище...
67
1
 
4
 
! Отговори
втвърдител преди 13 години
С този зализан алаброс директно е за в редиците на Доган,неговата първа дружка.Пишман президент.
66
1
 
9
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 13 години
СТИГА С ТИЯ ДОПОТОПНИ КОМУНИСТИ! НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВАТ НОВИ ПРОГРЕСИВНИ ХОРА!
65
1
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 13 години
Ела да видиш какво правят *** в темата за европейския съюз-просто са неудържими!!!!Как да го нарече човек освен мазохизъм!!!!На тоя комунистически народ не сто тояги са му малко...сто години комунизъм няма да му стигнат...,че да му уври селския-ченгесарски мозък.................
64
0
 
5
 
! Отговори
asss преди 13 години
nagla komunisticheska kradliva mutra,nqma otarvane ot nego....abe moje da vazkrasne i ZOLA DRAGOICHEVA za viceprimier UJAS...
63
2
 
12
 
! Отговори
Жоркото преди 13 години
Няма отърване от този кокуняга лицемерен.Горката ни държавица....
62
0
 
8
 
! Отговори
Gabi преди 13 години
До #61: И кой ще стане премиер: Велислава Дърева - пловдивската журналистка с клепналите уши,майор Деянов, П.Писарев,Гранитски? Защото умните хора като М.Плугчиева втори път на една каруца с ДПС не се качват,М.Кунева няма да си зареже 16-те хил.евро месечна заплата като политически съветник на Барозу, Калфин е далече от иконмиката,пък и евродепутат,така че проблемът с правит елството е тежък.Защото едно е да теглиш каруцата, а съвсем друго- да тичаш отстрани и да се караш: - Защо не теглите!
61
0
 
9
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
Прав е Велизар Енчев - мислят ни за *** ....айде марш бе да му се невиди и тариката му...
60
1
 
12
 
! Отговори
... преди 13 години
Добре де Гоце, така ли нямаш малко акъл, че да видиш, че си затънал до ушите, и малко по-нататък, във фекалий! И това не е най-лошото момче, най-лошото е, че тия фекалий идват от тебе идват!!!
59
2
 
12
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
желая му неуспех на президента, защото носи в кръвта си комунизма ....
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На първа линия във форума - милиционери. Със "съществен" принос към темата. На тезата "дистанцията между България и останалите страни от Евросъюза се увеличава ... кабинета да преосмисли антикризисната си политика, както и да разработи стратегия за преструктуриране на икономиката, която обаче да не е "кабинетна".." се чува познатия вой. Същевременно в Труд от ЕК ни заявяват: "ЕК: България произвежда най-малко, най-скъпо и най-тъпо". За *** нямам съмнения. Достатъчни са и мненията в този форум. А *** от Ловеч продължава с политиката на creative distruction на Йозеф Шумпетер. Само че отсъства creative , а за виещият горе *** охлос е оставен само distruction.
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами че кабинета на Борисов няма никаква антикризисна програма, цялата държава е оставена на самотек от некадърниците на ГЕРБ, успех на президента с новото движение, още малко ще ги търпим тези некадърници от ГЕРБ, после ще последват учестта на царя.
56
4
 
7
 
! Отговори
В.Бозаджи преди 13 години
капо си от всякаде червен си като маймунско дупе.
55
3
 
14
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
аз викам Гоце да хваща мотиката...
54
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
каквото и Мартинчо, Цецко-физкултурника е работил, Бойко тиквата....
53
3
 
11
 
! Отговори
. преди 13 години
a sergo sto ke raboti.
52
1
 
6
 
! Отговори
21.03.2010 в.Труд преди 13 години
"Не мисля, че това е сериозно и не зная въобще Доган да е консултирал каквото и да е", каза Овчаров пред BNews. Той обясни, че договорът за "Цанков камък" е подписан много преди тройната коалиция да дойде на власт. Въпреки че и правителството, в което той участва, е работило по него обаче, Овчаров не знаел нищо за консултантската дейност на лидера на ДПС.
51
1
 
5
 
! Отговори
21.03.2010 в.Труд преди 13 години
Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев, Румен Овчаров, изрази съмнение, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е точил пари по проекти по времето на предишния кабинет. Информацията, че Доган е взел 1,5 млн. лева като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство публикува в днешния си брой в. "Труд".
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
parvanov predi 10 godini si zavedox decata v 4yjda darjava da y4at 4yjd ezik i da rabotat kat slygi za6toto na tebe ne ti pyka6e za 4yjdite deca a samo za tvoite i sega na koi se nadqva6 da te podkrepi i mnogo sam dovolna 4e ne jivqxa detstvoto si v bg