Предишното глобално затопляне е било добро за горите

Промените са подобрили разнообразието на тропическите гори
Обновена: 15 ное 2010 17:06 | 15 ное 2010 17:06,
3
Предишното глобално затопляне е било добро за горите
Снимка: БГНЕС

Данните от изследване на специалисти от САЩ показват, че преди близо 60 милиона години тропическите гори са процъфтявали при температури между 3 и 5 градуса по Целзий и нива на въглеродния диоксид 2,5 пъти по-високи от съвременните, съобщи "Сайънс дейли".

Това означава, че ефектът от климатичните промени върху тропическите гори може да не е неблагоприятен, както прогнозират учените.

Авторите на проучването от института "Смитсониън" за тропически изследвания са анализирали полени, уловени в скални
ядра и оголени скали.

Мострите са събрани от Колумбия и Венецуела и са се формирали преди, по време на и след рязко глобално затопляне, известно като Палеоцен-еоценски термален максимум. Това е едно от най-изявените климатични събития в историята на Земята, станало преди около 56,3 милиона години.

Тогава светът се е затоплил с между 3 и 5 градуса по Целзий, а нивата на въглеродния диоксид са се удвоили само за 10 000 години. Тези условия са се задържали през следващите 200 000 години.

При този климат новите растителни видове са еволюирали много по-бързо, отколкото са изчезнали старите. Тропическите гори са процъфтявали. Анализът на полени показва, че сред новите видове, които са се развили по това време, са растения от семействата на пасифлората и какаото.

"Удивително е, че съществуват толкова опасения за ефекта от парниковите газове върху тропическите гори. Въпреки това тези ужасяващи сценарии може и да се случат, ако повишаващите се температури доведат до по-чести и по-сериозни суши, каквито прогнозират учените", казва Клаус Уинтър от изследователския екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
идват великаните преди 13 години
Щом растенията ще растнат неимоверно, тогава човеците ще станат големи, като динозаври. Има кльопачка, това е хубавото. Големи растения, големи животни, много храна, големи човеци. Идва времето на великаните.
2
1
 
4
 
! Отговори
дерикотев преди 13 години
аааа, най ко хубуу беше...какви пикници си правехме в гората
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
може и така да е било НО тогава не е имало кой да ги сече главоломно тези гори.и сега ако ги няма хората с тяхната сеч и сега горите ще се развиват главоломно така че като седнат да пишат разни статий да се замислят малко и за другите фактори освен въглеродния диоксид и градусите по целзий

Спонсорирани публикации