Посрещнахме двойка ловни соколи от Германия

Опитваме се да възстановим изчезналия в страната ни вид
Обновена: 22 ное 2010 11:52 | 22 ное 2010 11:50,
2
Посрещнахме двойка ловни соколи от Германия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първата размножителна двойка ловни соколи (Falco cherrug cherrug) е пристигнала в България, съобщиха от Спасителен център за диви животни, "Зелени Балкани".

Това е важна стъпка от Програмата за реинтродукция на вида в страната, координирана от Института по Биоразнообразие и Екосистемни Изследвания към БАН (ИБЕИ).

Соколите са купени от Германия и  вече са настанени в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора. След като преминат необходимия карантинен период, ще обитават специална размножителна волиера.

В следващите години спасителният център ще положи необходимите усилия, за да може соколите да се размножат успешно, след което малките ще бъдат пускани в дивата природа, съобщиха екозащитниците.

Потомството от само една двойка не е достатъчно, но това е началото на формирането на размножителна популация на затворено, която ще осигури достатъчно млади ловни соколи за разселване, така че видът да бъде възстановен в България, смятат от организацията.

Ловният сокол е най-едрият вид от 10-те вида соколи, които се срещат у нас. Широко разпространен в миналото, от средата на 20 век числеността му спада като особено драстично е намалението през 90-те години на миналия век.

Последното доказано гнездене, при това неуспешно, е през 1998 година. От тогава през последните 15 години се наблюдават само отделни птици основно извън размножителния период, и се приема, че видът е изчезнал като гнездящ от територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
xorgon преди 13 години
Стискам им палци на соколите. Само дето от 1998 до сега не са минали 15 години...
1
1
 
8
 
! Отговори
boomslang преди 13 години
Дано успеят пак да се развъдят птичетата.