Орангутаните ще оцелеят

Генетичното им многообразие ще допринесе за това
27 яну 2011 18:30,
5
Орангутаните ще оцелеят
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Генетичното многообразие на орангутаните е по-голямо, отколкото се е смятало досега, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс. Това може да увеличи шансовете им да оцелеят.

"Геномът на орангутана е останал изключително стабилен през последните 15 милиона години, заяви експертът по геномика от Вашингтонския университет в Сейнт Луис Ричард Уилсън. Същото не може да се каже за най-близките братовчеди на орангутана - човека и шимпанзето, в чиито геноми са настъпили големи "реорганизации", които вероятно са ускорили еволюцията им."

Международен екип, включващ учени от трийсетина лаборатории от 8 страни, е дешифрирал генома на женски орангутан, кръстен Сузи.

Учените изследвали също ДНК от други 5 орангутана от индонезийския остров Суматра и от 5 орангутана от остров Борнео.

Орангутани преди време са се срещали в горите в цяла Югоизточна Азия, но сега популацията им наброява между 40 000 и 50 000 екземпляра на остров Борнео и не повече от 7000 екземпляра на остров Суматра, сочат данни на Международния съюз за защита на природата.

Тези две групи орангутани са се отделили генетично една от друга преди 400 000 години, т.е. много по-късно, отколкото
сочеха резултатите от предишни изследвания. Става дума за два отделни вида орангутани - Pongo abelii на остров Суматра и Pongo pygmaeus на остров Борнео, които обаче имат силна роднинска връзка помежду си.

Общо погледнато, генетичното многообразие при орангутаните е по-голямо, отколкото при човека, поясни ръководителят на изследването Девин Лок. Колкото и да е изненадващо, генетичното многообразие е по-голямо сред малката популация орангутани на остров Суматра, отколкото сред братовчедите им на остров Борнео.

Учените са на мнение, че това може да увеличи шансовете на двете групи орангутани да оцелеят.

"Ако обаче горите изчезнат, генетичното многообразие няма да е от значение, отбеляза съавторът на изследването Джефри Роджърс от медицинския колеж Бейлър в Хюстън, Тексас. В случай, че сегашните тенденции останат непроменени през следващите 30 години, орангутаните в природата ще изчезнат."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
зоопарк преди 13 години
Те и човешките орангутани у нас оживяват при всякакви условия....
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ разбрах от какво ще им се наложи да оцелеят тез орангутани ;)
3
0
 
0
 
! Отговори
sawall преди 13 години
Pongo Tribunis, хаха :)
2
0
 
1
 
! Отговори
sawall преди 13 години
между 40 000 и 50 000 екземпляра на остров Борнео и не повече от 7000 екземпляра на остров Суматра -- Да не забравяме 240 екземпляра в Народното събрание, и безброй в общинксите съвети... :)
1
1
 
5
 
! Отговори
69 преди 13 години
ехааа не бях виждал Станишев с брада-кефиш пич