Дълга седмица, къси филми

Започва седмица с прожекции на най-добрите късометражни филми от фестивала „Късо съединение“
25 сеп 2010 16:08,
2
Дълга седмица, къси филми
Снимка: Позор

Седмица на късометражните филми организират от сдружение Позор.

До 30-ти септември, всеки ден любителите на кратките филми ще могат да гледат качествено кино в някой от салоните на Дома на киното, Евро синема, Червената къща или Dada Cultural Bar.

Германия 09”, включва късометражни филми на едни от най-популярните немски режисьори. Сред имената са носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин Фатих Акин, носителят на награда „Независим дух” Том Тиквер, режисирал филмови класики като „Бягай, Лола” и „Парфюмът”, носителят на Европейска филмова награда за режисура за филма „Сбогом, Ленин!” Волфганг Бекер и номинираният за „Златна палма” за филма „Отминали години” Ханс Вайнгартнер.

Отговорът на Холивуд е звездният „Историите на изгубените души”, в който участват Кейт Бланшет, Кийра Найтли, Хю Джакман, Джош Хартнет, Дарил Хана,  Пол Бетани, Джеймс Гандолфини, Майкъл Гамбън и Джеф Голдблум.

Най-добрите режисьори на Малайзия са представени в програмата „15 от Малайзия” - една от водещите източни кинематографии, съвсем непозната за родните киномани. Сред имената са отличената с „Кристална мечка” на „Берлинале” Ясмин Ахмад, носителите на наградата „Тигър” от фестивала в Ротердам Тан Чуй Муи и Юхан Хо, както и най-известният режисьор на страната Джеймс Лий.

Някои от най-популярните имена в британското кино са събрани в програмата „Британско късо съединение”. Режисьорски дебюти за Юън Макгрегър и Джуд Лоу, безупречна актьорска игра от Рейчъл Уайз, Саймън Пег, Декстър Флечър и Джейсън Флеминг и девет незабравими брит истории.

Още по темата
15 юли 2009 11:18
10

Десет вълнуващи източни новели са събрани в „Десет приказки”. В късометражните филми участват някои от най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, отличеният на фестивала в Мумбай Санджай Дат, един от най-обичаните режисьори в страната - Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и носителките на титлата „Мис Индия” – Танушри Дат и Неха Дхупия.

За почитателите на класическото кино е програмата „Френска класика” с късометражни филми на Жак Тати, Рене Клеман, Ерик Ромер, Аньес Варда и специален акцент върху филма на Ален Рене „Герника”, който показва отблизо творчеството на Пикасо от 20-те и 30-те.

Подробна програма чети тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: късо съединение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i az sum suglasna za Britanskoto kuso suedinenie, strahotni sa filmchetata!
1
1
 
0
 
! Отговори
Олег преди 13 години
Британските късометражки са супер яки!