Откриха Кръглата маса на крал Артур

Тя се намира в амфитеатър в град Честър, Западна Англия
14 юли 2010 07:42, Елка Василева
14
Откриха Кръглата маса на крал Артур
Снимка: БГНЕС

Кръглата маса на крал Артур се е намирала в амфитеатър в град Честър,  графство Чешир, в Западна Англия.

До този извод е стигнал британският историк Кристофър Гидлоу след откриването на светилище на християнски мъченици в амфитеатъра в Честър, пише "Дейли Телеграф". 

За най-ранното свидетелство за живота на Артур, краля на бритите, отразявал нападенията на завоевателите саксонци, се смята съобщението на неговия съвременник, монаха от VІ век Гилдас Премъдри.

Той описва Кръглата маса в Камелот не като маса, а по-скоро като голямо помещение, в което се събирали над хиляда души, като най-знатните от тях сядали в кръг по средата. Гилдис посочва също така, че в това помещение е имало светилище на мъченици, пише Lenta.ru.

Археологическите изследвания на амфитеатъра в Честър установяват, че по времето на саксонското завоюване на Англия (VІ век) той е бил преустроен в крепост.

След като археолозите откриват вътре светилище, съответстващо на описанието на Гилдис, точно амфитеатърът в Честър се превръща в основния претендент за това да бъде признат за легендарната Кръгла маса, а Честър съответно – за Камелот. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
asdas преди 13 години
To ne sa znai dali Artur izob6to e sa6testvuval i poe vreme pak tiq ve4e daje masata mu otkrili
13
3
 
1
 
! Отговори
GOSHO преди 13 години
КРЪГЛАТА МАСА Е ОСНОВАНА ОТ ДОКТОР КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ, ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВ, АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, АХМЕД ДОГАН И ДРУГИ МЪЧЕНИЦИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!!!
12
0
 
6
 
! Отговори
-- преди 13 години
напълно си прав, 10 за Царевец...а да видиш какво се строи отсреща..ще ти падне шапката...финансират се безумни проекти, решенията се взимат от некомпетентни хора.. та и без това ще строим цирк, дай поне от средствата да прилапаме..
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей пак открили нещо несъществуващо тези англичани ,сега пък масата на крал Артур -дрън ,дрън !ама хората си пазят историята ,като нямат средновековна история ,си я фабрикуват ,а ние вижте как сме възстановили "св.четиридесет мъченици" ,със чисто нови керемиди , по начин по който не изглежа въобще на църква от 12 век !а че *** нищо не са оставили ,това е факт ,едни чешми -това е наследството за 500 години !!!
10
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хора, не че нещо. Уважавам българската история и културно наследство, но не сте ли забелязали, че царевец няма нищо общо с реалността. Царевец е реставриран отвратително, развалили са го. И честно казано по наследство от СРЕДНОВЕКОВИЕТО не можем да се мерим със Западна Европа, поради простата причина, че при нас *** са разрушили и преправили всичко, а при тях не е имало резани. Нека не изпадаме в патриотарство.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искате да кажете, че са открили поредната маса, за която се смята, че е масата на крал Артур и поредния град смятан за Камелот. Защото това не е първата маса за която се пише, че е Кръглата маса. А и Артур не е легендарен. Не помня в кой манастир бяха открили гроба му още през 12 век. Я е Артур, я не е, ама монасите са изкарвали добри пари покрай тази гробница. Доста поклоници са идвали да видят "истинския"крал на Англия, а не норманските владетели. С две думи монаси с бизнес нюх.
8
8
 
0
 
! Отговори
asd преди 13 години
Кой е тоя скапан ***?
7
3
 
8
 
! Отговори
do 5 преди 13 години
на такива като тебе трябва да им се отнема гражданството моментално!Голяма "новина" иначе
6
3
 
22
 
! Отговори
Leon преди 13 години
Не е доказано наистина, че е имало крал Артур - английските учени си го признават - имаше филм по Дискавъри (или NG беше) - обаче им дай на тия да верват в *** - нашата история е къде-къде по-богата, ама кой да я зачита;(
5
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Царевец е пълен та-шак ти в Гърция ходил ли си ?
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България какви уникални съкровища имаме, злата, крепости, история, тези на запад се радват на една маса и са направили 10 филма за този недоказан крал или пък Гърците, който нямат нищо общо с елините, се радват яко на камъните си, докато ние винаги, винаги се подценяваме!Такива крепости като Царевец, като Плиска или Преслав са уникално красиви и уникални, ама тц като не се ценим и другите няма да ни ценят
3
5
 
44
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Ами елате драги английски учени и тука!!Всеки втори притежава на Мойсей жезъла.Ще бъдете шашнати какво историческо богатство е това.Също като вашата измислена маса!!!Пък и в България една кръгла маса се направи и вече 20 години си берем плодовете от нея!!
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баце, 10 см, не е голям,ха ха!
1
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Очакваме да открият и големият меч на крал Артур - Ескалибур. Моят меч не е толкова легендарно известен, но пък също си е доста голям :)