Може ли пицата да е световно културно наследство?

Кандидати за списъка на ЮНЕСКО са ловът със соколи и ирански килими
Обновена: 15 ное 2010 17:32 | 15 ное 2010 16:40,
15
Може ли пицата да е световно културно наследство?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Доскоро представата за това какво е културен паметник от световно значение беше доста грандоманска – пирамидите в Гиза или например разрушените от талибаните статуи на Буда в Афганистан. Творбите на Шекспир и музиката на Бетховен са част от всеки културен канон.

От няколко години обаче ЮНЕСКО избра нов път. От 2003 година организацията се зае с опазването на т.нар. нематериално културно наследство. Това са традиции, танци, обичаи, които са от особено значение за определена държава или етническа група и си струва да бъдат съхранени.

Тази седмица в столицата на Кения – Найроби, ще бъде обсъдено включването на още 47 нови точки в списъка на световното нематериално културно наследство. Сред претендентите са средиземноморската кухня или скачащата процесия в люксембургския град Ехтернах, пише Die Welt.

Могат ли да се приемат пицата, гиросът или кус-кусът за световно културно наследство? За някои това може би ще бъде малко прекалено, медиците, от друга страна, ще напомнят предимствата на храната в средиземноморските държави.

Друг кандидат – ловът със соколи, с който няколко арабски държави, но също така Белгия, Франция и Чехия, искат да влязат в „живото наследство на човечеството“, пък от векове е аристократичен начин за прекарване на свободното време.

За покровителството на ЮНЕСКО се смятат за достойни също испанското фламенко, панаирът в белгийския Хоутем, изкуството за ръчно изработване на килими в Иран и Азербайджан, както и монголският фестивал Наадам.

Според дефиницията на ЮНЕСКО нематериалното културно наследство трябва да е живо и днес, да е белег за идентификация и да е представително за една държава или за културен регион.

Последствията от присъствието в списъка на световното културно наследство са различни. Фестивалите и местните обичаи може да привлекат вниманието и съответно интереса на туристите. Пример за това, че интересът на туристите обаче може да предизвика обратен ефект, може да се намери и в тазгодишната страна домакин Кения.

Например масаите, единствената от 42-те етнически групи в страната, която от векове не е променила традициите си, се използват за туристически етикет на Кения. В повечето случаи те не получават нещо от това.

Много от танцовите групи, които правят представления в крайбрежните хотели, дори не са истински масаи. Самите танци, които в селата са част от няколкодневни церемонии, в тези представления не са нищо повече от акробатика, чието истинско значение остава скрито за зрителите.

Те виждат само атрактивната африканска екзотика също като серийно произведените дървени маски, които пристигат в магазините за сувенири в Момбаса или Найроби от Конго от другата страна на континента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Аз номинирам ракията! 100 пъти по-добре от тая пица с глухарчета! ;)
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пица - много здравословно, няма що! Яжте само пици и ще видите... Пощуряха хората...
13
0
 
1
 
! Отговори
ABTOP преди 13 години
ЗА БЪЛГАРИЯ НАЙ-ВАЖНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО Е ОСТАВЕНОТО ОТ МАФИЯТА, КОЕТО Е ВАЖНО И ЗА ДРУГИ ОБЩЕСТВА!
12
0
 
1
 
! Отговори
ам! преди 13 години
Може ако не постна..
11
1
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
За България трябва да се приеме Дървосекачеството,изрязахме Сибир но сега се придвижваме към Европа след като имаме още малко работа в България.
10
1
 
5
 
! Отговори
пипс преди 13 години
Ако признаете иранските килими, аз ще включа като кандидат и рогозката. Пра-пра-пра-прабабами е била майсторка на тъкането на нашите рогозки и си е традиция. И са здрави и хубави при това? А про-прадядо ми е би профикалмукчанин и е правил страхотни калмуци.
9
2
 
19
 
! Отговори
аз съм за преди 13 години
ШОПСКАТА САЛАТА!!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
може може
7
1
 
22
 
! Отговори
бълг.нац.кухня преди 13 години
А шопската салатка с ракийка, кебапчето, таратора - къде ти забравяте ? ?
6
0
 
8
 
! Отговори
Мanuelche преди 13 години
културовед, защото всички обичат пица. Сушито, например, не е чак толкова разпространено - не всеки яде сурова риба...
5
2
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Що минуси,бре?Той,човечето. нищо не дава,а това е културен феномен.
4
3
 
29
 
! Отговори
Гочоолу преди 13 години
В никакъв случйа да не забравят и ***. Например рязането и осакатяването на пръсти на малки деца за да крадат по лесно; другирането на бебета и осакатяването на деца за да просят повече; блъскането на деца пред движещи се автомобили ,з а да се събира обещетение; обстрелването на влакове с камъни - това е част от културната идентичност на едно огромно население на земята. Тов задължително трябва да влезе като културно наследство и да бъде обазено от ЮНЕСКО. Нали така др. бокова?
3
7
 
7
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
МОЖЕЕЕ!АКО Е НА ДЯНКОВ:-))
2
13
 
9
 
! Отговори
GOSHO преди 13 години
И ДЯНКОВ С НЕГОВАТА ПИЦА Е СВЕТОВНО ФИНАНСОВО И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО
1
3
 
24
 
! Отговори
културовед преди 13 години
А защо да не е баницата световно културно наследство? Или сушито ? А?Ами баклавата и мамалигата?