Слънчеви бани за по-дълъг живот

Жените, които се пекат на слънце, живеят по-дълго, сочи изследване
6 дек 2010 07:50,
16
Слънчеви бани за по-дълъг живот
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жените, които редовно се пекат на слънце, живеят по-дълго, според изследване на шведския онколог проф. Хакан Олсен.

Олсен, който работи в катедрата по онкология в университета в Лунд, смята, че ползата от слънцето "многократно надвишава негативите".

Изследването, проведено сред 40 000 жени, рязко противоречи на предупрежденията, че излагането на слънце е причина за увеличаването на опасността от рак на кожата.

Витамин D, който се произвежда в тялото по време на слънчевите бани, предоставя жизненоважна защита срещу съсиреци в кръвта, диабет и някои видове тумори.

Проф. Олсен, който представи изследването си пред Шведското сдружение по медицина, се позовава и на други проучвания, показващи, че повече хора се разболяват от диабет през студените месеци и причината за това е липсата на витамин D.

Той изследвал излагането на слънце и разпространението на болести като сърдечни заболявания, диабет и злокачествен рак на кожата при жените.

"Нашето изследване показва, че жените, които се пекат активно на слънце, живеят по-дълго", заяви проф. Олсен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Малинка преди 13 години
След като в природодата има слънце ,означава ,че е необходимо,но като всяко нещо трябва да се използва оптимално,в противен случай всички знаем какво става....
15
0
 
1
 
! Отговори
ник преди 13 години
Онези с крадените милиони-Гоце,Запалката,СерГЕЙ,мургина,Масларова-нямат проблем да се изнесат към Карибите...Евала на ГЕРБ ,ако ги вкара в затвора и конфискация на краденото!
14
3
 
0
 
! Отговори
лили преди 13 години
да, живеят по-дълго,ако не хванат рак на кожата.
13
0
 
3
 
! Отговори
луд преди 13 години
А сега какво слънце грее на Хаваите! Но само като си помисля и ми се скъсява живота.
12
0
 
5
 
! Отговори
Кажи, речи! преди 13 години
Студ на кутийки, глад на филийки...! :)))
11
0
 
1
 
! Отговори
Пешкир преди 13 години
За 2-3 часа ще дойда до Габрово;изчакай ...ме.
10
0
 
4
 
! Отговори
Баня преди 13 години
Ами в Габрово е -6 градуса, иначе е слънчево. Колко му е да се опъна на терасата :))
9
2
 
3
 
! Отговори
Оляна преди 13 години
Слънцето е като всичко останало,когато прекалиш - убива. Една чашка на вечеря е полезна и приятна,но бутилка мастика води към тъжен край. Обичам есенното и зимно слънце,но силно мразя лятното.
8
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
разбира се става въпрос за правилно и умерено излагане на слънце.
7
1
 
10
 
! Отговори
Н преди 13 години
Вярно е, че е важна на какво слънце се излагат и по колко време.Всяко нещо като се прекали е вредно. Аз съм чувала, че 15 мин. на ден са достатъчни за набавянето на витамин Д, хормони на щастието и т.н. и то може би 25 градуса температура е достатъчна!Да не си представяме лежане на плажа от 8 сутринта до 6 вечерта август месец на 35 градуса и от здраве няма да се оттървем!
6
7
 
8
 
! Отговори
еко преди 13 години
И без да чета статията е ясно: дали живеят по-дълго не се знае, но че си унищожават кожата е сигурно! Продължителното излагане на слънце е убийствено за младата и чиста кожа!!!
5
0
 
8
 
! Отговори
В ТОЗИ СМИСЪЛ... преди 13 години
Това изследване е от гледна точка на колко си предласположен на депресии. През есенните и зимните периоди е много по вероятно човек да изпадне в депресия, отколкото, през летните. Това се дължи на слънчевите лъчи, което от своя страна допринася, за добро настроение и по малко депресии, през зимните периоди. Поради липсата на слънчеви лъчи и ниските температури, хората са податливи на депресивни състояния.
4
7
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Слънцето е полезно за....подрастващите и развиващите се...организми;женитеса в тази...категория.Затова не виждам нищо чудно в това за...дълголетието;чудното ще е ако жената,когато стои на слънце....поумнее.
3
1
 
19
 
! Отговори
Жо преди 13 години
В ШВЕЦИЯ слънчевите дни са лукс и са радост за всички. Не е ясно, къде е проведено изследването на въпросните 40 000 жени- в Швеция или в целия свят. Има голяма разлика между излагането на слънчево греене в Скандинавия /което е умерено и приятно през лятото/ и "печенето" на слънце в топлите райони на земята (което напомня за кебапчета върху скара :)). Напр.- Майка ми беше с нежно-бяла кожа и имаше алергия към слънчеви лъчи. Тя никога през живота си не е ходила на плаж. Живя 83 години.
2
3
 
2
 
! Отговори
xaxax преди 13 години
tctct mnogo ste prosti be babami mrazeshe slunceto i umre na 89 godini a ??? ko she kaete samo se 4udite s kvo da zapulnite
1
2
 
10
 
! Отговори
Онколог преди 13 години
Разбира се, това е валидно единствено ако не ги пипне меланом.