В Полша създадоха комунистическо "Монополи"

Така децата ще научат какво е да се редиш на опашка
Обновена: 21 яну 2011 17:12 | 21 яну 2011 17:12, Елка Василева
186
В Полша създадоха комунистическо "Монополи"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Комунистическа версия на най-капиталистическата игра – "Монополи", се появи в Полша, съобщи Ориндж нюз.

Вместо да купуват улици, сгради и хотели, играчите в нея получават списък с 10 стоки от първа необходимост като хляб и тоалетна хартия. Те трябва да се придвижват по играта и да се редят на опашки, за да влязат в държавните магазини.

При изтегляне на определени карти играчът може да бъде изпратен на фронта или магазин да бъде затворен заради декадентство.

Играта се нарича "Опашка". Тя е създадена, за да показва на децата какъв е бил животът през съветската ера.

"С играта не само разбираш какво е било да се пазарува в Полша през социализма. Тя учи децата какво е да чакаш на опашка, нещо, което хората вече сякаш забравиха", каза създателят на играта Карол Мадай. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: монополиПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
до 183 преди 13 години
в Германия
120
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 13 години
Кажи къде ги изкарваш тия 1800 лева месечно да можеме и ние да живеем спокойно :)
119
0
 
3
 
! Отговори
до 181 преди 13 години
аз съм доволен, живея с доста повече от 1800 лева месечно. желая ти успех с твоите 120 долара в китай :)
118
5
 
2
 
! Отговори
до 174 преди 13 години
К'во германско икономическо чудо бе,дръвник.Тогава целият свят беше в подем,не само Германия.От 95-та до 2001, швабите спрях нарастването на заплатите в държавния и частният сектор и намалиха обществените разходи,за да не затънат като Гърция.През това време китайците градиха 'социалистическият' си капитализъм и благодарение на засиленият държавен контрол,озаптиха монополите и с 120 долара,живеят така,както ти не можеш тука и с 1800 лева месечно.
117
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неолиберастията създава ***,бъдещи погасители на банкови кредити с ограничен умствен капацитет.То бива,бива ама чак пък толкоз.Демокрация,к'во да праЙш
116
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я ПЕРДОЛЕ ХАХА АЗ РАБОТЯ С ПОЛЯЦИ ....ТОВА ЗНАЧИ Е**СИ ГЛУПОСТА
115
4
 
3
 
! Отговори
до 176 преди 13 години
На такива като теб им казват кашкавал-икономисти, от коя печатница си ти ?
114
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Полша бе единствената страна от Европейския съюз, която избегна рецесия през 2009 г., подпомогната от вътрешното търсене и ниските лихвени проценти.Икономиката на страната нарасна с 4,2% на годишна база през третото тримесечие на 2010 г., което е най-бързото й темпо на ръст за последните две години.
113
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, ние и сега го виждаме. Новите управляващи мутрокомуняги докараха народа до такава мизерия, че да висят хората и да се блъскат като животни пред новооткриващи се супермаркети..... Абе, как не се е сетил Боко и в такива случаи да рязва лентата?!?! Може би се пази от народната любов....
112
3
 
11
 
! Отговори
до 172 преди 13 години
развитите капиталистически страни се развиха през последните 10 години, само благодарение на комунистически китай, така ли бе червенотиквеник? това германското икономическо чудо през 60-та години сигурно е било пак заради китай.лелеле колко промити мозъци има тук не е истина.
111
7
 
7
 
! Отговори
,ЩИРЛИЦ преди 13 години
До Бай КОЛЮ.Прав си децата трябва да знаят и за това колкото и да не им се иска на някои.Защото и в концлагерите имаше опашки само че пред пещите екарисажни. Хайде сега започвайте с минусите,ще млъкнете и за това *** зган....
110
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Генади, колко си *** само, чак не е истина. Пий си хаповете и си трай. Китай ако не е комунистически, че като вземата да плъзнат тия ми ти два милиарда китайци, че като почнат да искат да работят за ПАРИ, а не за шепа ориз... ЩЕ ВИДИШ ЕВТИНИ СТОКИ ПРЕЗ КРИВ МАКЕРОН(македонски макарон).Развитите капиталистически страни, по ирония на съдбата съществуват само благодарение експлоатирането на евтината рбаотна ръка на комунистическият Китай!
109
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ахахах. Хората се редяха на опашки, защото имаше за какво да се редят на опашки. Сега като 80% си броят левчетата, те вече не се редят на опашки :D :D :D Буахаха. Дъртите пенсии, дето им се свиди пак не се редят на опашки. И ромиту и то не се реди на опашки ами причаква да открадне от някой, дето си е напазарувал... Бе въобще, хората верно са забравили какво са опашките. Требе да я има тази игра! Муахахахах. Верно ме разсмяха.
108
2
 
17
 
! Отговори
генади преди 13 години
до 166: Истината боли, червено ***.
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 163: Бай Кольо, що не заминеш в Китай, че да взимаш "голяма китайска заплата"?Ха-ха-ха... нямат край ***- естественият електорат на левичарите и "човешки ресурс" на ***.
106
1
 
9
 
! Отговори
генади преди 13 години
до 160: Ами защото са *** и ***, *** на човечеството, жалки слуги на Сатаната.Комунизмът е "политическото крило" на сатанизма- Карл Маркс е бил сатанист, кланял се е на дявола, писал е стихове и поеми във възхвала на Сатаната.Който се интересува, има доста статии и книги по въпроса.
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами от милиард и половина жители, 350000 ще да им е политбюрото на комунистическата партия. сащ, канада и европа имат 15 процента от световното население и около 60 процента от световното богатство (лична собственост)
104
7
 
16
 
! Отговори
генади преди 13 години
Тия които се радват на "успехите" на Комунистически Китай- концлагери, убийства, робски труд, разпаряне на живи хора за се вземат органите им, МОЛЯ НЕЗАБАВНО ДА ЕМИГРИРАТ ТАМ!И някой червен тъпоъгълник ще попита: "А дали ще ни пусната китайските другари?"Отговор: "Разбира се, че НЕ! Китайците веднага ще си помислят: "Че кой *** може да иска да се засели в *** ни комунистическа ***? Тия или са шпиони, или психично болни.""
103
9
 
7
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
До 155Ако мин.работна заплата в Китай е по-голяма от тази в България, и Китай е шибaнa комунистическа държава, то тогава какви сме ние? Правилно - ние сме шибaнa капиталистическа държава!
102
4
 
13
 
! Отговори
157 преди 13 години
отговор: заради америка и западния свят.китай е работилницата на света, раша е суровинния придатък. сами по себе си и китай, и раша са като пръдня на вятър