Посрещнаха Цачева в СУ с: Парното не ни грее

Реформите в образованието и науката трябва да вървят успоредно, смята тя
Обновена: 15 ное 2010 12:37 | 15 ное 2010 12:36,
16
Посрещнаха Цачева в СУ с: Парното не ни грее
Снимка: БГНЕС

Реформите в науката и образованието трябва да вървят успоредно, а не да бъдат отделяни, коментира председателят на парламента Цецка Цачева на дискусия с академичната общност.

Обсъждането на тема "Политики за подкрепа на качественото университетско образование и на качествената университетска наука" се провежда в СУ "Св. Климент Охридски".

Цачева и председателят на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков бяха посрещнати с плакати "Парното не ни грее" и "Инвестиции, а не икономии" и сигнал, който наподобяваше сирените при национална тревога.

В началото на дискусията ректорът на СУ Св. "Климент Охридски" Иван Илчев посочи, че все още има време за частични промени в бюджета на Народното събрание. Той отбеляза, че висшите училища са недофинансирани и това е практика от повече от 10 години.

Илчев благодари на Цецка Цачева за предоставените пари от спестяванията на парламента и отбеляза, че тя е направила всичко, което е в нейните възможности.

"Това все пак не означава, че нашето шествие-митинг ще бъде отменено, защото би било срамно, ако не изкажем мнението си за състоянието на образованието в страната", каза Илчев.

Още по темата

Ректорът призова за бързо приемане на Закона за академичното развитие, на национална стратегия в областта на науката и висшето образование, бързи промени или изцяло нов закон за висшето образование, както и за ясно разграничение на университетите, които извършват изследователска дейност, от останалите висши училища.

Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза необходимостта от спешно реформиране на системата. Тя посочи, че ситуацията не е нормална и в България съществуват 51 висши училища, от които 37 държавни.

Реформата трябва да върви успоредно и за висшето образование, и за наука, тези неща не трябва да бъдат отделяни, коментира председателят на парламента.

Тя каза, че вече има идея институтите на БАН, с изключение на държавно значимите, да преминат към университетите. Предстои приемането на изцяло нов закон за науката и висшето образование, а в бюджета между първо и второ четене ще се предвидят допълнително 20 милиона лева за образование, посочи Цачева.

На въпрос на студент тя изрази личното си мнение, че е категорично против да се дават средства "на калпак", защото това не стимулира вътрешната конкуренция между висшите училища и по-доброто качество на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
ewyimst преди 13 години
9JJuAL , [url=chkvmshwnngd/]chkvmshwnngd[/url], [link=fwsxowqrhjxb/]fwsxowqrhjxb[/link], jtdpsokpoqil/
15
3
 
1
 
! Отговори
BLACK OILER преди 13 години
ДОБРЕ ДЕ - ТОВА ПАРНО НЯКОГА СГРЯЛО ЛИ Е НЯКОГО? ТО ОТ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ НАСАМ СИ Е ТАКОВА!
14
5
 
2
 
! Отговори
ДаЖивее Герб и Атака преди 13 години
ВИДЯХТЕ ЛИ СЕГА КАКВО СТАНА КАТО СЕ МАХНА КАЗАРМАТА-НАВЪДИХА СЕ СЪВСЕМ НЕОБУЗДАНИ ЛИГЛЬОВЦИ.МЛАДИЯ ЧОВЕК НЕ МИНЕ ЛИ ПРЕЗ ШАПКАРЯ ДА МУ ОСТЪРЖЕ АКНЕТО С ЕДРАТА ШКУРКА ОТ НЕГО ЧОВЕК НЕ СТАВА.ШАПКАРЯ ВЛИЗА В СТАЯТА ТИ И ТИ ИЗХВЪРЛЯ РАДИОТО ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА АКО СЛУШАШ МУЗИКА МАЛКО ПО СИЛНО.ШАПКАРЯ ТЕ ПОДПУКВА С МАРКУЧА АКО СЕ НАПРАВИШ НА ВАЖЕН ЩОТО СИ ИМАЛ ПАРИ ПРИМЕРНО. ВДИГНЕШ ЛИ ШУМ СЛЕД 22ч ШАПКАРЯ ТЕ ИЗПРАВЯ ДО СТЕНАТА ЦЯЛА НОЩ. ПОСЛЕ ЩЕ ВИЕШ ЛИ ТАКА КАТО СТУДЕНТ?ЩЕ ВИКАШ ЛИ НА ДРУГАРЯ СИ КОЛЕГА?
13
7
 
3
 
! Отговори
ор преди 13 години
Всеки, от бюджетните, вика и крещи : "Дайте ни пари"! Къде ги дават тези пари и бедния народ да си вземе? Останаха само на босият цървулите, той й тях си няма, ама те искат да му ги вземат, цървулите!
12
5
 
0
 
! Отговори
div преди 13 години
bsp krade,gerb dava
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С незачитане на студентите и университетите господа политици си режете клона на които сте (не говоря за дъртаците от БАН). Ония 50 милиона които дадохте на шапките ги пренасочете към университетите дори и още 100тина от бюджета на шапкарите.
10
2
 
2
 
! Отговори
Yadada преди 13 години
Първо - повечето хотели имат оферти/промоции за празници като 8ми дек. Второ - сигурен съм, че половината от тези хотели са запазени от мутри, които искат да задерът нещо младо ;) Иначе с първата част от мнението съм съгласен!
9
13
 
5
 
! Отговори
Гери преди 13 години
Смешна история... Дано не получат нито стотинка ....
8
5
 
3
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
к'о речи?!?
7
5
 
17
 
! Отговори
did преди 13 години
Еее и Цецка влезе в университета! не е като РАБ ФАК, нали!
6
14
 
7
 
! Отговори
някой преди 13 години
всички искат пари университети от бан лекари полицаи но ако им се дадат ще влезем в голям дефицит чуждите инвеститори ще се отдръпнат съвсем и те много добре го знаят дето реват пак от народа са доста малко дето го разбират
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Говорим си за образование. Там не бива да има такова нещо като "вътрешна конкуренция" - некачествените трябва да изчезнат, а изчезването им и контролирането на качеството трябва да се прави ОБМИСЛЕНО - т.е. от специалисти. Да де, ама специалистите няма да правят реклама на политическите играчи... А и никому не е изгодно в България да има добро образование, но то това е тема на друг разговор.
4
2
 
7
 
! Отговори
Коректор преди 13 години
Няма дума "неможе". Пише се "не може", "не знам", "не искам".
3
10
 
36
 
! Отговори
12 преди 13 години
Първо трябва да върнат професионалното средно образование. Така и не разбрах за какво и е на рецепционистка или на секретарка висше образование. На всякъде по света висшето образование е опция - при нас се превърна в задължително. И второто, което мисля за тези студенти е - как можете да си позволите 8-ми декември в един от най-скъпите хотели в Банско, с цена, която излиза по около 1000 лв. на човек за 2 дни, а не можете да си плащате образованието. Пояснение - хотела е пълен от 3 месеца.
2
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като знам какъв инженер съм, страх ме е да отида на лекар...
1
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неможе само лапане трябват и реформи