172 години от рождението на Левски

Цяла България ще почете Апостола на българската свобода
18 юли 2009 09:29, Красимир Ангелов
80
172 години от рождението на Левски
Снимка: Булфото

"Ако спечеля, печели цял народ – ако загубя, губя само мене си“.

Едва ли има българин, който да не е чувал тази гениална мисъл на Апостола на Българската свобода Васил Левски.

Днес, на 18 юли се навършват 172 години от рождението му в подбалканския град Карлово.

Васил Иванов Кунчев, Апостола, Дякон Игнатий, Левски  - както и да и да го наречем е безспорно, че той е  символа на българската свобода.

Най - великото негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет.

Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“.

Левски оставя още много завети на всички българи, един от които звучи особено актуално днес:

"Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
zetxx преди 14 години
мир на праха му!
78
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Благодаря на Бога, че ни го изпрати!Благодаря ти, Дяконе Игнатий, че те имаше, че обичаше България и българите!Бог да благослови душата ти!
77
0
 
0
 
! Отговори
Антигерой преди 14 години
"напудрена или не,тая история ни е крепила като народ"Много лошо за един народ, ако се крепи на напудрени истории, нали?
76
0
 
0
 
! Отговори
ФЪНКИ преди 14 години
ЦИТАТ ОТ: Стоян Заимов "Миналото" стр. 614, издателство БЗНС, 1986 г.Ползуваме се от случая пак да повторим и да потретим следнята истина: българските революционни комитети, инспирирани от Л. Каравелова, организирани от В. Левски, управлявани от А. Узунова, Хр. Ботева, Ст. Заимова, Н. Обретенова и прочее "апостоли на свободата", нямаха нищо общо с панславизма. Те бяха чисто българско дело - дело на една шепа горещи патриоти, които мечтаеха една велика свободна и независима България, освободена не от "МОСКОВЦИТЕ", а от самите българи - желаеха свободна България за свободни българи.
75
0
 
0
 
! Отговори
коте преди 14 години
Да, тъпанарско ти е сведението.както и ника.толкова ти е *** постинга,че даже не знам какво да ти отговоря...толкова си ***, че няма да ме разбереш.А между другото-българка съм, но ме е срам от този факт,предвид че съм принудена да си деля въздуха с хора като теб.Псевдопатриоти,скрийте се!
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
поругвате светлото име на най-достойния българин,живял някога в тези земи.както пишете с краката,така да пишете цялживот ,че и в отвъдния.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всички,които хулят и петнят образа на светинята на българия,да образа ,защото човека вече го няма,да пикаят кучета и котки по гробовете им и никой да не знае къде са погробичамни.Никой да знае,че сте живели,никой да не знае че сте умрели.Кои сте вие, *** застанали в неделя пред компютрите си ,защото няма какво друго да правят и търсят повод за да си излеят отровата която прелива от черните им души.
72
0
 
0
 
! Отговори
nakamuto преди 14 години
Млееей , гледам ейтакива кат Вас и направо се чудя , Вашта кожа да ... Левски, майна , Ботьо , майна , святиня , майна ,, кой , по дьяволите ,ще работи в , тая държава .. ??? а па на Вас само дай неква такава дъвка с тема + вързана към история ...ммммм и вие в кома сте от щастие.. мамка ви.. безделници..
71
0
 
0
 
! Отговори
nakamuto преди 14 години
Емииии Братья БУУУлгари!!!!!!!!!!!!!!!! БатЭЭЭЭЭ Леуски отдавна майни изгнил Е и направа вече третта фаза по разлагане си изкара пича , тъй че ВИЕ тук можете да се пръснете в любовта и омразата къъм него и кпчина други смешници кат Бат Ичко нещастника , да и впрочем този / Леуски бе / същу ЛАУРЕАТ !!!! крачола му струвал живота .... Бахххти Трагичния ***!!!!!!
70
0
 
0
 
! Отговори
Да живее Апостола ! преди 14 години
Вечна слава на Апостола на Българската Свобода !!!В тези трудни времена трябва да си спомняме за заветите на нашите национални герои - В тях е истината, всичко останало е фалш и евтин популизъм !
69
0
 
0
 
! Отговори
colobur преди 14 години
ДО КОТЕ!СЪС ТАКЪВ НИК-КОТЕ,ВЯРНО,НЕ БИ СЕ ГОРДЯЛ НИКОЙ,КАМО ЛИ АПОСТОЛА!И ЗА ТВОЕ ТЪПАНАРСКО СВЕДЕНИЕ...ТУК БЪЛГАРИ БИЛИ СА-БЪЛГАРИ ОТ ПАМТИ ВЕКА-ИВАН ВАЗОВ-ПА ШТА СИ ТИ?
68
0
 
0
 
! Отговори
коте преди 14 години
ама много сте ми смешни като се сещате че сте бОлгари амо по избори и национални празници.Споко,човек,ще ти стане нещо...А мислиш ли че Левски би се изкефил на изказването ти?
67
0
 
0
 
! Отговори
Мостич преди 14 години
до 62,нашата църква е независима и нас не ни интересува вселенския патриарх или още по-малко папата,Да си гледат техните дела.Папата да си пише закони за техните охлюви.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
63-Гъбарко, като сведущ по църковните и, предполагам знаеш за поне няколко светци, които са били войни и сигурно им се е налагало да убиват - св. Мина например. А какво ще кажеш за цар Борис - Покръстител? Прав си, че Левски е най-големият. Той е най-големият светец, в най-голямата църква - душата на нашия народ. Не му трябват църковниците, от които се е погнусил.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
''Времето е в нас и ние сме във времето'' Представяме ли си за какъв човек става дума ... и то в какви времена, и срещу какъв неприятел? Или пък това, че казва на майка си да запази къдриците от монашеското му пострижение, за да ги погр като научи, че е загинал, защото няма де се знае къде е гробът му? - Господ, слезнал да помогне на България.
64
0
 
0
 
! Отговори
Станислав преди 14 години
Анкара ли си, Анадола ли си, по ще ти ходи да се пишеш КУХОГЛАВЕЦ. ***.
63
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Левски не може да бъде канонизиран за светец, защото е убил човек. Папата няма право да се меси в работите на нашата автокефална православна църква. А ти сигурно не си прекрачвал прага на православен храм и вероятно не можеш да се прекръстиш даже.левски е герой, най-големият българин. Защо ни е да го правим светец, като и така е най-големият.
62
0
 
0
 
! Отговори
до 61сабат преди 14 години
А случайно да знаете дали в българската църква,(която по закон няма право да се нарича църква,така обяви папата със закон) има такава процедура по обявяване на светци както в католическата?
61
0
 
0
 
! Отговори
Sabbath преди 14 години
Навярно Свети Игнатий Български. Иначе сега както каза 58 наистина не спазваме заветите на апостола, а той наистина е нашата най-велика светиня. И докато не опознаем Левски няма да опознаем и с си като нация.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мир на праха му.Слава на името му.За нас българите той отдавна е светиня.Според мен Българската Ортодоксала църкаватрябва официално да обяви Левски за светец.Под какво име обаче?