Гонят "парашутистите" от съдебната власт

Обвинението трябва да остане извън в съдебната власт, смята зам. главният прокурор
10 май 2010 13:36,
15
Гонят "парашутистите" от съдебната власт
Валери Първанов. Снимка: БГНЕС

"Има колеги и в съда, и в прокуратурата, които са влезли през задния вход. Ще ги гоним поединично тези магистрати, които не стават".

Това коментира зам. главният прокурор Валери Първанов, който участва в среща с депутати от РЗС в Народното събрание.

Първанов обясни, че някои от предложените му кадри от бившия главен прокурор Никола Филчев са се оказали несполучлив избор.

През миналата година са издадени 5 осъдителни и 8 оправдателни присъди на магистрати, съобщи Първанов.

По думите му, когато явно личи, че магистрат си общува с представители на организираната престъпност, трябва да се намери начин той да бъде отстранен.

"Ти го виждаш, че е затънал до уши в октопода, но няма какво да направиш", коментира Валери Първанов, според когото Висшият съдебен съвет (ВСС) не може да се справи, а законодателят трябва да даде достатъчно инструменти на системата да решава тези случаи.

Председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев, който също участва в срещата коментира, че проблемът с кадрите е тежък, а при предишните двама главни прокурори са липсвали принципи за кадровата политика.

Цони Цонев: Трябва нова Конституция, която да върне разследващите органи към МВР

"Част от състава на прокуратурата е абсолютно негодна да изпълнява функциите, които са й възложени", смята Цонев.

По думите му обаче, за да се решат проблемите в съдебната власт, е необходима дълбока конституционна реформа, тъй като такива промени могат да се направят само от Велико народно събрание.

Необходимо е изработването на нова конституция, която да уреди статута на разследващите органи, смята Цони Цонев.

"Ако е вярно, че преходът е приключил, логично е да се постави въпросът за това, че тази конституция, която беше приета през 1991 г., е изиграла своята роля", допълни той.

Според магистрата разследващите органи трябва да се върнат в МВР, а преминаването на следствието към съдебната власт през '91 г. е било "дълбока грешка".

"Това доведе до разкъсване на следствените връзки между разследващите органи и следствените служби.

Следователите започнаха да работят чисто чиновнически и се стигна до проблема, че оперативните данни не могат да бъдат трансформирани в годни доказателства за съда”, коментира шефът на етичната комисия във ВСС.

Още по темата

По думите му така не се стига до резултатите, които обществото очаква.

Според него след членството на България в ЕС са налице съществени промени и би било добре да се изработи нова конституция, която да е в унисон с Лисабонския договор.

Необходимо е да има два разследващи органа – за тежката престъпност и за масовата и дребна престъпност. Дознателите да отговарят за масовата, а следователите – за тежката престъпност, смята Цони Цонев.

Проблем според него е и крайно централизираната прокуратура, в която главният прокурор се налага да подписва ред документи, отнема от неговото време и възможности да насочи усилията си към правилната организация на институцията (обвинител №1 Борис Велчев също призовава от известно време за децентрализация на прокуратурата).

Шефът на етичната комисия във ВСС Цони Цонев се обяви и за отпадане на парламентарната квота в съвета.

Не на това мнение бе Валери Първанов, който изтъкна, че прокуратурата трябва да бъде независима от изпълнителната власт.

В момента прокурорът и съдията са равнопоставени – принадлежат към една гилдия.

Изваждането на прокуратурата от съдебната власт ще прекъсне естественото развитие и преминаването от една функция в друга при кадровото израстване, смята той.

Според Валери Първанов сегашната уредба на главата за съдебната власт в конституцията дава възможности да бъдат решени всички проблеми, а тези в съдебната власт могат да се решат на законово ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Луцифер преди 14 години
" по делата им ще ги познаете..."Червясялите магистрати са до болка известни. Присъдените или не отсъдени техни дела вонят от километри пък и материалното им положение е очи избождащо. За това цялото това червено квичене е смешно и показва кои са тези, които искат статуквото да се запази - това е червената бандитска олигархия! Дано ГЕРБ има сили и кураж да да измете червеният "правосъден" ***...
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
че то има ли някой назначен без връзки във Връзкарландия???
11
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
"Обвинението трябва да остане извън в съдебната власт, смята зам. главният прокурор" - Не разбрах - в, или извън трябва да бъде?Все пак е чудо, че някои от препоръчаните от Филчев и Татарчев са годни да изпърняват задълженията си.Да проверят как е в страните в Европа. Не е нужно тепърва да експериментираме
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Обвинението трябва да остане извън в съдебната власт"Последно - КЪДЕ?
9
1
 
5
 
! Отговори
77777 преди 14 години
Прокуратурата може и да проработи, ако от нея се изхвърлят хората назначвани от бившите главни прокурори Татарчев и Филчев.
8
2
 
3
 
! Отговори
стаканофф преди 14 години
Три танкиста выпили по триста, командир выпил восьемсот...др.Константин Пенчеф е пръвиот за изгонване! С Чегеварското му минало, нема правосъдие.Куманистът козината си мени но не и нравот!
7
0
 
2
 
! Отговори
doomchant преди 14 години
"Хм, хубаво часовниче проблясква издайнически под също така скъпия костюм на този стожер на справедливостта зам.-главният прокурор. Явно бонусите за спечелени срещу престъпността дела в съда са в особено големи размери..." Напълно прав си! Всички съдии и прокурори да са със сини дочени дрехи, гуменки и без никакви часовници и накити по тях когато говорят по работа. По това ще се познае, че те са хора на място!
6
1
 
10
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Висшият съдебен съвет - СЕРГИЯТА НА КРАСЬО ЧЕРНИЯ!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хм, хубаво часовниче проблясква издайнически под също така скъпия костюм на този стожер на справедливостта зам.-главният прокурор. Явно бонусите за спечелени срещу престъпността дела в съда са в особено големи размери...
4
1
 
12
 
! Отговори
gte преди 14 години
Какво гонене бе?! ЗАТВОР!!!
3
0
 
5
 
! Отговори
асдф преди 14 години
А танкистите кога ше ги изгонят? :)
2
1
 
10
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 14 години
ПАРАШУТИСТИТЕ В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ТРЯБВА ДА ГИ ХВЪРЛЯТ ОТ 3000 МЕТРА БЕЗ ПАРАШУТ. И НЕ САМО ТЯХ ..............
1
1
 
8
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Да ги гонят!