Полиция рови за "мъртви души" в пловдивски училища

Образователни експерти проверяват дневниците
12 май 2010 12:40,
20
Полиция рови за "мъртви души" в пловдивски училища
Снимка: Булфото

Икономическата полиция тръгна на лов за „мъртви души” в три пловдивски училища, съобщи за Dnes.bg началникът на Регионалния инспекторат по образование Павлинка Кацарова.

С полицаите има образователни инспектори. Причината за проверките е, че има съмнение на вписани ученици, които реално не учат в училищата, и така се източват пари от бюджета.
 
Изненадващите проверки са провокирани от директори на училища в града, които подали сигнали срещу колегите си от други училища.
 
Образователните експерти в момента ровят дневниците в проверяваните учебни заведения, за да видят дали се вписват отсъствията на учениците.

„Ако бъдат открити „мъртви души”, ще има сериозни санкции и наказания, защото така се ощетява държавата”, обещаха от инспектората в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Оставете завишената бройка на учениците, а вижте например в София 32 СОУ Директорката какви пари източва с измислени Европейски проекти. Отказаните и разходи по тези проекти остават за сметка на бюджета и данъкоплатците, да неговорим с какви фалшиви фактури ги отчита или в повечето случай няма дори отчетени документи към командировъчните. Не мога да повярвам как това става и с благословията на общината.Това ли ни е родното образование и кога отговорните институции и данъкоплатците ще търпят това
20
0
 
0
 
! Отговори
цццц преди 14 години
цццц
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 17Никой не плюе добросъвестните учители. а лошата организация . алчните директори / много от учителите даже хабер си нямат какви далавери вършат директорите им / - учителите са лишавани от % за прослужено време.ПКС. лекторски и т.н.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Подкрепям предложението на 7 но наказание и уволнения заслужават не само директорите на училища. в т.ч. трябва да са: кметовете по места. общинските експерти на образованието. общинските кметове. експертите в РИ ... до министъра на образованието!!! Всичко е гнило!!! ...Стара песен на нов глас!!!
17
0
 
2
 
! Отговори
учителка преди 14 години
До Аз: В училище има предмети, по които е препоръчително децата да се делят на групи - езици, информатика, информационни технологии и т.н. Това не е нечия прищявка, а е с оглед по-добра индивидуална работа. Преди 2-3 години това деление на групи дори беше задължително, но с въвеждането на делегираните бюджети, не всяко училище може да си го позволи, което е много жалко. Не плюйте учителите. Ние учим децата Ви. Отделяйте повече време като родители за възпитанието им.
16
1
 
2
 
! Отговори
пате преди 14 години
Поне е дно му е хубавото на тази държава, че Полицията си върши работата за доста неща. Иначе съвсем я закъсахме. Ама така е, от някои покади, насам-натам? Докато нашите скачат като маймуни, нагоре-надолу, Руссия и Турция направиха газопровод, Великобритания стана коссмическа страна, ние обедняхме още повече. МВР трябва да се уважава. А и си вършат работата, хората. Лошото е, че други управници обезсмислят тези действия и ни унищожиха с техните закони и действия. Абе, ще трябва да се оправяме.
15
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 14 години
в България, само мъртви души останахме...
14
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Дъщеря ми беше в клас, който по документи се водеше от 23 деца, но действително присъстващите бяха 18. Другите не че не съществуваха, просто не ходеха на училище. Отгоре на всичко в часовете по изобразително и по руски разделяха класа на 2 групи при различни преподаватели. За мен това е поддържане на учители, за които реално няма работа в това училище.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Освен посочеуното в статията за източване на бюджета някаде учителите се хранят /като им предоставят на всеки опаковка/ от уж отсъстващи ученици. МНОГО чиновници има като домакин на стол,домакин за др. нужди секретарки, пом.директори с не педагогическо образование счетоводители и др. Нужно е едно общинско счетоводство с касиер домакин ? НИЩО ПО ВЕЧЕ.
12
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Мъртви души не са само несъществуващи деца. Аз познавам доста деца, които са записани на училище, но се вясват 10 дена в годината и никой не им пише отсъствия, защото отдавна трябваше да ги изгонят, а това ще намали парите за училището. Само че тези пари, заедно с детските, които получават родителите без реално да им се полагат, ги плащаме ние, данъкоплатците. Освен това заради такива деца и останалите не искат да ходят на училище. Пък и защо ли да ходят, като ще получат същите дипломи.
11
2
 
4
 
! Отговори
tulski преди 14 години
Поредното доказателство, затова какви далавери се въртят в училищата и какво източване на бюджета става. Трябват по - радикални мерки: уволнения, закриване и тотални съкращения. В сегашния си вид образованието е на практика безмислено и служи само за обиране джоба на данъкоплатеца.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нали всяка година училищата попълват Списък-образец1 много подробно с ЕГН на учениците и всички инспектори от РИО се подписват.Значи някой не си е свършил работата.И без това каква е тяхната роля - ходят по училищата и броят децата,попълват протоколи и какво от това.
9
0
 
7
 
! Отговори
Наско преди 14 години
колкото провериха на Доган барбекюто....умряла работа е тая. Никой няма воля да размърда статуквото, все същите партийни кадри управляват и до днес, само че се пребоядисаха...от БКП станаха ДПС,НДСВ и т.н но всички до един са с партийно назначение! И съответно пълнят партийните касички от далаверите в училищата. Кадърните учители се мачкат по всякакъв начин а се толерират доносниците, мазниците и партийните кадри ...от квотата на партийката сложила дадения феодал. До дъно трябва да се реже г-да!
8
1
 
7
 
! Отговори
родител преди 14 години
дошло е време да се сменят учители и директори. наши хора са без работа,или по-ниско платени.
7
0
 
9
 
! Отговори
Родител преди 14 години
Моля полицията да провери училищата не в пловдив, където има деца, а в кърджали, разград, търговище и областите им където няма деца, а дпс издържа селски училища с алуминиеви дограми, а в големите градове и по-конкретно децата учат в неремонтирани бардаци
6
2
 
4
 
! Отговори
до MURDOC преди 14 години
Много си зле ти! Като знаеш за такива далавери що не си информирал полицията а? Или мислиш че от учителите зависи за учебниците...а не от директора? далаверите кой всъщност ги прави в училищата? Хайде отговори си сам...и мисли преди да пишеш поредните си глупости!
5
0
 
15
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
Добро утро!Тия откриха топлата вода най накрая!Това е масова и негласна практика от години, но при Дани Боцкавия и делегирания бюджет е просто неизбежна.Ако ще ученика челна стойка да направи в час, ако ще да повърне пиян сутрин на бюрото на директорката , никой няма да го гони , защото с него си отиват 1500 лева.Честито на печелившите, радвам се, че отдавна работя за себе си а не за МОМН.
4
7
 
7
 
! Отговори
MURDOC преди 14 години
Тва е стара учителска практика ,кво се правят от икономическата полиция като че ли за пръв път чуват че стават такива шашкънии .Те ако знаеха как си вземкат от децата по повече пари от дефакто струващите билети за театрални постановки като водят ученици просто свят ще им се завие .А най им е сладко на даскалите като предлагат в началото на годината ТЕ да на правят поръчка за учебници мале кви спекулациии праят даскалите тогава - по 1,по 2, по 3 лв отгоре от 23 деца в група .......
3
1
 
13
 
! Отговори
Наско преди 14 години
Директорите са феодали, правят каквото си искат. Предния нарцис- министър им даде цялата власт в ръцете, той е за бой ако не и за нещо по сериозно! А сега вече е късно...оядоха се директорите, сладки са благинките от директорството....
2
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
ей направихте и докторите и даскалите търговци.ами като им виси цялото училище за една бройка....и като я нямат закриват наред.не е оправдано,ама пък и тези схеми за бройките