След 132 години закриват основно училище в Пловдив

В "Христо Смирненски" учат 35 деца от домове за сираци
20 май 2010 19:55,
48
След 132 години закриват основно училище в Пловдив
Снимка: Dnes.bg

За първи път от Освобождението насам в Пловдив ще бъде закрито основно училище.

Решението за това се очаква да бъде взето следващата седмица от Пловдивския общински съвет.

По информация на Dnes.bg управляващото в града мнозинство вече е взело решение да подкрепи предложението.

Така от 15 септември всички 71 ученици от основно училище „Христо Смирненски” в Пловдив ще бъдат разпръснати в другите учебни заведения.

Като мотив за закриването заместник-кметът по образование на Пловдив Петя Гогова изтъкна пред Dnes.bg, че училището не може да събере достатъчно ученици, за да сформира паралелка от първи клас.

В същото време учителите от „Христо Смирненски” обвиняват общинарите в бездействие.

"Срам ме е от бездействието на пловдивските общинари. Умът ми не може да побере защо искат да закрият едно българско училище в центъра на Пловдив", сподели със сълзи на очи учителят по физическо с 20-годишен стаж в учебното заведение Дима Витанова.

В училище „Христо Смирненски” учат 35 деца от домовете за сираци в Пловдив.

Според преподавателя по математика Лиляна Шуманска всички родители са си дръпнали децата от училището и са ги записали другаде именно заради сирачетата. „А те не са лоши деца”, казва математичката.

Според колежката й Дима Витанова целият квартал е мразел децата от домовете, а те не са правили на никого нищо лошо. „Те са деца на България”, каза тя.

Учениците от 6-и клас учат заедно вече 6 години. От есента техният клас ще бъде разпръснат. Децата са в шок от новината за закриването на училището им. Още повече - тя идва дни преди някои от възпитаниците да се явят на изпити за гимназия. 

Преподавателите казват, че сега остават на улицата и ще трябва да си търсят работа. Но те не се отказват от усилията си да спасят основното школо и до края на тази седмица ще изпратят писма до американския посланик и Европейския парламент за действията на общината срещу тяхното училище.

От община Пловдив твърдят, че в сградата на общинското училище „Христо Смирненски” ще влезе държавната Художествена гимназия. Учителите обаче се опасяват, че на мястото на училището ще изникне нов хотел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
bi6a преди 14 години
i tova e na pupa na PLOVDIV...................
42
1
 
0
 
! Отговори
MainaCore преди 14 години
И аз съм учил в това училище. Закриването му е абсолютно престъпление! Училището има много добра локация и ако се подходи по добър начин към управлението му, може да се превърне в перфектно учебно заведение.
41
1
 
1
 
! Отговори
бате Гого преди 14 години
И аз съм завършил това училище и съм много горд, защото навремето имаше страхотни преподаватели. Ние бяхме най- силния клас в града. И тогава по една паралелка от всеки клас беше с възпитаници от пансиона, който е до училището. Проблеми не е имало освен с успеха, което беше нормално за онова време. А сега с успеха май навсякъде има проблеми. Лошо е, че го закриват, много хубави спомени имам. Мъчно ми е...
40
0
 
2
 
! Отговори
Тинка преди 14 години
Не мисля, има проблем когато учат деца от домовете за сираци. Та нали и те са деца все пак! Колкото повече ние родителите отдръпваме децата си от тези деца , толкова и те се асоциализират.Нали целта е да сирачетата да влязат в обществото ни като едни нормални хора, защото те не са виновни че са останали без родители. За да могат да се интегрират тези деца трябва да има повече приемни семейства, в които да бъдат обгрижвани и отглеждани и да получат майчина ласка и обич.
39
0
 
4
 
! Отговори
никола преди 14 години
имам гадни спомени как са ме "джобели" мургавелковците от горните класове, но пък имам хубави спомени от страхотните учители... Тъжно е, че затварят училище с толкова дълга история- дори баща ми е учил там.
38
0
 
4
 
! Отговори
an преди 14 години
NQMA DA E PARVOTO NITO POSLEDNOTO, ZATVORENO U4ILI6TE. BES DECA ZA KAKVO SA NI U4ILI6TA. SLED 20 GODINI V CQL ABSURDISTAN 6TE OSTANAT 10 U4ILI6TA.
37
0
 
1
 
! Отговори
Ортавъздухар преди 14 години
Томатос, томейтос.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ортамЕзар ПРИЯТЕЛЮ -С е както и телевизия, а не тИливизия или тилифон !
35
1
 
1
 
! Отговори
Ортамизар преди 14 години
Аз бях в Петър Берон, но 1972 ходех в Смирненски вечер на кръжок по математика. Там научих решението на задача, която ми се падна 2 години по-късно. Училището беше идеално. Беше така излъскано за следващия ден, че ни беше срам нещо да разхвърляме, само се състезавахме в пързаляне, защото тогава бе Зимната Олимпиадата в Сапоро.
34
1
 
3
 
! Отговори
недаскал преди 14 години
Всъщност у-щето е изолатор за деца сираци. Никой родител не иска детето му да учи там. Значи е правилно да ги "разпръснат", за да се социализират.А следната мисъл е доста глупава: "Децата са в шок от новината за закриването на училището им. Още повече - тя идва дни преди някои от възпитаниците да се явят на изпити за гимназия." Та нали като отиват в гимназия ще сменят у-щето.
33
1
 
5
 
! Отговори
PB преди 14 години
Училището въобще няма нищо общо с центъра на града , а си е в Мараша - широкия център приключва на 6 септември булевард, а това е скапана махала, но това не е важно - важното е че Пловдив никога не е бил в такова тежко положение като сега и намалява, а то е във всички сфери - много неща ще затворят в града и тук ще остане ужасно население от най-долна класа за съжаление !
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
..."сички родители са си дръпнали децата от училището и са ги записали другаде именно заради сирачетата"......"целият квартал е мразел децата от домовете, а те не са правили на никого нищо лошо"...ГАДНИ, ДОЛНИ МАЙНИ, СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС! Пак се вижда, че сме нация от грешници и лицемери, които иначе пълнят църквите по Коледа и Велик ден, но Бог го няма в сърцата ни.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
да го направят на 4алготека и готово
30
1
 
2
 
! Отговори
пак аз преди 14 години
И другото е верно, има много ***, но тогава беше комунизъм и да откраднеш и да правиш своеволия се наказваше строго....Но все мисля, че на училището може да му се вдигне реномето. В центъра на града е, никаква Мараша не е това. Мараша е от бул. Руски на запад и стига до линията. Училището е на 100 м от Четвъртък пазар! Това също е бил стар еврейски квартал. Не можеше ли *** да са в отделна паралелка, а другите да са за българи? Или пак ще е дискриминация...
29
1
 
2
 
! Отговори
az преди 14 години
Аз съм завършила това училище! Намира се на 3 м от бащината ми къща.....много ми е мъчно......Сега не знам как е, но навремето работеха много добри кадри. Излезнах така подготвена по български език и география, биология, че ученици от други далеч по-престижни училища не можеха да пишат правилно, не знаеха граматиката, що е синтаксис, да не говорим за картата на България - да не знаеш къде е изток! Бяха страхотни педагози!
28
3
 
0
 
! Отговори
Елизабет преди 14 години
Щом не е рентабилно,трябва да се закрие.Това ние българите сме винаги по природа против,против сме и срещу себе си.
27
3
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 14 години
А *** Любен Каравелов кога ще го закриват
26
1
 
0
 
! Отговори
zhka преди 14 години
Да,28. Но, точно в тази посока не сме тръгнали сега, а преди поне 15 години!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това беше едно от най-старите и най-престижни училища на Пловдив. Жалко е, че така ще си отиде и традицията няма да се продължи. Защото една страна се гради на традициите, на историята и и на това, че умее да пази всичко, което е олицетворява. Ние сами ще се унищожим и точно в тази посока сме тръгнали. И мога да кажа, че истинските патриоти на БГ са в чужбина. Там много по-силно обичат България и милеят за нейните ценности. Дори и зад граница. Никой от тях не е отишъл от хубаво. Наистина жалко.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ще доживееш... идеята си !