Нови 120 000 безработни през първото тримесечие

Незаетите са с 3,8 % повече на годишна база, отчете НСИ
25 май 2010 11:55,
105
Нови 120 000 безработни през първото тримесечие
Снимка: БГНЕС

През първо тримесечие на 2010 година броят на безработните лица достига 341 хил., а коефициентът на безработица – 10,2%.

В сравнение със същото тримесечие на 2009 година броят на безработните се увеличава със 118,8 хил., а коефициентът на безработица – с 3,8 пункта.

Това показват резултатите от проведеното от Националния статистически институт наблюдение на работната сила през първото тримесечие на 2010 година.

Увеличението на коефициента на безработица при мъжете е с един пункт по-голямо в сравнение с това при жените, като през първото тримесечие на 2010 г. коефициентът на безработица за мъжете достига 10,8%, а за жените – 9,5%.

Безработните на възраст 15–24 години са 60,2 хил., (с коефициент на безработица 23,8%, съответно 25,3% при мъжете и 21,3% при жените).

Продължава да се увеличава делът на безработните лица с продължителност на безработицата по-малка от една година.

През периода първо тримесечие на 2009 – първо тримесечие на 2010 г. този дял нараства с 2,1 пункта и достига 58,2% (198,3 хил.) от всички безработни.

За същия период броят на продължително безработните лица също се увеличава, но в по-малка степен, достигайки 142,6 хиляди. Коефициентът на продължителна безработица е 4,3%.

Икономически активното население в страната на възраст 15–64 години е 3 308,2 хил., или 65,5% от населението в същата възрастова група.

По пол коефициентът на икономическа активност е съответно 69,9% за мъжете и 61,1% за жените. В сравнение с първото тримесечие на 2009 година равнището на икономическа активност на населението намалява с 1,4 пункта.

През първо тримесечие на годината коефициентът на заетост на населението на 15–64 години бележи намаление с 3,8 пункта в сравнение със същия период на 2009 година и достига 58,8%.

По пол по-голямо намаление се наблюдава при мъжете, като коефициентите на заетост достигат съответно 62,3% при мъжете и 55,3% при жените.

Коефициентът на заетост на населението на 55–64 години е 43,9%, или с 1,4 пункта по-нисък в сравнение със същото тримесечие на 2009 година, като намалението на заетостта при мъжете от тази възрастова група e с 2,2 пункта, а при жените – с 1,0 пункт.

Икономически неактивните лица на възраст 15–64 навършени години са 1 744,1 хил., или 34,5% от населението в същата възрастова група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
%%%% преди 14 години
Това ми беше идеята - всеки да живее там където му е добре. В БЪлгария кухия патриотизъм се приравнява на мазохизъм -като не ти е добре тука , ми не мрънкай ми ,хващай куфара и живота си в ръце и не чакай някой друг да ти го оправи. а не да ми говрят ,че с бягство не се решават проблеми.Решават се , моите се решават, а за тези на държавата ми пука точно колкото на държавата и пука за моите проблеми.!
102
0
 
3
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Patriotizam li?Koi v BG e istinski patriot?Politicite li,4iito deca u4at i jiveqt v 4ujbina?Ili onezi,koito ni nasaskvat postoqnno sre6tu dr.etnosi s tehnite nacionalisti4eski idei,grani4e6ti s fa6izam.Neka vseki jivee tam,kadeto se 4uvstva dobre.Kolkoto do darjavata ni-6tom na vlastta ne i puka za naroda,za6to na naroda da mu puka za vlastta?!
101
0
 
3
 
! Отговори
%%%% преди 14 години
Абе нека съм плъх-беглец , ама да си живея добре. Отдавна не подкрепям идеята за този род патриотизъм на държава , която не ти дава нищо , не мисля че аз дължа нещо.И нека да е трудно и нека ме третират като чужденка и натрапница , но децата ми да имат всичко от което имат нужда.
100
0
 
3
 
! Отговори
#### преди 14 години
Странни хора познаваш , както каза 99 -пари има само за този , който работи, не е като в България тук да се скатаееш , там да дръпенеш цигарка , лаф4е , айде по едно кафенце - и ей го деня свършил. В нормалния свят така не се работи. Напълно покрепям идеята само зелената карта си 4акам и няма да се замисля и стотна от секундата.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми аз съм в Америка и миозерия има само за този който не работи и не иска да работи.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Интересно, в коя област са работили преди да ги съкратят.
97
3
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 14 години
91 " За това зелената карата, билетчето и на самолета айдаааа! " O kolko si naiven,da ne kaja glupav.Ako znaesh kolko takiva poznavam,koito otidoha sas zelena karta.Znaesh li kakva mizeriya te 4aka v amerika-daje pari nyama d aimash da se varnesh.
96
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Вярвате ли на тая стъкмистика? Смятайте - 1 000 000 *** (грубо) - 90% от тях отказват да работят... да кажем половината са малолетни чавета.Е, ако всеки българин, терчин и т.н. работят от първият до последният - пак не излиза !!!А - или може би маймуните не ги броим, само помощи им плащаме?
95
0
 
6
 
! Отговори
Дони преди 14 години
Не вярвам, че още 120 000 са останали без работа само за първото тримесечие на т.г.Още през октомври м.г. Дянков и Тотю Младенов говореха за други неща.Вярвам на тези двамата *** и на техният началник. Да ги ***.
94
0
 
8
 
! Отговори
AN преди 14 години
A BROI6LI GI TEZI NA KOITO SROKA ZA OBE6TETENIE ZA BEZRABOTICA IM E ISTEKAL, I NE SE VODQT NIKADE NA OT4ET?
93
2
 
4
 
! Отговори
петър преди 14 години
виж, аз не съм хитър като политиците, но и не съм съвсем глупав и разбирам нещата. Но йегоизма, унищожава, много невинни души. Та и макар и глупав, зная, че трябва да се отнасяме отговорно и към другите, а не само по собственните си капризи. Иначе става като у нас: някои станаха баровци, много уизмряха, много други страдат, а като цяло сме в упадък. И картината е мрачна. А ти - беглец? Плъховете се спасяват, но не спасяват кораба. А може после в устата на акулите. Не малко плъхове са се удавили.
92
3
 
4
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Мисля, че имаш известна доза правота, но и грешки .СССР е сборно понятие. Има някои олигарси, които наистина са наднационални играчи .но такива има и в САЩ и на мтного места по света. Аз лично не виня СССР. Виня създателя, господ, себе си и някои български управници, които ни управляваха. Като искаш - върви. Ще имаш пари, нови придобивки. Но такива са плъховете, които бягат, а не решават проблемите. А проблемите трябва да се решават, а не да се крием от тях. Ако ги оставим, те си нарастват.
91
0
 
8
 
! Отговори
US преди 14 години
За това зелената карата, билетчето и на самолета айдаааа! След като не си признаваме грешките, не искаме да си знаем истинската история, отново няма виновни и това не било така и т.н. и т.н. За това Петко такива като ме на самолета и беж на далече щото се уморихме да спорим с *** като теб... луди
90
3
 
6
 
! Отговори
US преди 14 години
Защо в Америка има 30 000 000 руснаци емигранти? А? Господ бог? Защо фалираха предприятията а? Щото бяха много напред развити технологични лидери? А? Може ли възможноли е да сте толкова наивни и заблудени в злобата си? Че ние благодарение на селяните който дойдоха на власт 44 сега сме на това дередже и берем плодовете на тези "златни" времена.Да крадем от държавата си. Заради мръзния режим! Аз да си взема моето това не кражба и от тогав до сега аййдааа 60г. крадене и денска къде сме???
89
2
 
6
 
! Отговори
US преди 14 години
Вие не разбирате ли че благодарение на *** и десетилетия грешки издевателства и службогонство в полза на Съветите *** мамата на БГ??? Колко от вас са чели задочните разкази за България на Героги Марков а? И кой е той и защо бах тодар селянина го утрепа! Там си го пише и за безпаричието и за започналия задълбочаващ се демографски проблем. Българите не са правили деца заради мазния гнасен руски режим това е вината сега БГ да се топи и да има 2 000 000 емигранти а не господ бог ***....
88
1
 
5
 
! Отговори
US преди 14 години
А бе Петре вземи се стегни, събуди и най-вече образовай.Всевишния му бил виновен????!!?? ХА!А след 9-ти 44г. когато такива тикви селски като теб трепеха и грабеха 45г. и не са спряли ти къде беше "родолюбецо" а?Като се огъзихме и се гъзим на СССР така ще е докато БГ изчезне а тя ще изчезне това вече е необратимо до там я докарахме.Да ни диктуват цените на тока, бензина, газта и т.н. а народа блее ли блее ЕС и Запада били виновни Бойко и Дянков майко толкова сте прозти не мога и да ви съжаля вече
87
1
 
8
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Всевишният уби моите дядовци и баби. А размножи *** и то на моя славянобългарска земя. Настанява ги в нашите къщи. Аз няма да простя на господ. И той не е безсмъртен. Мога да накарам Господ да умре от страх, но не успях да накарам предишни управници да не ни рушат и предават; млади да не бягат; да не го удрят на разврат, а да се оженят и да си имат нормално семейство, деца. Не успях да убедя много хора да си запазят своите ценности. Инат, лесно се не обръща в другата посока.
86
1
 
5
 
! Отговори
петър преди 14 години
Аз ще си помотгна сам. Но не мога да помогна на другите, ако сами не си помогнат. А това е личният избор. И на управници и на електората. Затова и съветвам някои приятели или семейства, които се карат, да не го правят, а да заобиколят някои действия, обиди. Ако отхвърлят такива внушения, няма и да се разделят. Но много хора ме осмиват, подиграват, обиждат. И казват - не е твоя работа. Вярно е, че не е, но упадъка ни е общ. А от това страдам и аз, пряко. Къде като данъкоплатец, къде като човек.
85
0
 
7
 
! Отговори
Tur4in преди 14 години
84 " А ние сами се унищожаваме, под въздействнието на влиянието на нашият враг - Господ. И се самозатриваме." Az sym 4uval,4e Gospod obi4al tiya koito sami si pomagat !
84
1
 
3
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Мисля, че политиката ни на унищожение и от господ и то някои хора, по света и вътрешни и външни си казва думата - вижда се. но бате Бойко обеща да се оправим, та ще се радвам да станем и ние баровци, някой ден. пък може и Рено Меган да си купя? Кво като е турско? То и Дею го купиха GM. Има неща са за търговия, но има неща не бива да се продават. А ние сами се унищожаваме, под въздействнието на влиянието на нашият враг - Господ. И се самозатриваме.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe