7860 чиновници аут, в ход е административна реформа

Когато тя приключи, държавата ще спестява по 20 млн. месечно, изчисли Дянков
21 юли 2010 17:00, Красимир Ангелов
199
7860 чиновници аут, в ход е административна реформа
Снимка: БГНЕС

За първата година от управлението на ГЕРБ броят на административните структури в централната администрация е намалял от 115 на 106, което е най-ниското ниво в последните 5 години.

Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков, който представи отчет за административната реформа в страната.

Закрити са общо 14 структури (сред които и 2 министерства), а са се появили нови 5.

За изминалата година числеността на централната администрация е намалена със 7860 щатни бройки, което е намаление с над 10%, посочи финансовият министър.

По думите му предишното правителство е обявило на два пъти намаление на администрацията, но всъщност централната държавна администрация се е увеличила с 2136 бройки.

Планът, който бе приет на заседанието на правителството, предвижда допълнително намаление на държавната администрация с 22 структури и преструктуриране на други 36.

По думите на Дянков това ще намали щата с още близо 2500 бройки. Очаква се съкращаването на ведомствата да стане до края на тази и в началото на следващата година.

Вицепремиерът изчисли, че когато целият процес добие завършен вид, държавата ще спестява около 18-20 млн. лева месечно.

Още по темата

От своя страна министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че най-голямата част от реформата ще бъде поета от неговото ведомство.

След посочените от Найденов структури за закриване или трансформиране са Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита, Националната служба по зърното и фуражите и фонд “Тютюн”.

Освен това сериозна реформа очаква и лабораторния контрол, допълни още земеделският министър.

На сериозно съкращение ще бъде подложена и администрацията във военните университети, обяви военният министър Аню Ангелов.

Той обобщи, че за последната година чрез закриване и сливане на отделни звена щатната численост на неговото министерство е намалена с 472 бройки.

По думите на Ангелов предстоят съкращения и в състава на Българската армия.

“Армията има конкретни задачи, и то не само в страната, затова ще структурираме, а не просто съкращаваме”, поясни военният министър, но не пожела да назове конкретна бройка на съкращенията при военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
1
 
! Отговори
Глигор преди 13 години
Трябва да има съкращения не само в държавната администрация. Една част от всички държавни чиновници са държавни служители. Съкращения трябва да има в ЦЯЛАТА БЮДЖЕТНА СФЕРА! Поне 30 %, но след внимателен анализ на ефективността и реалния принос на отделните административни звена и бюджетни институции. Иначе държавата ще фалира скоро!
175
1
 
3
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 13 години
Не сеч, а скубане из корени на тая крадлива, мързелива и самозабравила се *** наречена държавен служител. Трябва да бъдат така превъзпитани, че когато гражданин влезе в държавна институция за каквато и да е административна услуга, да си изпочупват краката за да го обслужат защото той е този който им плаща заплатите и те съществуват единствено и само заради неговото благоволение. Крайно време е да разберат, че те са най-ниското стъпало на общественото обслужване.
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vreme e niakoi da izrine bokluka........... kato biaha tolkova mnogo dovolni li ste ot obslujvaneto ?
173
1
 
1
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
много точно казано
172
0
 
2
 
! Отговори
БУРЕВЕСТНИКОВА преди 13 години
ТОВА МУ СЕ ВИКА-ЧИСТКА....РАЗЧИСТВАНЕ НА СТАРИ СТРУКТУРИ И НАЗНАЧАВАНЕ НА НОВИТЕ"НАШИ"....
171
2
 
5
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Много голям успех на правителството тези хора ще трябва да получат не знам колко обезщетения, после ше трябва да получават за безработица поне една година и какво ще спести като погледнеш май почти нищо! Между другото като знам колко са кадърни юристите поне половината ще осъдят държавата за неправомерно уволнение и ще получат доста добри обезщетения а и някои ще бъдат и въстановени от съда така че това са приказки за наивници и PR на министър Дянков! Така че вервайте им на празните приказки!!!
170
0
 
3
 
! Отговори
Луда Клозетич преди 13 години
Сигурна съм, че ако Дянков не се занимава толкова с домакинките и чистачките по разни смешни ведомства, на които плаща по 200-300 лв. месечна заплата, а разкари всички пиавици като тези двамата НОИ-джии Христосков и Митрева ДОСТА ПОВЕЧЕ ЩЕ СПЕСТИ НА ДЪРЖАВАТА!!! Само единия като погледнеш взима колкото 10 касиерки (домакинки или складажиики).
169
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Че защо не изпортиш това момиче? И от твоите данъци краде бе човек.
168
1
 
2
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
От този по-хубав момент за една Голяма метла в държавната администрация няма.Сега не могат и да изнудват ,че ще ходят в частни фирми за по-големи заплати.
167
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще намаляват, ще свиват, ще икономисват, а безработицата ще расте ли ще расте, пък вие се радвайте колкото си щете. Всеки ден чета новините и нито веднъж не прочетох да се прави нещо за тези които ги съкращават, нито пък видях предприети мерки срещу безработицата. Вече си мисля, че политиката на това правителство е - увеличаване на безработицата за жалост.
166
2
 
5
 
! Отговори
brawo преди 13 години
Познавам хора които работят в държавната администрация и повярвайте ми НИЩО не правят. А познавам и едно момче което е подръжка на компютрите в министерството на образованието.. едно че нищо не прави по цял ден но и краде части от комютрите продава ги и казва че компютъра се е развалил да купят нови...Трябва да ги поразчистят да се усетят малко.
165
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе много не се кефете, че после опашката за вашите места ще стане по-голяма, току виж някой от кефещите се сега, остане без работа заради някой "уволнен" чиновник, по изи го давайте
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой знае ли кои агенции ще бъдат"аут"???? Много съм притеснена! Работя в агенцията за закрила на детето и не зная какво ме очаква.....
163
1
 
6
 
! Отговори
Христо преди 13 години
А бе, къде се скриха г..олизците на шланга. Следващите сте вие. Нали знаете - там няма действие събиране.
162
2
 
20
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Еи сега ще има вълна от чистене на неудобни служители. Който не е "слушкал" ще има да бере ядове.
161
0
 
15
 
! Отговори
Noment преди 13 години
Да за жалост :)НА всички пожелавам да са много здрави това е най-важното и се надявам скоро да говорим и спорим за други теми и да бъдем по-сплотен народ ,че ми се гади вече като видя другите народи как се уважават и колко са сплотени пред проблемите а ние само се плюем и унижаваме едни други ето това е "жалкото" !
160
0
 
14
 
! Отговори
без значение преди 13 години
Дянков, не мога да разбера още - толкова ли си наивен и доверчив или си толкова ***! Една от най-важните агенции за държавата - НАП, си я остави да си развява байряка, както си иска. Свалиха Мара Мургина-на нейно място *** сложиха дясната и ръка-Красимир Стефанов.Централното управление се разду по щат повече от МФ.Ревизорите ги направиха под санитарния минимум и ги товарят като волове. Я вземи че закрий НАП и открий данъчно осигурителна компания с мениджър и изчисти целия *** от ЦУ.
159
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 13 години
168 - как "без работа" бе - тия туфлеци НИЩО не работят !!! Клатят си краката в канцелариите по цял ден, а истински работещите им плащат заплати, че и осигуровки !!Аз да бях - не 7 000, а 107 000 щях да натиря !!!
158
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
7860 от 160 000 ?!? Ти си герой бе, Флик !!!С тоя темп някъде към 3238 година държавната администрация ще бъде намалена до необходимата численост... браво !!!
157
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Созополската община има 136 служители и собствен паркинг. Плюс - отделна сграда за общинския съвет, оборудвана по последната дума на техниката и Мерцедеса на кметчето на стойност 150 000. Какво правят тези хора там не ми е много ясно. Само знам, че заплатите са им от моите данъци и такси. Така че, политиката на съкращаване на административния персонал и ограничаване на неразумните разходи е правилна и следва да я подкрепим, въпреки съпротивата на заинтересованите хрантутници.