Парламентът разреши изработката на патрони вкъщи

Такава е европейската практика, коментира Димо Гяуров
23 юли 2010 15:56,
34
Парламентът разреши изработката на патрони вкъщи
Снимка: БГНЕС

Депутатите разрешиха ловците и спортистите да имат право на производство на патрони в домашни условия – до 1000 броя капсули и до 1000 грама барут.

Това стана, след като парламентът прие окончателно част от промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Това на практика означава, че около 1000 патрона годишно ще могат да бъдат направени в домашни условия.

Според Димо Гяуров от Синята коалиция тази практика е застъпена в Европа, докато у нас досега това е било забранено.

„За съжаление това принуждава част от ловците, които искат да си приготвят патроните сами, да извършват незаконосъобразни дейности – внос на елементи за патрони, включително и барут през границата, което е контрабанда и практически е престъпление“, обясни Гяуров.

Той предлага хората, които ще правят патрони в домашни условия, да бъдат подложени на специални курсове.

„Мотивите човек да си прави сам патрони са най-различни – от една страна, направеният при домашни условия патрон е по-евтин, но не е задължително това да е водещото“, разясни логиката на ловците Гяуров.

Производството и търговията с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия ще може да става само след разрешение на МВР.

В МВР ще бъде изграден и поддържан единен автоматизиран регистър за данните, които ще бъдат съхранявани 20 години от момента на вписването им.

Според приетите промени производителите на взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически средства трябва да разполагат с подходящи обекти за това, собствени или наети мобилни производствени установки, както и служители, които да контролират за спазването на правилата за безопасност при работа с взривни вещества. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: НСпарламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
nuzki преди 12 години
и сега какво? да не ми водят и отчет в районното колко патрони съм си направил? хахахах ....аз например ще си направя малко бройки че ми е по лесно да си ги купя ама и на тях им правят фалшификати та за някои калибри ще си свия сам.
30
0
 
0
 
! Отговори
Раник56 преди 13 години
Хората измислиха ралото - да орат земята /То беше - дървено / да сеят и жънат жито . Измислиха - мечовете ,да бранят земята си и домовете си . . . . . После - мечовете станаха , ненужни и от тях изковаха - плугове . . . .Тях ги предадоха на Вторични Суровини . Сега няма желязо за - МЕЧОВЕ .
29
0
 
0
 
! Отговори
Спиро Картечаро преди 13 години
Коментатора на статията - Димо Гяуров е далече от материята . Той е неграмотен в това отношение . Знам ще кажете . . .ааааа, Димо беше шеф на разузнаването - ха ха - пародия на времето - наречено - "демокрация " - от младши сержант - генерал ?!?!?!? - без образование ,без академия . . . бегай бе момче .
28
0
 
0
 
! Отговори
vitorio преди 13 години
Братле, много неадекватно изказване.... Как ще нарастнат престъпленията, че не разбрах? Наистина ли мислиш, че бандитите "правят" патроните си? Или че " ловджии у нас са предимно бивши полицаи от тайните служби" ??????? Не съм полицай, не съм ловец, ама мислете бе мама му стара....
27
2
 
0
 
! Отговори
chasovnika преди 13 години
След това мъдро решение на нашите избраници нека никой не се чуди защо ще нарастнат престъпленията у нас - сигурен съм,че бандитите ще правят повече патрони от ловджиите,но не съм сигурен дали същите тия народни избранници ще заседават ,за да отменят своите решения ?!?! Господа народни избраници,и малките деца знаят,че българинът има слабост към оръжията-вие на какво се надявате ?!Знайно е,че ловджии у нас са предимно бивши полицаи от тайните служби-знае се какво се занимават те днес...
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
казанлъчани правят патрони в детската градина :)
25
1
 
0
 
! Отговори
Yan преди 13 години
Е са вече армия не ни требе:)
24
0
 
1
 
! Отговори
Иванчо Тъпанчев преди 13 години
Доколкото си спомням ББ като главен секретар се заканваше да приравни притужаването на взривни материали към тероризъм - поправете ме ако греша.Сега всички мутри ще станат ловджии.
23
1
 
2
 
! Отговори
ПОРУЧИК ГАЛИЦИН преди 13 години
Аснаряди ще може ли???
22
0
 
2
 
! Отговори
остава без едно око преди 13 години
Двама ловци излизат на лов. Първият моли втория да погледне в дулото на пушката му, дали е почистено. В това време от пушката се произвежда изстрел и гледащият остава без едно око. Тогава той се обръща към собственика на пушката и му казва: -"Ако това се повтори, никога повече няма да те погледна!"
21
1
 
4
 
! Отговори
Кунев 89 преди 13 години
Някои казват : Срамувам се от тези политици !!!Аз казвам : Ние трябва да се срамуваме, защото ги търпим и си мълчим !!!
20
0
 
0
 
! Отговори
я пък тези преди 13 години
какво не ти хареса бе робе ,че го затри?Никой не може да ми нарежда как да живея!Още по малко червени фашисти мислещи се за богопомазани!Не са дорасли даже задниците си да избършат седнали да учат хората и да им налагат простотиите си?Кой живее по добре при тази фашистка система?
19
3
 
2
 
! Отговори
я пък тези преди 13 години
Тези ненормални ли са?Парламента разреши произвеждане на летящи чинии в домашни условия!КОИ СТЕ ВИЕ БЕ *** ЗА ДА МИ РАЗРЕШАВАТЕ КАКВО ЩЕ ПРАВЯ?
18
0
 
3
 
! Отговори
sanata преди 13 години
МаЙ не си си разбрал какво означава да се родиш свободен човек- СВОВОБОДАТА СЕ ОТСТОЯВА НА ВСЯКА ЦЕНА!!! ТРЯБВА И ДУХ НЕ САМО ОРЪЖИЕ
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много хубаво разрешение ( по български ) с подточка А,Б,В,...Ю,Я... с начален изпит с постоянни проверки с 10 такси и през 3-дена разходка в МВР-то .плюс каса сейф блиндирана врата ,,, курс по балистика боравене с взривни вещества и т,н,т,
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По времето на 2-рата Св. война за 3м. от момчета спортисчета ,за създавали диверсанти .а това включва какви ли не умения .тези сега издигат един патрон в култ та чак на курс да се ходи --- а ми тези с пушките са си все ваши хора бивши полицаи ,военни и мангизлии , да не би да дадете пушки и пистолети на някой друг.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това е единственото нещо, което пази американците от тоталитарно управление, не просто от бандити... за жалост се говори за прекратяване на правото да притежаваш оръжие и там...
14
0
 
4
 
! Отговори
Пуцай Куме преди 13 години
Ей сега започвам да си свивам "патрони" за РПГ-то тогава.....със спортна цел естественно....
13
0
 
3
 
! Отговори
Цветанов преди 13 години
Няма нужда да се радвате. Това е умишлен ход. Когато дефицита в бюджета стигне 7 % и безработицата 20 % ние ще стартираме операция .........."Патрони".
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"В МВР ще бъде изграден и поддържан единен автоматизиран регистър за данните" - картонени папки с година и месец написани на корицата :)

Спонсорирани публикации