Велчев: Който поръчва СРС-та, да си плаща

Той отрече, че не се събират годни доказателства за пред съда
26 юли 2010 13:41,
7
Велчев: Който поръчва СРС-та, да си плаща
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Борис Велчев предложи органите, които използват СРС, да си плащат. Според него тогава ще бъдем убедени, че ще се поръчват СРС само ако няма друг способ да се съберат съответните доказателства.

„Когато прокуратурата поръчва СРС, нека да бъде сигурна, че може да си го позволи“, коментира Велчев на съвместна пресконференция с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Около 20-30 процента от материалите, събрани със специални разузнавателни средства, стават за доказателства в съда, каза от своя страна Цветанов.

Той посочи, че се увеличава използването на СРС, защото в немалка част заявители са и прокуратурата, и ДАНС.

Според Цветанов има възможност за оптимизиране на работата, като се определят по-малки срокове за използване на СРС и те да се прилагат в крайната фаза на разработката, а да се заложи повече на оперативната работа. 

В отговор на въпрос защо не се събират годни доказателства, които могат да издържат в съда, главният прокурор посочи, че миналата година по 96 процента от внесените от прокуратурата обвинителни актове има осъдителни присъди.

„В България има такава идеологема – не се събират годни доказателства и това обикновено се говори от хора, които не познават въобще наказателния процес“, отбеляза той.

„От една, две или три оправдателни присъди на фона на няколко десетки хиляди осъдителни присъди да се правят подобни генерални изводи, ми се струва неуместно“, коментира още Велчев.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: МВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е просто плашещо, щом 70-80% се ползват за пред съда. Кой знае за какви цели се ползват. После защо има такава огромна престъпност.
6
0
 
5
 
! Отговори
Sмехурко преди 13 години
На калпавият к................Велчев космите му пречат.Как не го досрамя На тез доказателства във Франиця .Германия ,Белгия и Швейцария има осъдени вече от години г-н Велчев:)))))))))))))))))))))))).Персонаж сте от 3 *** на Донев .Гледайте му филмчетата:)))))))))
5
2
 
9
 
! Отговори
Подкрепям !!! преди 13 години
И още - при съдебна отмяна на акт, съставен от КАТ, самите КАТ да си поемат съдебните разноски плюс хонорара на адвоката ми /който въобще не е пренебрежим/. Само когато се бръкне в джоба на неквалифицирания пътен полицай, той ще започне да се образова.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами това е спорно до някъде. Все пак според мен, за леки престъпления, извършени от НЕкриминално проявени, е нормално първата присъда да бъде лека. Все пак никой не е застрахован от грешки, хора сме. За тежки криминални престъпление не би трябвало да има пробация и условна присъда, разбира се.
3
1
 
6
 
! Отговори
IND преди 13 години
В действителност основния проблем и леките присъди!
2
2
 
10
 
! Отговори
! преди 13 години
Съвсем разумно звучи това, което казва Велчев. Така поне на теория няма да има притеснения, че се подслушва масово и безразборно.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има осъдителни присъди, ДА, но УСЛОВНИ!