Шефът на ловците: В Европа си приготвят патроните у дома

Иван Петков очаква законът да го позволи и в България
14 авг 2010 22:55,
23
Шефът на ловците: В Европа си приготвят патроните у дома
Снимка: Булфото

"Приготвянето на патрони в домашни условия е една традиция. Тя трябва да се запази, защото е една особеност на българския лов и на българския ловец".

Това каза Иван Петков, председател на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" във връзка с подготвяните промени в Закона за боеприпасите, където е записано, че ловците ще могат сами да си правят патроните, предаде Фокус.

По думите на Петков това изменение е по предложение на НЛРС.

"В първоначалния вариант това го нямаше, но след като разговаряхме с председателя на Комисията по вътрешен ред и национална сигурност, сегашния зам.-председател на Народното събрание Анастас Анастасов, тогава този въпрос не беше включен.

Той беше включен впоследствие. Доволен съм от това, че този въпрос ще бъде решен. Разбира се, законът не е гласуван още, но получих уверение, че ще остане в предложението на комисията", заяви Петков.

"Тази организация е преживяла 112 години. Минали са толкова поколения ловци и хората са си правили патроните в домашни условия, не виждам какво опасение има, при положение че в съвременните условия информацията за качеството на барутите, за подготовката, за правенето на патроните е много по-голяма."

"Въпросът е на контрол от страна на държавата – до колко патрона трябва да се правят в домашни условия и т.н.

Иначе технологично това не е проблем, това е част от подготовката на ловеца. То се изучава в курсовете за подготовка на ловци.

Не познавам случай, откакто съм ловец, при подготовката на патроните да е имало някакъв инцидент", каза още председателят на ловния съюз.

Още по темата

"Важното е да се запази традицията, след като я има в Европа. В цяла Европа е разрешено да се правят патрони в домашни условия, няма нищо страшно. Казвам още веднъж – въпросът е за контрола", смята Петков.

Във връзка с откриването на ловния сезон днес Иван Петков препоръча на ръководствата на сдруженията да създадат необходимата организация – "всичко да мине прекрасно, с настроение, без инциденти".

"Бих се обърнал към ловците – да спазват стриктно закона. Знае се, че съгласно закона, е разрешено ловуването на пъдпъдък до 15 броя, на гургулица, гривяк и горски бекар – до 10 броя. Нека да се спазват законите.

Бих препоръчал по време на лова да не се стреля на местен дребен дивеч, т.е. фазан, заек, яребица – ще му дойде времето и на този лов. Най-важното е всичко да е при изключителни мерки за безопасност по време на ловните излети.

Това е началото на ловния сезон, след него хората сядат на една хубава ловджийска трапеза, която е богата, пищна, има веселба, музика, песни", допълни Иван Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубаво нещо са традициите, но трябва строг контрол от държавата. А иначе истинските "ловци" се приготвят сами без много шум-за справка- криминалните хроники.
21
0
 
31
 
! Отговори
Ловец преди 13 години
"Приготвянето на патрони в домашни условия е една традиция. Тя трябва да се запази, защото е една особеност на българския лов и на българския ловец".Така е. Традициите са си традиции.
20
0
 
39
 
! Отговори
Цветков преди 13 години
в нашето село Стубел група шарлатани наречени ловци избиха всичкия дивеч Сърни зайци диви прасета муфлони Всичко е това как му се казва бе драги
19
0
 
32
 
! Отговори
българин преди 13 години
чипа на нашите ловци е друг-нее редовен закона не е добър и не бива да се приема,но изглежда мотивите на правляващите имат друг замисъл
18
2
 
40
 
! Отговори
Не на ловът преди 13 години
Трябва да се забрани ловът.Не може да се избиват животните за удоволствие.Както ние имаме право да живеем на тази земя ,така и те имат право.Ловджиите са си хладнокръвни убийци и това рано или късно им се връща.
17
2
 
36
 
! Отговори
за съжаление роден преди 13 години
Като чета по надолу написаните коментари за кой ли път се убеждавам колко е ***,***,гламав,завислив и не знам вече какъв да го нарека българина.
16
1
 
46
 
! Отговори
ЛОВЕЦ НА ЖЕНКИ преди 13 години
С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАМ ОТКРИВАНЕТО НА СЕЗОНА ,КОМШИЯТА ЛОВЕЦ ИМА МЛАДИЧКА ЖЕНИЦА ПАЛАВНИЦА
15
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ловджиите по принцип са ***, не знам каквъв *** трябва да си, че хобито да е да убиваш
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ти ЛУД ЛИ СИ ?!?!?!?! През къща има готое УБИЕЦ !!! Ние сме ***,***,такива неща не ни тябрват !!
13
2
 
31
 
! Отговори
rokera преди 13 години
emi brat tesa 12 16cal te se izpolzvat za lovni obiknovennii lovni s se4mi za lovni avtomati a ima edni 50 cal remigtan s ostar vrah tvae za snaiperi
12
6
 
31
 
! Отговори
rokera преди 13 години
brat nie nesme v kamennata era ta da izpolzvat lakove kopiq po princip lovdjiite sa bokluci samo gledat da ubivat mani dr decatan gi omirat za6oto vzeli na ba6angi pu6kata zaredena zatova
11
2
 
34
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
нИКОЙ НЕ КАЗВА ЧЕ НЕ СИ ГИ ПРАВИЛ. нО ДАЛИ ВСИЧКИ ЩЕ МОГАТ КАТО ТЕБЕ?
10
6
 
36
 
! Отговори
az преди 13 години
Цел живот съм си правил патрони бе приятел и никога не съм имал проблеми!!!!!!! Че сте дузина всезнайковци е ясно ама не се бъркайте в непознати за вас теми... Това е равносилно тъпанарите да спрат домашната ракия... Нема как да стане и това е нагледен опит за поредната недомислица!!!!!!
9
4
 
33
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Ти на колко ракии си?
8
7
 
39
 
! Отговори
богнострокулум преди 13 години
аз пък искам да се забравни на ловците да ползват огнестрелно оръжие и арбалети ! Като искат да се правят на големи и силни, да го правят с ножове, копия...лъкове.Така де, да има поне в някаква степен равнопоставеност..А то сега , особено с нарезното оръжие с оптики, какво е ? Тоси е чисто и просто разстрел на нищо не подозиращи животни.
7
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Blondinkite , sush...........shte vi se dade mikrofona po-kysno
6
3
 
39
 
! Отговори
не лъжа като ловец преди 13 години
За кои патрони става дума - за гладкоцевно или нарезно оръжие, понеже разликата тука е огромна ?!
5
2
 
41
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Само това ни липсва да почнем по съседски да си правим патрони, все едно варим компоти!
4
14
 
43
 
! Отговори
НЕловец преди 13 години
Желая на всички ловци да бъдат гръмнати от колеги! Който патрон вади, от патрон умира.
3
2
 
40
 
! Отговори
над55 преди 13 години
А в Италия според някои писания стрелят и по пеперуди.