Закриват детски дом в Шумен

Над 100 деца трябва да бъдат изведени от заведението
16 сеп 2010 16:23,
18
Закриват детски дом в Шумен
Снимка: Булфото

Домът за медико-социални грижи в Шумен, в който се отглеждат 103 бебета на възраст до три години, трябва да бъде закрит, а изоставените деца да бъдат върнати в семействата им или да се отглеждат от приемни родители.

Това предвижда съвместен проект на УНИЦЕФ, Министерството на здравеопазването, социалното министерство и агенцията за закрила на детето, съобщи програмният директор на проекта към УНИЦЕФ-България Милена Харизанова.

Градът е избран за проекта заради добре развитите социални услуги в града и защото общината е на първо място в страната по приемна грижа, каза Харизанова. В Шумен има 53 приемни семейства, докато в столицата те са около 20.

Целта на проекта е за всяко дете да бъде намерено семейство, а след закриването на дома да бъдат създадени три центъра за социални и здравни услуги, които ще подпомагат семействата и децата.

Работещите в новите социални услуги ще бъдат повече от сегашния персонал в дома за медико-социални грижи.

Според Харизанова сега годишната издръжка на едно бебе в дом струва 10-12 хил. лв. и децата растат в среда, която забавя развитието им.

Целият процес по закриването на дома в Шумен и разкриването на новите социални услуги ще продължи около две години.

На въпрос къде ще бъдат настанени децата с увреждания, Харизанова отговори, че те също ще бъдат върнати в семействата им или настанени при приемни родители.

Само децата в най-тежко състояние, които са 5-6 и се нуждаят от непрекъснати медицински грижи, трябва да бъдат настанени в хоспис към болницата, смятат организаторите на проекта. В дома в Шумен около 40 процента от децата са с физически или ментални увреждания.

Днес представители на УНИЦЕФ за България обсъдиха със социални работници от Шумен реализацията на проекта за закриване на дома за медико-социални грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: детски дом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не е възможно как ще го закривате кавко ще стане с тея деца в домо
18
0
 
2
 
! Отговори
petar преди 13 години
pri polojenie 4e ima priemi roditeli koito 4akata s meseci za nastanqvane na deca ne mislq 4e skoro 6te se zakriqt tezi domove
17
1
 
0
 
! Отговори
Сига преди 13 години
Да направим вазектомията лесна и достъпна за всеки българин
16
2
 
0
 
! Отговори
На дали преди 13 години
АДИ БРЕ Бат'БРОЙКО,ади ,отговори сега на избирателите си!Ти и министрите ти!Какви ще ги накъдрите сега за да датете отговор СМИСЛЕН сега ,а???!
15
2
 
8
 
! Отговори
8 годишен преди 13 години
а защо в домовете за сираци има същества от ромски(турски)произход
14
0
 
9
 
! Отговори
везни преди 13 години
Според написаното в статията годишната издръжка на едно дете е 12 000 лева,което на месец прави 1000 лева Въпрос-с колко лева на месец се издържа едно дете в обикновенно семейство Грамотна съм,но нека управляващите изчислят сумата и да кажат за какво да бъде похарчена тя Да направят аритметиката в случай,че бащата и майката взимат общо 500 лева
13
2
 
6
 
! Отговори
читател преди 13 години
Закриването на дома само ще задълбочи кризата с *** етнос. Всяко връщане в т.н. семейство на 100% ще създаде същите индивиди, като родителите.В дома те имат, макар и малък, шанс да се откъснат от тази среда. С сигурност условията в т.н. семейство са много по-лоши от тези в дома, а пък особено от този Шумен, един от най-добрите.През 30-те г.в Австралия решили подобен проблем по друг начин, всички деца на аборигените били дадени в бели семейства.Звучи грубо, на резултатът е добър.
12
0
 
0
 
! Отговори
ЕМо преди 13 години
Исках да кажа ген, а не генотип и виновни вместо виновно.
11
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Персонала в тези домове е недостатъчен, хората вземат по 280-300лв. заплата. Как мислите една жена с две деца , как ще се оправи с тази заплата , че да мисли за "домските" деца като за свои.Може би много хора , ще ме упрекнат , но истината е такава- за съжаление. А иначе в тези домове има страхотни деца , макар и от ромски произход и ако се работи с тях резултатите са повече от добри.
10
2
 
8
 
! Отговори
ЕМо преди 13 години
Как може да си толкова *** ми кажи? Какво са виновни изоставените деца, ако ще и *** да са? Ако трябва да има кастрация за подобряване на генотипа и с това мисленето и стандарта в страната, трябва да се почне с тези 3-4 млн. болни и изродени индивиди мислещи като тебе, а после с тези дето си изхвърлят децата. А тези, които крадът от тези проекти не са ли по-голямото зло от горките деца? Ама на простата *** все *** им виновно, докато тарикатите ви цакат на всяко равнище!
9
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Не вярвайте на всичко, което пише за домовете за деца. Има деца , за които е по-добре да живеят в домове , отколкото при нечовешки условия в домовете си - без ток и вода.Парите се крадат от УНИЦЕФ.Знаете ли колко пари се окрадоха покрай "Великолепната шесторка".Това , което дават по БТВ въобще не е истина - повечето от къщите дето ги дават си бяха построени отпреди това и само едни козметични ремонти им направиха за луди пари. А за хонорарите на специалистите да не говорим - 80 евро на ден.
8
7
 
17
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Четете, четете... четете колко струва на нас, данъкоплатците всяко мръсно ***, което Айшето издрисква и захвърля !!! Масова кастрация на хъхрещите *** - и в цяла България ще останат само 2-3 дома, където ще бъдат настанявани не захвърлени то *** чаавета, а истински сираци !!!
7
1
 
16
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Вярно е че тези деца не могат да се развиват добре и тези домове струват на България много скъпо,но това трябва да стане постепенно.Тези деца трябва да бъдат настанени някаде.А за болни деца никой не иска да се грижи.Добре ще е да има повече приемни симейства да се грижат за такива деца.Но мисля че това с приемното симейство умишленно се забави,тъй като някой няма да може да краде .А приемното симейство ще се грижи много по добре-ще расте детето в семейна среда.На много хора е отказано- ЗАЩО....
6
0
 
21
 
! Отговори
Л преди 13 години
Идеята на домовете за сираци е напълно изчерпана от съдържание и смисъл най-малкото ,че са пределно ясни условията предлагани там . Да стане като по белия свят например една Белгия няма домове , сираците отиват направо в приемни семейства ,а процедурата за осиновяване е доста опростена.
5
2
 
1
 
! Отговори
toshko преди 13 години
nema pari,nema .....nema i da ima ,shtot mozak nema tuka...pak se setihte za mene ama e kasno,papaite sega zapadna kultura i murafeti
4
0
 
32
 
! Отговори
vaskoblue преди 13 години
Как 12хил на година за издръжката на дете?!Това е по 1 000лв на месец, че те богатите не хвърлят по толкова пари за децата си!?Кое тук краде?
3
9
 
9
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Ами хората работещи в дома, какво на борсата за работа? Като го закрият въпросния дом и изведнъж в Шумен и шуменско ще спрат да изоставят деца, така ли? За съжаление няма да се случи! Не е дообмислено това!
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"изоставените деца да бъдат върнати в семействата им" ето за това не могат да бъдат осиновени и цял живот ги издържа държавата а не "родителите им", крайно време е да престанем да отглеждаме ***. Инъче новината е тъжна защото това са деца с лоша съдба
1
5
 
23
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Крайно време е!Не може сякакви *** да правят деца и да ги захвърлят по домове, а да чакат друг да им ги гледа и да им плаща за тяхното отглеждане!Но факта е, че си има и генетично наследство, а и в тези домове също не стават хора! Повечето стават хора без образование занимаващи се с престъпления или проституция!Обаче се вземат всяка година пари от нормалните хор, под форма на данъци, което още повече утежнява тяхното положение и възможността да си отгледат самие те нормални собствени деца!

Спонсорирани публикации