Отбелязваме Деня на локомотивния машинист в Европа

В БДЖ работят 2 085 локомотивни машинисти
18 сеп 2010 08:10,
26
Отбелязваме Деня на локомотивния машинист в Европа
Снимка: Булфото

Днес се отбелязва Денят на локомотивния машинист в Европа.

От 1992 г. насам денят се отбелязва през третата събота на месец септември. Българският локомотивен персонал чества този празник от тринадесет години.

Към момента в „Български държавни железници” ЕАД работят 2 085 локомотивни машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” или на неговия предшественик – Полувисшия железопътен институт.

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват периодично своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към „Български държавни железници” ЕАД.

Към професията локомотивен машинист проявяват интерес и външни на железницата лица. През настоящата година 36 души са взели участие в курсове за помощник-машинисти, организирани от ЦПО, а за започващите през м. октомври нови курсове за външни лица са се записали 16 души.

От началото на 2010 г. 8 машинисти са наградени от ръководството на „БДЖ – Тягов подвижен състав (Локомотиви)” ЕООД за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен живота на пътниците и целостта на превозваните товари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: влак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали се сещаш, че и товарните влакове ги карат машинисти!
23
1
 
13
 
! Отговори
Пича преди 13 години
Честит празник бъдете живи и здрави!Баща ми беше машинист...Достойна,трудна и отговорна професия за съжаление недооценена у нас.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Омбре - къде видя световен ден? Деня се отбелязва в ЕС....
21
9
 
4
 
! Отговори
омбре преди 13 години
професия като професия всички които се трудят заслужават уважетие,ама баш световен ден ха ха мнооого пресилено.То няма да стигнат дните в годината за различните професии- прим-ден на озеленителя,ден на осеменителя,ден на спасителя,на сервитьара,на готвача ха ха ха и тъй нататък глупости на търкалета денът си е ден за всички които са живи.
20
1
 
12
 
! Отговори
Българка преди 13 години
Честит празник!!!Достойна за уважение професия!!!
19
1
 
20
 
! Отговори
ДГД бе Кабули!!! преди 13 години
тези 2085 лок. машинисти занеш ли че са донесли на държавата повече пари от колкото 60 000 *** ченгета, от които половината поне не са на образованието на един машинист? Най малкото за разлика от смотаните фуражкаджии, тези хора внасят осигуровки, и се трудят 35 години до пенсия, за ченгетата - 20... ченгенцата опърдяват патрулка или канцелария, докато машиниста носи отговорност за хората или товара зад гърба си, докато машината бучи на главата му, а той няма дори *** на раположение...
18
1
 
10
 
! Отговори
Ченгета на мезета преди 13 години
Кабули, толкова хора имат правоспособност, не всички практкуват, не само в БДЖ има лок. машинисти, има в НКЖИ, има в БЖК, има в Булмаркет, има в DBS-България, има по преприятия които получават суровини или експортират продукция с влак, отделно че БВ пътуващи над 4 часа се обслужват от 2ма машинисти, а не от машинист и помощник, има тежки товарни влакове които се обслужват от 2 или повече локомотива... така че броиката излиза..
17
0
 
16
 
! Отговори
. преди 13 години
Честит празник. Баща ми е машинист и да му е честит и на него пшразника :)
16
18
 
4
 
! Отговори
Кабули преди 13 години
2 085 локомотивни машиниста!!! А стига, бе! А колко са движещите влакове в страната? Айде, пак издоихме държавата!
15
2
 
12
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Хайде пакс този влак!Пуф и паф,трака, трак.Всички с мендо един,тръгва влак,но без дим.
14
0
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Няма как машинист да гепи повече от 20-30 кила нафта на месец - колкото да си кара неговата кола.... Крадците са на по-високо ниво, от време на време някои балък опира пешкира! В Горна Оряховица шефа на депото уволняваше само ако намери празна бутилка от 1.5 литра в кабината на дизела.....
13
15
 
3
 
! Отговори
mr_big преди 13 години
Добре че е нафтата в БДЖ -та та доста машинисти си докарват по 1500 лв на месецВажно е далаверка да има
12
0
 
25
 
! Отговори
до 10 преди 13 години
По правилник, при недостиг на машинисти, до курс за машинисти се допускат помощник машинисти с минимум 5 год. стаж, след завършване на курса 6 месеца не работят самостоятелно, а под наблюдението на машинист с поне 5 години стаж, после доста години работиш само в товарното движение! Отделно че след курс имаш правоспособност само за определена серия локомотив, а от ПЖИ излизаш с правоспособност за всички (ако искаш....) ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, (бивши) КОЛЕГИ!
11
1
 
20
 
! Отговори
БДЖ преди 13 години
Честит празник!!!
10
2
 
9
 
! Отговори
sdfgafg преди 13 години
Trakat koleletata, bluskat se kupetata... Loko, Loko :)
9
15
 
2
 
! Отговори
бб преди 13 години
Към момента в Български държавни железници ЕАД работят 2 085 локомотивни машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище Тодор Каблешков или на неговия предшественик Полувисшия железопътен институт.-пълна лъжа,карат най обикновенни курсове и готово,след завършване на техникума на жп-познавам поне 2такива които са машинисти в момента
8
12
 
3
 
! Отговори
vatnam преди 13 години
ba6tami e konduktor..... :DDDDd
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Личен опит --Пловдив --Стара Загора са 90 км с бърз влак се взимат за 2 часа по разписание .Не се бях качвал на влак поне 7 години .Е няма да се кача още 7 .С кон може и да е по бързо.
6
7
 
2
 
! Отговори
аре стига бе преди 13 години
До 1Тя е по 0,50 ст
5
3
 
21
 
! Отговори
локомотивен машинист преди 13 години
По-добре локомотивен машинист, отколкото пожарникар!