Ройтерс: Лошото образование подкопава развитието на България

Хора учат автоматика и роботика, а не са виждали робот, посочва агенцията
20 сеп 2010 20:23,
179
Ройтерс: Лошото образование подкопава развитието на България
Снимка: БГНЕС

България трябва да реформира остарялата си образователна система, за да реши проблема с хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка, който спира чуждите инвеститори и подкопава усилията да се помогне на боледуващата й икономика. 

Това се казва в анализ на агенция Ройтерс за образователната система в България.

Най-бедният член на ЕС е също така с най-ниското ниво на производителност на труда и някои чуждестранни компании се тревожат от разходите, свързани с внасянето на работници, квалифицирани за съответната работа, които може да надхвърлят ползите от ниските данъци и разходи за работна ръка.

Дясноцентристкото правителство дойде на власт с обещание да направи образованието един от водещите си приоритети, но повече от година по-късно е направено много малко, ако не и нищо, и твърдо централно място в дебата е отредено на ограничаването на разходите, посочва Ройтерс.

"Ако усилията на правителството не се съсредоточат върху образованието, информационните технологии и иновациите, нямаме никакъв шанс да достигнем страните от Централна Европа в следващите 30 години", смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от агенцията. 

София заделя около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за образование, около 18% под средното в ЕС. Рецесията намали финансирането, най-драстично за университетски изследвания, където субсидиите до момента са намалели със 70% спрямо 2009 г.

България не само е далеч назад от по-развитите страни, но резултатите й са от най-ниските сред нейните съседи.

Бизнесът се оплаква от качеството на образованието, предоставяно от училищата и университетите, отбелязвайки, че изучаваните предмети са остарели и завършилите не са подготвени за нуждите на работодателите.

"Има хора, които учат автоматика и роботика... които никога не са виждали какво представлява робот", казва Мария Темелкова от българския клон на компанията за набиране на персонал "Менпауър", цитирана от Ройтерс.

Трудно се намират също така служители с чужди езици, изисквани за аутсорсинг центровете, които напоследък се разпространиха.

„Преподаването е съсредоточено върху теорията, така че дори завършилите университет, които могат да четат на чужди езици, не могат да ги говорят перфектно“, допълва Темелкова.

България спешно се нуждае от чуждестранни инвестиции, за да възстанови изпадналата в рецесия икономика, която се сви с 5% през 2009 г., отбелязва Ройтерс.

Недобре образованата работна ръка е петият най-проблематичен фактор за правене на бизнес според Световния икономически форум, много по-високо място спрямо съседните Румъния и Сърбия, които са изправени пред много идентични икономически проблеми.

Корупцията, достъпът до финансиране, голямата бюрокрация и липсата на инфраструктура са другите големи проблеми, отбелязва Ройтерс.

"За да създаде квалифицирана работна ръка, България трябва да подобри качеството на образователната си система, особено уменията на учениците, които завършват средно образование", казва Хари Патринос, водещ икономист по въпросите на образованието в Световната банка.

От падането на комунизма преди 20 години младите хора избягват да работят в производството и интересът е най-голям към специалности като бизнес администрация, икономика и обществени науки, които се възприемат като предпоставка за заемане на ръководни длъжности, а следователно и за просперитет.

Поради това страната изпитва недостиг точно от типа работници, от които се нуждае, за да се възползва от ниските разходи, отбелязва агенцията.

"Намираме се на много важен кръстопът, когато трябва да решим от какво се нуждаем – образование или качествено образование", заявява проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

"Страните, които успяха да постигнат просперитет, са... без изключение страни, които определиха образованието като приоритет", допълни той.

По-рано днес образователният министър Сергей Игнатов съобщи, че дългоочакваната реформа във висшето образование се отлага, а подготвеният нов закон няма да бъде внесен за гласуване. Той обясни, че отлагането се налага, за да може реформата да се направи по най-добрия начин.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: образованиереформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
14
 
! Отговори
dywczl преди 13 години
166
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е проблемът - хората да не мислиш, че знаят или ги интересува що е то импакт фактор? Неееее. Идеята е на масата да има салатка с ракийка, парички в джоба, чалга да трещи... И после да ходят децата да чистят ***. Ти пък (то и аз така) публикации ще пишеш, че и в издания с импакт фактор. На кой му пука? Нали тумбаците трябва да са пълни, главите опиянени... *** разправяй, че икономика без прилична наука не се прави. Публикаци! Щом не си е далвера, да краднеш нещо, не вървиш :( Мъка...
165
0
 
15
 
! Отговори
ккк преди 13 години
Ами да ти кажа и аз завърших Университет с отличен, записах докторантура, работя в БАН, имам по-вече статии с импакт фактор от доцентите и какво? За няма нищо...Направиха една атестация, от която колко статии навън имаш няма значение, получавам 470 лв. и живея на гърба на семейството ми с тази наука. Та това е. Понякога работя по цели нощи и на сутринта пак се залепвам на компа в къщи и какво? Изискванията в БАН не са за хора като нас с тебе - да бяхме отишли извън бг, там и заплати и среда.
164
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пешо, и ти си заблуден много. В момента цедката е много ситна. И вярваш или не, времената на връзките за преподавателите отминават. Е да, секретарките и чистачките са все още по роднински, но не и преподавателите. По-точно, не само по роднински. Искат и акъл...
163
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега внимавай - родителите ми не са били никога някакви партийни работници, а само труженици, възпитани, че образованието е много важно нещо. Като студент аз много учих, много, много повече от колегите си. Кандидатствах за докторант - обявата беше в Държавен вестник и на сайта на ВУЗ-а. Приеха ме. Пак много учих. Кандидатствах за асистент - конкурс с трима общо, другите двама бяха връзкари - деца на някого си, ама без знания. Аз спечелих конкурса. Че ти си некадърен и не са те назначили...
162
0
 
16
 
! Отговори
. преди 13 години
Всеки, който има желание да учи и е трудолюбив ще се справи ! Трудно е без пари, но не е невъзможно! Аз за разлика от теб не обиждам хората в интернет, а уча и работя !
161
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам си ТОДОР ЖИВКОВ.......И ОБРАЗОВАНИЕТО по неговто време
160
0
 
17
 
! Отговори
Цветно преди 13 години
А искат вероучение да вкарват.
159
2
 
16
 
! Отговори
еф преди 13 години
ходиш на безмислените им лекции и да не научиш нищо в крайна сметка.
158
2
 
17
 
! Отговори
от ЕЕЕО-ЕФ преди 13 години
"Хора учат автоматика и роботика, а не са виждали робот, посочва агенцията"Майтап ли е! Колегата от АУИТ много се е възгордял нещо. Учил съм от учебници от 80-те години и най-старата апаратура, с която съм работил е била от 1953г. (поне така пишеше на гърба). Това не говори ли само по себе си колко много ни е остаряла образователната система. Тези по-трудните университети нито можеш на бригада да отидеш, нито работа да работиш, защото е задължително според психиасалите професори с бели манти да
157
5
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
За мен 90% от академичния състав е безвъзвратно осакътен и трябва да бъде разкаран барабар със секретарките дето са на всяка крачка. Има страшно много интелигентни млади българи които са се реализирали в най - големите световни университети и те трябва да получат оферти за работа. Също трябва да се пуснат европейските агенции за оценка на университетите и където има ниска оценка да се спира финансирането и да се публикува за да знаят родителите къде си пращат децата. Така че ГЕРБ, с вас сме.
156
9
 
17
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Трябват съкращения на даскали. Без това, няма как да се вдигне качеството.
155
6
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Браво Ройтерс кажете им го на тъпите комунисти от ДС в очите. Ето ви и причините. От 70г. професори и доктори са само хора верни на партията които често не са от най-умните, с други думи са ***. Никой не им държи сметка как работят и какво постигат и те си цъкат бридж или нещо друго. Всеки си е издал учебник одобрен от приятелите му, който е нескопосан превод на западните учебници и държи студентите да му го купуват. Толкова са жалки че няма на къде и това е само малка част от некъдарността им.
154
4
 
21
 
! Отговори
АИУТ преди 13 години
"Хора учат автоматика и роботика, а не са виждали робот, посочва агенцията"Уважаемата госпожа, като знае какво толкова учат инженерите по автоматика, да дойде и да предложи по-добър план за обучение. Смея да твърдя, че от сега съществуващите факултети в ТУ София, този по автоматика е един от най-силните. Голяма част завършващи го са много добри специалисти в областта си.Един инженер по АВТОМАТИКА!
153
2
 
24
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Поради това страната изпитва недостиг точно от типа работници, от които се нуждае, за да се възползва от ниските разходи, отбелязва агенцията.За да има роби се разруши образувателната система.Децата на комунизма завършиха на запад и после дойдоха да яздат народа.
152
1
 
18
 
! Отговори
Пример преди 13 години
Пример за това е правителството на ГЕРБЕРА начело с водача си.
151
2
 
21
 
! Отговори
Новото преди 13 години
Понеже е лошо образованието правителството начело с ББ ще го оправи като учениците от малки ще стоят по десет часа на ден на един чин докато станат неадекватни и раздразнителни от умора. Сигурно качеството ще се повиши като се намали броя на паралелките и се набутат по 30 деца в паралелка за да се осигури целодневно обучение Явно от качество никой не се интересува А родителите главно ги интересува децата им да са някаде затворени да не им се пречкат и да нямат грижи ни за здравето ни за обучение
150
3
 
22
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Тъжно и смешно. Преди, основният дефект на езиковото образование в България беше липсата на жив контакт със съответната езикова среда (освен руското). Учениците нямаха достъп на запад, учителите и преподавателите - кратък. Парадоксално, познанията на учениците бяха добри, чрез което бързо наваксваха липсващи умения. Сега, попадането в западна езикова среда е лесно, но скъпо, въпреки това се прави. Резултат - слаб. Няма го фундамента. А полуграмотните и вчера и днес британци ни критикуват.
149
6
 
19
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ти като говориш за асистенти я кажи как се става асистент и кои могът се правят асистенти:)
148
0
 
17
 
! Отговори
работещ преди 13 години
О,забравих, освен това са и СМЪРТОНОСНО ЗАВИСТЛИВИ.