Студенти на бунт срещу нови "таксички"

Колеж в Пловдив издава академични справки срещу 500 лв.
1 окт 2010 18:01,
62
Студенти на бунт срещу нови "таксички"
Снимка: Булфото

Десетки студенти, които са завършили Колежа по икономика и администрация в Пловдив, не могат да запишат магистратура в друго учебно заведение, ако не платят такса от 500 лева за издаване на академична справка.

Финансовото условие е станало ясно едва този четвъртък, а без такъв документ те ще изпуснат сроковете за записване в другите вузове.

По тази причина тази сутрин студентите излязоха на протест пред сградата на учебното заведение.

Цвета Лазарова е завършила преди седмица Колежа по икономика и администрация в Пловдив. Преди ден е поискала академична справка, но такава й е отказана, докато не плати такса от 500 лева.

От учебното заведение издават безплатни уверения само ако студентът ще продължи образованието си в УНСС.

"Проблемът е, че колежът се опитва да ни принуди да се запишем в УНСС, защото те тази година сключиха договор за обмен на студенти. Ако искаме да се запишем в друг университет, трябва да платим една таксичка от 500-600 лева, за можем да си вземем академична справка и да се запишем другаде", заяви пред Dnes.bg Цвета Лазарова.

От ръководството на учебното заведение обясниха, че колежът е частен и имат право да въвеждат такси.

"След като има решение на ръководството на колежа, таксите са такива", заяви помощник-ректорът Иван Петров.

Други студенти се оплакаха, че в началото на следването си са били излъгани и за други неща.

"Протестираме още, че първата година ни бяха обещали да имаме безплатни учебници. Безплатни учебници имаше първата година, втората – една трета, а третата година изобщо забравиха какво са обещали", разказа студентът Борислав.

Очаква се в събота представители на протестиращите ще бъдат приети от ректора, за да изяснят проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Гергана преди 13 години
То само затова ли има такси?! Такса за едно, за друго, за трето, те нямат край! Такса за държавен изпит и друга такса за да ти напишат самата диплома! Такова нещо никъде го няма. Едната година им се струва, че малко парички взели, та следващата си наваксват и така всяка година.Семестриалните такси все вървят нагоре и заради кризата свалили таксите на 420 лв от 600. Този колеж лично на мен ми излезна доста повече и от златен!
59
0
 
1
 
! Отговори
В преди 13 години
Истината е такава, че държавата ни е на това положение заради нас гражданите. Вместо да сме единни ние сме разединени. Какво значение има чстен или държавен ВУЗ ? Нали сме едно - деца на тази държава. Жалко е, че наистина вземесто да сеподкрепяме, вие правите обратното. Държавата ни никога няма да се оправи докато нейното бъдеще, в лицето на нас младите, е разединено. Пожелавам ви по някакъв начин и вие да дойдете на наше място. Но тогава ние бихме ви подкрепили, защото преди всичко сме хора.
58
0
 
0
 
! Отговори
В преди 13 години
ти луд ли си бе ? тва е колеж по икономика и администрация, къв киевски те гони. Като не си помпетентен по-добре не се обаждай.
57
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Вместо да ни разкъсвате от упреци се поставете на наше място.Не всеки е очаквал такива такси след като е било обещано друго и не във всички колежи преподаването е на толкова ниско ниво,колкото си мислите .Не гледайде отгоре,отгоре на нас,все едно Вие сте нещо повече.И вместо да ни подкрепита и по -лесно да се справим с тази неправда,вие се радвате на нашето нещастие - ***!...АЗ ДА НЕ СЪМ ДОБРЕ,АМА НА ДРУГИЯТ ДА МУ Е ЗЛЕ,ЯВНО ТОВА Е ВАШЕТО МОТО ,СЪЖЕЛЯВАМ ВИ!
56
0
 
2
 
! Отговори
пак... преди 13 години
"САШЕ" вероятно е име на пони....Както е обичайно,обаче,магарета,понита и друг дребосъх се скъсва да цвили...."САШЕ" бре,чети!САШЕ не чете.....
55
1
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 13 години
а бе лич ти как влезе в държавен ВУЗ, колко платиха мама и тате а , на мен ми искаха 5000 лв. в УНСС с издържан изпит и висока диплома затова влязох в колеж и за твой ужас мога да пиша грамотно
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
малко си в грешка това е новата сграда на колежа на кукленско шосе явно не си в час
53
0
 
2
 
! Отговори
ицето преди 13 години
Ами то вие от Бургас като сте толкова кадърни що не се записахте в друг университет?Щото в друг университет с 2-ки не записват,а там в Свободния и на средата на годината да отидеш нямаш проблеми,таксата е толкова ако искаш от утре си студент.....
52
0
 
4
 
! Отговори
мале мале преди 13 години
образованието ще стане най- скъпия докумен придобит някога по законен път .целта е да се ограничат учащите да останат да учат само учениците с високи доходи/да не говорим че 90% от тях са власт имащите деца/,не можем всички да бъдем равни ще се качат на "кораба" само тези с пари.така ще стане и с образованието нищо ,че тези с пари са малко без акъл ,ще ги мъчим мъчим и накрая ще им го подарим образованието.след това същото това бавноразвиващо човече ще го направим министър.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сградата на снимката е Киевския университет в Пловдив, а не на колеж.
50
0
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
ЗНАЧИ ДА НЕ СЕ ОБАЖДАМЕ НИЕ ОТ БСУ-БУРГАС СРЕЩУ КОЛКО ВАДЯТ АКАДЕМИЧНАТА СПРАВКА!!!!СУМАТА Е НАД ХИЛЯДАРКА....
49
1
 
4
 
! Отговори
Psycho Realm преди 13 години
еми не сте прави ,господа интелигентни и всезнаещи сънародници!!! колежите са за работещи и (не като в България) заможни хора. Места където тясно се специализира и се обръща персонално внимание на всеки един учещ. Живея в САЩ и мога да ви кажа че тук образованието е адски скъпо !!!! Камо ли да влезеш в колеж... :)))) Затова уча дистанционно в България и трупам опит и стаж в Америка. Има всякакви варианти..стига човек да знае какво иска! А пародияата в България ми е до болка позната. УЖАС !!!
48
1
 
0
 
! Отговори
Psycho Realm преди 13 години
не на 6liokavica пич.
47
2
 
1
 
! Отговори
Psycho Realm преди 13 години
прав си..такава е практиката в целия свят. за това съществуват колежи ( за работещи или по-заможни) и университети за останалите!
46
3
 
7
 
! Отговори
Сатанаил преди 13 години
Atila, няма кой да те разбере,брат.Чукундурите студенти 90% се движат от максимата "Учи за да НЕ работиш", а те са хората които трябва да знаят как се работи!! Иначе това-онова им е скъпо пък си седят...като не ви изнася си отивате...на сила никой не ви кара ...
45
1
 
5
 
! Отговори
Atila преди 13 години
Истината е, че пътят на една богата държава е през тоталната демокрация ( не говоря за фашизъм). А образованието във всеки елитен университет е на основата на правилото - ПРЕДОСТАВЯМЕ ВИ НАЙДОБРИТЕ УСЛОВИЯ , А ВИЕ УЧЕТЕ , АКО ИСКАТЕ, АКО НЕ ИСКАТЕ С ПАРИТЕ ВИ ЩЕ СЕ СЕ ОБРАЗОВАТ ТЕЗИ КОИТО ГО ЖЕЛАЯТ.
44
5
 
14
 
! Отговори
Сатанаил преди 13 години
5 години на мама и тате на ръцете, като завърши се прибира победоносно в родното място и сяда безработен..понеже учил и не може да работи всякаква работа...трябва шефче нещо..да командва...да дава акъл..идеи...а "овца" пише с 5 грешки...лошото е че, някои се вземат на сериозно и почват да учат децата в училище...други стават лекари(ужас) обикновен трипер не могат да познаят...иначе им скъпо...ами като ви е скъпо копайте си в градината..садете моркови, марули
43
2
 
13
 
! Отговори
Atila преди 13 години
Безплатното висше образование е най-голямото източване на държавата. Годишно се харчат десетки милиони за 25 000 студенти, който освен , че са студенти само на книга, харчат държавни пари, парите на родителите си, пропиват се и носят беднотия и демографска катастрофа. Затова предлагам да се съкрати 60 % от безплатните студенти за да съществува БЪЛГАРИЯ. Тези хора са безполезни за обществото. Ако искат да учат нека се преборят като си плащат и без това само си губят времето и харчат чужди пари!
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кой е ограничен *** бе що не влезна в държавен университет а се заби в частен колеж а? Щото не можеш на български да пишеш камо ли да издържиш приемен изпит
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хайде милички стига сте спали време е за Бунт крайно време е