МВР пак масово следи GSM-и и интернет

В съда има 3640 искания за достъп до разпечатки и трафик
Обновена: 25 окт 2010 07:06 | 25 окт 2010 07:00,
321
МВР пак масово следи GSM-и и интернет
Снимка: БГНЕС

МВР и ДАНС заляха съда с искания за ровене в интернет и достъп до телефонни разпечатки през последните седмици. Това доказа страховете, че службите масово ще се възползват от последните промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

Единствено въведеният съдебен контрол ограничава стремежа им към пълен и онлайн достъп до това кой, кога, с кого и колко общува по телефона и в интернет.

Общо 3640 искания за достъп до телефонни разпечатки и интернет трафик са постъпили в Софийския районен съд (СРС), показва справка, поискана от "Сега".

Информацията е за пет месеца – от 10 май, когато влязоха в сила промените в ЗЕС, до средата на октомври. Преди това разрешенията се даваха от окръжните съдилища.

Дневно само в СРС постъпват по около 24 искания. В повечето от тях обаче не се сочи един IP адрес или един телефонен номер, а десетки и това многократно увеличава броя на хората, чиито контакти се следят.

В над 1/4 от случаите – 882, съдиите са отказали достъп. Това означава, че има тенденция за увеличаване на отказите, тъй като веднага след промените в ЗЕС те бяха за около 1/5 от исканията.

Случва се служителите на МВР и ДАНС да опитат да получат достъп и по дела, които не отговарят на тези условия, разказаха магистрати.

По закон трафичните данни се пазят от доставчиците на услуги 12 месеца и се дават със съдебно разрешение, за да послужат при разкриването и разследването на тежки престъпления (такива, за които НК предвижда над 5 години затвор), за компютърни престъпления и за издирване на хора.

Искането се приема за неоснователно, ако в него не се посочи как трафичните данни ще помогнат на разследването.

Шефовете на шестте главни дирекции в МВР могат да изискват от мобилните и интернет оператори т.нар. спешни разпечатки, които също минават за разрешение в съда, но впоследствие.

Законът задължава службите да унищожават получените данни до 6 месеца, ако не са довели до образуване на дело.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА ЧЕ МЕ СЛЕДЯЛ НЯКОЙ...АМА ДРЕМЕ МИ НА ОНАЯ РАБОТА ама хич и не ги отразявам тия бастуни...
277
0
 
1
 
! Отговори
буба преди 13 години
*** и капутите им са тия полицаи...преди 3г като ми откраднаха gsm-a, отивам в полицията, и сума ти време ги умолявах да го пуснат за издирване - не можели, ала-бала. и накрая нищо не стана. *** ***, сори за думите ама мн ми е накипяло :(А няколко месеца преди това нали бяха откраднали чантата на нашта еврокомисарка и за 2 часа фанаха крадците точно по координатите на гсм-а.а за простите хора дет ги хранят - НЕ МОЖЕ.пфу.
276
0
 
1
 
! Отговори
pichurkin преди 13 години
"услужливите съседи" заместваха ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, което дори и в наши дни е фикс идея!Всяка "демократична" държава /включително и САЩ/ подслушват и мобилни телефони и електронни пощи.МВР няма респект, защото освен нас самите никой друг няма нужда от силна и правова държава /т.е. хората от "вън" плащат и порачват музиката/.А за Б.Б.-нямам коментар!
275
0
 
1
 
! Отговори
Усмивката преди 13 години
Защо се слуша? Отговорът е ясен.Преди демокрацията имаше "услужливи" съседи, които снабдяваха МВР с необходимата информация. Сега доносниците намаляха. По-лесно е следене на комуникациите. Не се безпокойте! Б.Б. го чака съдбата на И.К. , освен ако не реши сам да слезе от сцената. Опитва се силно да се друса на трамплина към президентския стол, но от друсане може и да го счупи. Затова и неговия човек в МВР следи настроенията. Власт лесно може да се вземе, но много трудно се удържа.
274
0
 
1
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Следенето има и добри и лоши страни.Все пак е добре да се следят някои"правоверни" гости от Саудитска Арабия например,обаче както казва 309 сумата е наистина голяма за тая цел.
273
0
 
1
 
! Отговори
101 преди 13 години
за толкова години МВР не можа да ми вдъхне респект.Подслушвали са и преди и пак големите престъпници са на свобода.Има ли смисъл.А освен това е нарушаване на личното пространство.Все повече ми заприличва на диктатура.
272
0
 
1
 
! Отговори
тото преди 13 години
Сателитните телефони следят ли? А радиостанциите....
271
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е въпроса в следенето на моята кореспонденци а в това че решението за това уж заради нашата сигурност да ни лишат от правото на неприкосновенност на личната кореспонденция.Бюджета в МВР за подшлушване и следене за 2010 година е 150 000 000, та въпроса ми е в името на лишаването на неприкосновенност на личната кореспонденция на българина за колко лева престъпления разкрихте, все пак тези хора ги дават тези пари. Искам отчет по прахосването на тези 150 000 000 лева.
270
0
 
6
 
! Отговори
Стефка преди 13 години
Ами мен ме интересува,не че има какво да крия,но самата мисъл,че някои ми следи кореспонденцията ме побърква.Избива ме на агресия и започвам да намразвам полицията и прокуратурата все повече.Никой,няма право да те следи и да преценява дали ровиш из подходящите места или не.Това е намеса в личното пространство и в личният живот.Ако им разрешим това не знам какво ще последва
269
1
 
3
 
! Отговори
kkk преди 13 години
ne...vaobshte ne mi puka..niamam kakvo da kria.da slushat i da debeleiat:):)
268
0
 
7
 
! Отговори
Хакер преди 13 години
Да ме хванат за IP-то
267
1
 
4
 
! Отговори
стоянов преди 13 години
на някой от вас пука ли му дали му проверяват компа или телефона?
266
0
 
13
 
! Отговори
Мики преди 13 години
И аз си мислех, че все още има мислещи хора в тази държава, но явно са дефицит. Не разбирам как може да има толкова прости хора! Първо си избрахме мутра да ни управлява, а сега си мълчим и когато ни превръщат в тотални роби и безгласни същества. И ако това е демокрация .... аз съм летяща чиния.
265
0
 
6
 
! Отговори
DD преди 13 години
Ако ще ми проверявате трафика вземете поне и *** да ми измиете, то по-лично няма накъде..
264
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
абсолиутно сам сагласен неможе да се навлиза в личното пространство на хората,и ние имаме права............!!!!!!!!!!!!!!!!!!
263
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз прелагам така - на който му харесва да го следят, да си го следят колкото иска.
262
1
 
13
 
! Отговори
dp преди 13 години
На тези, дето си мислят "ми аз нямам тайни, да ме следят колкото искат" ще кажа, че не ги и следят, защото няма за какво.Има *малък* брой хора, които могат да бъдат ощетени от такова следене, иточно заради тях и то съществува като такова.И основната част от следените е полезна за обществото, за разлика отследящите служби, които в БГ са вредни за него - едва ли ще изненадамнякого с факта, че в БГ държавата (мафията) е обществен враг номенр 1.
261
12
 
5
 
! Отговори
Тъпира преди 13 години
Да следят колкото си искат. Тези които ги е страх имат какво да крият. Аз нямам и няма от какво да се притеснявам. Благодаря за вниманието лека вечер!
260
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз подкрепям следенето на информация ! :) Така хем по-лесно ще се ловят педофилите, както и престъпниците
259
0
 
8
 
! Отговори
аман преди 13 години
до 294 Преди тия слушания ги плащаше индиректно Съюза / с петрол срещу домати и т.н./ . Сега е различно - на един позитивен човек /балък по старому/ се падат десетина "обслужващи" го - кредитор ,подслушващ , проверяващ , Кат , доктор и т.н. които си живуркат на гърба на друг. По мое скомно мнение всичко се записва , разрешенията са песъчинка в морето.