МОСВ не хареса доклада за Бургас - Александруполис

Екоминистерството връща документите за доработване
Обновена: 9 ное 2010 18:21 | 9 ное 2010 18:20,
12
МОСВ не хареса доклада за Бургас - Александруполис
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Екоминистерството не хареса доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на нефтопровода Бургас-Александруполис.

В документа и в приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от Натура 2000 има неясноти и съществени пропуски, съобщи МОСВ.

Затова министерството ги връща за доработване на възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В. – клон България”.

Един от съществените пропуски е, че няма оценка как конкретно би се отразил нефтен разлив на риболова, мидените ферми и туристическата индустрия.

Не са посочени също така конкретни мерки за борба с разливите, като е направена препратка, че това ще се разгледа в бъдеще, пише в мотивите на министерството.

Предвидените в доклада мерки не гарантирали, че при възникване на аварии няма да бъдат нанесени необратими щети върху залива, неговата флора и фауна.

До два месеца пропуските в документите трябва да бъдат отстранени. След това министерството ще направи нова оценка на доклада и ако тя е положителна, ще продължи процедурата по ОВОС – обществено обсъждане със засегнатите общини.

Предполага се, че процедурата трябва да приключи до февруари, а от оценката за въздействие върху околната среда ще зависи в голяма степен бъдещето на проекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не само на Чичо Сам, но и на мене не ми харесва идеята.
11
3
 
15
 
! Отговори
stg преди 13 години
много изгоден за Гърция проект, не чак толкова за Русия защото май няма с какво да бъде натоварен капацитета, и напълно неизгоден за България
10
11
 
15
 
! Отговори
луд преди 13 години
Ако беше американски нефт, сигурно биха разрешили да тече направо по река Искър примерно, но за руския ще има препятствия, защото на чичо Сам не му харесва идята.
9
1
 
6
 
! Отговори
cons преди 13 години
Ти явно не ме разбра, аз не съм против. Казах го с ирония на тези които си правят заключение от тази статия. Има още доста време докато го построят и пуснат.Само не разбирам защо на Русия и е този проект. Има ли значение къде ще се преработва петрола в Бъргас или Александрополис.Според мен за всички други има значение но не и за Русия.
8
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е т'ва е, *** работа.Руския *** идва тия дни и му се слагат.Няма отърване от империята на злото.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дуде, пикнята и срането(с извинение) на всички български черноморски курорти се излива директно в морето. Редица предприятия(преработвателни) си изливат помиите в реки и язовири. ТЕЦ-ове бълват серен диоксид. Нефтохим се подушва от 6 километра. В следствие на това имаш жълти и кафеви петна в морето, текат червени и зелени реки. Като си толкова загрижен за един евентуален нефтен разлив, я първо се зачуди периодичните замърсявания защо не са изследвани?
6
7
 
10
 
! Отговори
cons преди 13 години
Еми ако в последиците пише че ще умрат 10 000 човека при нефтен разлив на 10 литра петрол това не е ли важно.Нека го направят като хората за да сме сигурни че всичко е ОК.
5
9
 
14
 
! Отговори
Калин преди 13 години
аман от съветски продукти .. и да го има .. горивата по евтини ли ще станат!
4
9
 
12
 
! Отговори
одс преди 13 години
Въпроса е по-сложен-не е ясно от доклада какво може да чопне ГЕРБ и по точно една сисеста банка
3
12
 
15
 
! Отговори
garo преди 13 години
абе прокажени комунистчета какво го обръщате пак на Бойко та Бойко? не ви ли стана ясно че нефтопровод няма да има, а и никога руснаците не са го искали.
2
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Един от съществените пропуски е, че няма оценка как конкретно би се отразил нефтен разлив на риболова, мидените ферми и туристическата индустрия."А оценка как ще се отрази на обратната страна на Луната? :) Разливането на нефт не е нещо, което е планирано да се случи. По-скоро трябва да ви интересуват колко ефективни са мерките за недопускане възникването на аварии, а не "как ще се борим с последиците".
1
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С няколко думи:Оценката е ПОЛОЖИТЕЛНА и това на Боко-Чутурата не му харесва!!Иска преработка за да го направят по неговата волялЧЕСТИТА ВИ ДЕМОКРАЦИЯ!