Време е за пости – без пороци до Коледа

От днес до Бъдни вечер се отказваме от месото и секса
Обновена: 15 ное 2010 11:46 | 15 ное 2010 11:00,
32
Време е за пости – без пороци до Коледа
Снимка: БГНЕС

Ако сте решили да постите, от днес трябва да се откажете от хапването на пържолка или ребърца. Започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември – Бъдни вечер.

По време на постите не се ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход – мляко, сирене, яйца. Олио и вино може да се употребяват – без сряда и петък. На Никулден, 6 декември, се разрешава риба.

Изключение се прави и за деца, бременни жени, болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. Към постните храни църквата приспада и мешести безгръбначни животни като миди, охлюви, октоподи, скариди.

Постите са лишения от онова, което може да изкуши тялото и душата. Така че вярващите освен от блажната храна трябва да се откажат и от интимните ласки, цигарите и алкохола.

Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Светият синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Постът не бива да се приема като наказание, а като доброволно разкаяние и пречистване.

Телесният пост е само едната страна и сам по себе си е недостатъчен без духовния пост. Постът не е обикновена безмесна диета. Той е средство за смирение на плътта и очистване от грехове.

Истинският пост е свързан с покаяние, въздържане от страсти и пороци, прощаване на обидите, с молитва.

Той идва да пречисти чрез покаяние и въздържание християнина и да го извиси духовно. Затова постът е изпитание на духа и волята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Но иначе въобще не си информиран. Вземи се образовай малко и тогава се изказвай!
30
1
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Когато Христианството се превърне в религия-наистина не се различава много от другите религии!!!!!!!!
29
4
 
1
 
! Отговори
Езичник преди 13 години
Християнството и Ислям са една и съща глупост която отнема всички удоволствия в човешкия живот.Християнството е създадено от евреите преди 2000 години с една единствена цел, да унищожи Римската империя(която ги е тъпкала) и всички езичници(арийци).
28
1
 
4
 
! Отговори
Exjoy преди 13 години
Леки и спасителни пости на всички!
27
1
 
1
 
! Отговори
втвърдител преди 13 години
Преди демокрацията никой не мислеше за пости.Добре си е от време на време да си се ограничаваме.
26
3
 
0
 
! Отговори
Сталин преди 13 години
Виновни са,че са НЕКАДЪРНИЦИ.
25
2
 
1
 
! Отговори
Простомъртните преди 13 години
"Постите са лишения от онова, което може да изкуши тялото и душата. Така че вярващите освен от блажната храна трябва да се откажат и от интимните ласки, цигарите и алкохола"А някой да споменава за кражбите, убийствата, насилието - за душевния пост - споменава ли се ????Или наказваме тялото, а то наказва душата....А и за какво месо и млечни продукти се говори - то такива у нас НЯМА....Постим си цял живот...Простомъртните - за тях говоря....
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Na bylgarina vse nqkoi drug mu e vinoven. Kakvo sa ti vinovni GERB za suma godini bezdeistvie na vlastta?
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"От днес до Бъдни вечер се отказваме от месото и секса"Stoi ma gledai.
22
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
От думите ти виждам, че спазваш Юлианския календар. Лошо няма, стига да не си от разколниците на Фотий, защото тогава си сектант. Иначе не си прав за новостилците. Те също постят, както и всички православни. И да знаеш, че ако имаше повече храмове, в които се служи по светоотеческия календар, а не по папския, много повече православни щяха да спазват Юлианския календар. И аз бих постил по него, но нямам възможност да ходя в такъв храм, защото където живея, в църквите се служи по новия стил.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Попа казва: По време на пости, месо не хвърлям на скарата, но никой не ме вижда, колко тънко си режа филето. По чуждо не ходя, но вкъщи под юргана никой не ми свети. Всичко е до душевна нагласа и до човека.
20
3
 
0
 
! Отговори
бебо преди 13 години
Ами ние в къщи все сме рая? И понеже не стига парата за кебапчета, по принуда сме на пости на бобец, красатвици и каквато и там папрат да докопаме? Е, пролетта, лятото и есента е повечко. Така че и да не искам, пак ще постя. А какво е секс? Гледам когато кака мине покрай тузарите всичик ик азват: Маце, ти си много секси? Това яде ли се или е шампоан?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав е номер 6, но в крайна сметка никой с нищо не ни задължава. Всичко е по собсвено желание. Аз например няма да постя, защото знам , че не мога да спазя всичко това, за тези, които го правят както трябва, мога само да ги поздравя!
18
5
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 13 години
Исус е казал - "Не е важно какво ти влиза в устата, а какво излиза!". Постите са за да дисциплинират раята и е режим, наложен от църковната институция, а не от вярата.
17
4
 
3
 
! Отговори
3-4 пъти на ден преди 13 години
Аз цял живот живея само в пости. Само дето леко прекъсвам тези пости по 3-4 пъти на ден - за секс, ядене и пиене!
16
3
 
2
 
! Отговори
фейсбукърка преди 13 години
ще постим и ще постваме- така каза Л.Дилов-син
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От всички изброени няма да употребявам само цигари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Новостилците практически не спазват постите.Почти няма постещ сред тях.Те даже измислените си пости не спазват.Петровият пост по нов стил някои години направо изчезва.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е чак пък без пороци? Аз ще ги намаля за да се чувствам по-добър. Но чак пък БЕЗ. Само Господ е съвършен. Църквата го казва. Не претендирам да съм тъкъв.Пък и забранения плод е най-сладък. Така че нека не слягаме всичко под знаменател "зло" или "добро". Нека си живеем добре и да сме малко по-добри.Живот и здраве на всички вярващи и на тези които не са чак "толкова вярващи".
12
0
 
4
 
! Отговори
Жена преди 13 години
А аз като не правя секс