Пълнете шарана, Никулден е!

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите
Обновена: 7 дек 2010 15:01 | 6 дек 2010 07:19,
98
Пълнете шарана, Никулден е!
Снимка: БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, а празникът е наричан от народа Никулден. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите.

Роден е през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Според народно християнския мит за подялбата на света на него се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.


Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Според поверието шаранът е слуга на Св. Николай.

Веднъж, когато светецът плувал с лодката си, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината.

Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

На Никулден имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Николета, както и всички банкери и търговци.

На 6 декември министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов организира празник по случай традиционното отбелязване на Никулден пред Централния вход на Министерството на земеделието и храните, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Събитието ще започне от 11 часа със специалното участие на Ути Бъчваров, който ще приготвя вкусни ястия от риба. В празника ще участват деца от домове за сираци и възрастни хора.

След откриването на празника в зала Голям колегиум министър Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев ще представят напредъка по прилагането на Оперативната програмата за развитие на сектор рибарство 2007-2013 г.

В рамките на празника ще се проведе и специално организирана томбола с вкусна награда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: никулден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Честит празник на всички християни,именници и всички,които почитат този светия.Пожелавам ви много здраве,щастие,любов и успехи! :)
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честит празник на всички православни християни и на всички именници!По молитвите на Св.Николай Бог да ви дарува с душевно и телесно здраве.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мерси за пожеланието за друго здраве но не искам да съм ти на психичното.
86
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Напротив-чувствам се отлично-освем леки настинки от нищо друго не съм боледувал до сега,така че слава Богу не се нуждая от доктори и никакво лечение!!!!! Пожелавам такова здраве и на теб !!!
85
1
 
1
 
! Отговори
ДО 24 преди 13 години
ТИ СИ БОЛЕН. НЕ ПОЛИТИКА. АМИ С БОЛЕН МОЗЪК. НАДЯВАМ СЕ ДА НАМЕРИШ ПОДХОДЯЩО ЛЕЧЕНИЕ.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честито на всички именници,всички вярващи, всички моряци и на всички които ще се напият по този повод.
83
0
 
0
 
! Отговори
ВВВ преди 13 години
youtube/watch?v=XrpluPFjtns
82
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Хората нека да си се пишат както си искат,но аз съм християнин и като такъв следвам заръките на Христос а не на хората,били те попове,владици,патриарси,папи и разни други. Христос никъде не е казвал да носиме върбови пръчки,червени яйца и т.н. и т.н. ако искаме да бъдем негови последователи. Колкото до завирането в миши дупки аз никога не съм го споменавал.
81
0
 
1
 
! Отговори
Люспа преди 13 години
Знаеш ли, при преброяването догодина много хора ще посочат, че са православни християни. От тези, на които казвам великденски - защото ще идат на Цветница (тогава опашките пред църквите са огромни) и на Великден. На Цветница - за да вземат върба, на Великден - за да вземат червено яйце. Вярата трябва да се изповядва на дела, не само на хартия. Та в този ред на мисли имаме много какво да научим от хора като светците, които са живели вярата си, а не са се навирали в миши дупки като нас.
80
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Щом имаш проблем с думите на апостол Павел и въобще на Библията, аз нямам какво повече да ти кажа. Не мога да бъда по-ясен и убедителен от текстовете на Библията! Само не забравяй ти и твоите съмишленици че християнините са вярващите в Исус Христос,а не посетителите на тази или онази църква!!!!!!!!!
79
0
 
2
 
! Отговори
Люспа преди 13 години
Да, именно, православни. Благодаря за поздрава
78
0
 
6
 
! Отговори
православен българин преди 13 години
Св. Николай Чудотворец е покровител на всички православни християни, които с вяра отправят молитвите си към него. Честит празник на всички именници и на всички православни българи!Нека св. Николай да ни дава живот и здраве и да ни пази от всяко зло.
77
1
 
0
 
! Отговори
Люспа преди 13 години
Хаха, на турски "балък" значи риба, колко весело :)))
76
0
 
1
 
! Отговори
Люспа преди 13 години
Със сигурност имам не един и два проблема с Него, но няма какво да ги коментирам тук. Сега е пост, не искам да продължавам спора. Ако имаш по-добра идея моля, сподели.
75
1
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Ами при коментарите за Библията не е ли най-добле да се използва самия текст на Библията,а не това какво е казал някой за това или онова от Библията. Да текста на Евангиелето е най-доброто "оръжие" за дебат по темата! Твоят цитат е точен , но аз не ти предлагам моето мнение по въпроса,а ти цитирам точно от Библията и в случая апостол Павел и ако имаш някакъв проблем с цитираното от мен-тогава проблама ти не е с мен а с Него! Мога да продължа разговора след около 1 час !
74
1
 
0
 
! Отговори
ИВО преди 13 години
ШАРАНА ДЯНКОВ КОГАТО УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИЙТЕ ТОГАВА ЩЕ ПЪЛНИМ НЕКА СЕГА ДА СИ Я ЯДАТ РИБАТА ТЪРГОВЦИТЕ НИЕ НЕ СМЕ БАЛЪЦИ
73
0
 
4
 
! Отговори
Николета преди 13 години
Честит празник на всички адаши и колеги банкери! Живи и здрави да сме:)
72
0
 
1
 
! Отговори
Люспа преди 13 години
И да не си помислите, че ви съдя - опазил ме Бог, сигурно съм по-лоша от всички взети заедно, но вярвам в истината и ако и друг повярва - ще се радвам. И ще ми е мъчно за тези, които я тъпчат.
71
0
 
2
 
! Отговори
Люспа преди 13 години
77, сега пък изпаднахме във вечния спор кои са по-добри - мъжете или жените. Само че те просто са различни. Като да сравняваш есен и пролет - всеки си има положителните и отрицателните качества,76, протестантите имат само едно оръжие и само един отговор за всичко - Евангелието/Библията. Извинявай, че не цитирам точно, ама нямаше ли едно местенце, където се казваше, че "ще дойдат много лъжеучители в Мое име". Сорка, но те причислявам към лъжеучителите, които се бият в гърдите, че са най-прави.
70
0
 
2
 
! Отговори
КУРИОЗ преди 13 години
пред Централния вход на Министерството на земеделието от 11 часа със специалното участие на Ути Бъчваров, който ще приготвя вкусни ястия от риба. НОЩТНО ВРЕМЕ ТАМ СЕДЯТ *** И ТРАВЕСТИТИ , А СЕГА УТИ ЩЕ ГОТВИ ТАМ А В КРАКАТА МУ ЩЕ ИМА ОПАКОВКИ ОТ ПРЕЗЕРВАТИВИ ;))) ХАХАХА