Внимание! Отровна кожа на пазара

В производството се използват отровни вещества, алармира фондация
Обновена: 6 дек 2010 17:23 | 6 дек 2010 16:24,
28
Внимание! Отровна кожа на пазара
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Модните аксесоари, направени от обработена животинска кожа, почти без изключение съдържат отровни химически вещества. Те включват канцерогенния и също така причиняващ алергии формалдехид, както и други опасни субстанции. Това показва изследване на фондация „Четири лапи“ върху 15 различни вида дрехи.

Законно допустимите норми за нивата на тези химикали са превишени – често значително, в изследваните кожи от норка, миеща мечка и лисица. Най-висока концентрация на тези отрови е открита в детски облекла.
Според експерта по диви животни в „Четири лапи“ Томас Питч докладът от проучването ясно демонстрира, че производството на кожи е не само отговорно за жестокото отношение към животните, но и също така може да бъде опасно за хората.

Проучването е проведено от EcoAid – консултантска агенция, специализирала в безопасност на продуктите. Според изготвения доклад обработената кожа може да съдържа цял коктейл от химически вещества. Така например, лабораторията на университета в Бремен е открила в 38% от пробите канцерогенния и причиняващ алергии химикал формалдехид, и то в нива, надвишаващи установения в индустрията стандарт Еko-Tex 100. 

В 80% от пробите се е съдържал нонилфенол етоксилат – отровно вещество, чиято употреба е абсолютно забранена в ЕС. В 8% от пробите са били открити канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди. Други 8% пък показали високи нива на хлорирани парафини, които се задържат от човешкото тяло.

И тъй като шаловете, яките, наушниците и качулките, направени изцяло или частично от кожа, по принцип са в директен контакт с човешката кожа, то тези отровни вещества могат бързо да проникнат в тялото на този, който ги носи, посочват от фондацията.

Най-големите количества формалдехид са открити в кожената качулка на детско яке. Намерените 450 млгр на килограм превишават 15 пъти дори установените в ЕС допустими норми за фабрично произведени играчки. Якето, закупено в Хамбург, е съдържало също така почти три грама нонилфенол етоксилат на килограм. Токсичната дреха не е трябвало да бъде продавана дори като химически продукт.

„В производството на кожи се използват няколко отровни вещества. Нашето проучване показа за първи път, че в готовите продукти остават високи концентрации на химично отравяне”, обяснява авторът на доклада и експерт химик Манфред Краутер от EcoAid.

„Четири лапи“ е внесла жалба във Федералното министерство за защита на потребителите в Германия и настоява Комисията на ЕС по здравеопазване и защита на потребителите да издаде предупреждение за този вид продукти.
В момента на мода са облеклата с яки или качулки от кожа. Само за 2009 г. са били убити 100 млн. животни, които преди това са живели в ужасни условия във ферми за производство на кожи по цял свят, алармират от фондацията. 

„Четири лапи“ съветва потребителите да избягват закупуването на кожи и по Коледа, предпазвайки по този начин здравето си и заявявайки своята позиция срещу жестокостта спрямо животните, залегнала в основата на кожарството,” съветва Томас Питч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: кожа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Малинка преди 13 години
Напротив ! По-трудно е да се напише кое не е отровно,защото е такъв дефицит подобно твърдение,че едвали има такъв продукт,освен меда ,може би.
26
0
 
2
 
! Отговори
85756 преди 13 години
Може би някои от вас са гледали по Анимал как в "цивилизована" Канада дерат живи тюлени, защото така кожата била по хубава. Не съм виждал толкова покъртителна гледка. Очите на животните бяха неописуемо умоляващи и изпълнени с болка.
25
1
 
3
 
! Отговори
Реалити преди 13 години
А изследвали ли са изкуствените материи какво съдържат?! :) най-вероятно нещо по-полезно... а и досега не е измислено нещо, което да е по-добро от естествената кожа:Р жалко е за защитените видове, но стопанските животни така или иначе си ги ядем и няма смисъл да им хвърляме кожите на *** като ги колим тия твари:) То на телето не му дреме като го заколим заради месото дали ще му ползваме кожата. реалити байтс!!!
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес има толкова възможности, че ми е направо смешно хората да ходят в кожа, като някакви неандерталци. Ест, че е отровна и обработката й - това е гниеща материя по принцип. Направо си сложете по една умряла лисица на врата, секси е било, миналата епоха. То и цигари ще се пушат и след второто пришествие - това още не значи, че е супер. Всеки сам избира как да живее живота си и какви последствия да си осигури. Дерзайте!
23
0
 
21
 
! Отговори
СИСИ преди 13 години
Могат да проверят и вносното азиатско бельо. В него се съдържа цялата Менделеева таблица и половината микробиология.
22
0
 
17
 
! Отговори
ДА преди 13 години
По-лесно е да се напише кое не е отровно
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ходим голи !
20
0
 
7
 
! Отговори
бау преди 13 години
А СИГУРЕН ЛИ СИ ЧЕ СА БЪЛГАРСКИ МОЖЕ ДА СА КИТАЙСКИ БЪЛГАРСКИ ПОД 80 ЛВ НАДАЛИ ИМА
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЪЛГАРИНА Е НАЙ-*** НЕЩО, В ЦЯЛАТА ГАЛАКТИКА.ДАВАЙТЕ МИНУСИ *** :)))
18
3
 
7
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
Да разбира се...почвай да ходиш вече БОС :) Или с маратонки-изкуственяци та да осмърдиш всички около теб :)
17
0
 
23
 
! Отговори
inteligent преди 13 години
Браво бе то в храната има отрова и не казват а за дрехите казват.
16
1
 
17
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Тази есен ми прави впечатление, че българските обувки са от доста грубо обработена кожа, има разлика от минали години, когато обувките бяха по-удобни и меки.Моето обяснение е, че се внасят по-нискокачествени кожи, за да се поевтини продукцията - цените, обаче, растат непрекъснато.Възможно е и тези кожи да са обработвани с отровни вещества???
15
9
 
7
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
Е нека им е лошо :) Докога ще верваш като последния балък на тия ЕКО всякакви организации? Понеже е модерно...затва ли крещиш? *** на кой му пука от ***...нека си плямпат квото си искат!!! Кожи са носили и ще носят и след 2 ро пришествие...и мноо добре стоят и са здрави :) И на гарнитури добре пасват и изобщо да живее лова :) Дай боже на всеки му по 20 палта всякакви, якета, колани, кожени портфейли, кожени сака, манта, панталони :) да живее и кожения бич за да ви плющиме по *** ЕКО тикви:)
14
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 13 години
Az predlagam da si napravim obuvki ot teb Goshe - em shte sa zdavi shtot kojata ti e debela i zdrava em shte spresh da si pokazvash prostotiyata.
13
2
 
10
 
! Отговори
Дядка преди 13 години
И аз продавам 20см кожа вече....((((
12
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така им се пада на убииците на животни. Поне малко част от тях да изстрадат това което уж животните са страдали. Казвам уж животните защото повечето хора от форума са по-животни от животните.
11
10
 
20
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ПРАВИ СТЕ ''ЧЕТИРИ ЛАПИ''.....НЯМА ПО ЗДРАВИ ДРЕХИ ...ОТ КОЖЕНИТЕ......
10
11
 
14
 
! Отговори
Сива икономика преди 13 години
Нещата са относителни. Важното е бизнеса да върви и да правим пачка, останалото е бошлаф работа.
9
19
 
23
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Предлагам да защитим изброените от фондацията животни:норка, миеща мечка и лисица и занапред по-често да се използва кучешка кожа. те псетата държат на студ значи кожата става за дрехи, от тези по-рунтавите и шалове и шапки ще станат
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми носете ги тия дрехи, ама не ги яжте!