Мурсалски чай влиза в "Българската градина" в Лондон

Това е първото българско участие на Кралското цветно изложение
Обновена: 21 яну 2011 08:32 | 21 яну 2011 08:32,
1
Мурсалски чай влиза в "Българската градина" в Лондон
Снимка: Булфото

Коренчета от мурсалски чай ще бъдат включени в подготвяната композиция "+359 Българска градина" на цветното шоу Hampton Court Palace Flower Show в Лондон.

Това съобщи на пресконференция в четвъртък в Смолян Христо Йорданов, който е автор на идеята за представяне на българска градина на световноизвестното цветно шоу във Великобритания.

"+359 Българска градина" ще бъде първото българско участие на Кралското цветно изложение. В композицията от 359 саксии ще бъдат аранжирани цветя, които носят "аромата" на България – мушкато, гергина, омайниче, здравец, мурсалски чай. Според Христо Йорданов мурсалският чай е познат на английския пазар, определян като "природна виагра".

Плантацията с мурсалски чай край Триград получи няколко приза на английската Green organization през последните години, уточни Любен Ушев, собственик на плантацията.

Над 30 хиляди пакета с ценната билка от Триград са изнесени през последните години за фармацевтичен завод в Братислава, след което родопският чай на дълголетието достига до английски, американски, японски пазар.

Христо Йорданов обявява дарителска кампания, за да осъществи идеята си за българска градина на цветното шоу, за което вече е получил покана от организаторите.

Желаещите да подкрепят идеята могат да изпратят SMS с текст DMS359 на номер 17 777. За изпълнението на градината са необходими 320 хил. лева, уточни Йорданов.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари