Заветите на Дякона не остаряват

България почита паметта на Апостола
Обновена: 19 фев 2011 21:48 | 19 фев 2011 19:18,
281
Заветите на Дякона не остаряват
В Ловеч също отбелязаха годишнината Снимка: Булфото

Заветите на Дякона не остаряват, стоят извезани на духовното небе на България. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова  в словото си на възпоменателната церемония тази вечер пред  паметника на Васил Левски.

Да почетат  138-годишнината от гибелта на  Апостола дойдоха президентът Георги Първанов,  премиерът Бойко  Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, членове на кабинета, депутати и  много  граждани.

Най-съкровеното, оставило незаличима следа в малкото писмени свидетелства от Апостола, е че той доброволно се е обрекъл за избавлението на своя народ, каза Фандъкова. Да почитаме Левски е дълг на всички нас, дълг към святата личност и нейния героизъм. Мястото на гибелта на Апостола днес е символ на неговото безсмъртие, допълни тя.

Когато сме били единни, винаги сме успявали, каза президентът Георги Първанов. "Ако я няма държавността, трудно бихме могли да реализираме своите амбиции като нация”, допълни държавният глава.
 

Според премиера Бойко Борисов думите на Васил Левски - че "трябва да си кажем правиците и кривиците и да бъдем единни" - винаги ще звучат актуално.

По-рано днес в храма "Света София" в столицата бе отслужена  архиерейска панихида в памет на Левски.
С тържествена заря-проверка и митинг-поклонение в  Карлово завършват проявите по повод на 138-та година от гибелта  на Васил Левски.

Панихида в памет на Апостола бе отслужена от Пловдивския  митрополит Николай в местната църква "Св. Богородица".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
1
 
! Отговори
До 277 преди 13 години
Е такава помия върху най-достойните хора в България не очаквах, че може да се излее! Дори да има нещо вярно в това, което пишеш, не смяташ ли, че това което са направили, че са се пожертвали за свободата ни е велико и достойно за преклонение, а не за охулване?Като принизяваш достойните хора, мислиш ли, че можеш поне малко да се сравняваш с тях?И за такива като теб, тези хора са дали живота си за да бъдеш свободен, а не роб с фес. Жалко,тъжно,страшно е, че българин е изписал това!
254
6
 
3
 
! Отговори
2011 преди 13 години
Дааа Революционерите, Нашите днешни национални герои, Но наказани от Бога да бъдат без гробове И Ботев и Левски и Бенковски и Раковски, А какво се крие за тях, По време на Отоманското робство сиромашкото население години наред събира пари още още за оръжие, Парите са дадени на войводите Филип Тотю и Панайот Хитов да купят пушки и с чети и въоръжено въстание да дойде мечтаната СВОБОДА. Единият от двамата войводи заминава във Влашко и там с парите си купува къща и 300 декара лозе оженва се за млада и богата влаинка чокойка и си живее мирно тихо и спокойно в Браила до дълбоки старини. Христо Ботев преди заминаването на четата за България предвидливо изтегля във Влашко старата си майка заедно с жена си и дъщеря си, както и Димитър, синът на жена му от първия и брак. Във Влашко Ботев оставя на майка си и на жена си повече от половината пари предназначени за изхрана на четата в България, След това историята се знае. Следват множество скандали между Ботев и изгладнелите четници. Кулминацията е на връх Вола където Ботев е убит от Стефанаки Савов от Враца Обретенов от Русе и други четници. Васил Иванов Кунчев по прякор Левски е подстриган за монах с черковно име Игнатий и чин дякон, Но той се отказва от Бога и православието - захвърля расото. Убива с кама и 12 годишно дете,Участва в обир на държавната хазна. Левски е осъден на смърт чрез обесване от съдията българин Иван Хаджи Пенчович, при присъстващи 10 турски и 10 български съдебни заседатели. Преди присъдата на Левски е предложено да приеме исляма за да отърве въжето, И Левски приема. От турските заседатели ЗА смъртна присъда гласуват само 2 ***, a от българите ЗА смъртната присъда гласуват всичките 10 заседатели. Левски отчаян и изплашен прави неуспешен опит за самоубийство като си удря главата в стените на килията. Един ден преди обесването на Левски във двора на затвора е обесен Димитър Общи, От Бесилото Общи за да вдъхне кураж на изплашения си другар се провиква - Левски виж как умира един истински революционер ! После сам слага въжето на шията си и увисва. Любен Каравелов от Браила е изпратил писмо на Левски да му предаде архива, И Левски от Ловеч я изпраща В Браила, посред бял ден в къщата на Каравелов влиза турски агент и взима архивата и един портрет на Левски. Въпрос на време е било кога ще го заловят. В съда на масата Левски учудено вижда архивата, която е пратил на Каравелов. Гаврил Хлътев с чужд паспорт на името на Георги Бенковски сам се обявява за Княз по време на Априлското въстание, дори си взима и жена Райна Княгиня. Истинското име на Георги Раковски е -Съби Попович. Каравелов произхождаща от големите копривщенски родове Чалъкови и Доганови македонски бежанци от егейска македония
253
4
 
0
 
! Отговори
Търпелив преди 13 години
Жалко че много- малко хора гласуваха за Атака на предните Избори и не можа да влезе в управлението на Държавата а се наложи да подкрепя правителството на ГЕРТ (Граждани за Европейско Развитие на Турция) за да не дойде служебен кабинет на Първанов. Нужно е обединение на всички патриотични Сили за да променим статуквото от тези тежки 3800-3500г. и да върнем величието и моща на Държавата.
252
6
 
5
 
! Отговори
Търпелив преди 13 години
Елате в центъра на София пред Храм Паметника на 3 Март за да покажем че започваме да се обединяваме и да дадем пример.АТАКА - ПОБЕДА и всекиму своето..!
251
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Ама просто се омети нанякъде и не ми казвай какво да правя, ясно? :) Преклонението не включва профанизиране на историята, глупави стихотворения и шовинизъм.
250
0
 
4
 
! Отговори
за дякона преди 13 години
Застаналите пред паметника на Дякона - младия милиардер Гоце, "борецът" против комунизма Б.Б и безличната Фандъкова. Какво могат да ни кажат те ? На какво магат да ни научат ? Това ли са нашите ръководители ? Кога ще проявим разум и сила да изберем истински нов жив Дякон който да поведе вече малцината останали българи към по добро бъдеще ? Ние се самоунищожаваме. Ние бързо гаснем като нация , държава и народ. Скоро ще изчезнем завинаги.
249
1
 
0
 
! Отговори
Човек преди 13 години
шоп, да не влизаме в лични прения.Повода е по-различен. Отзивите в коментарийте са показателни. нека поне да преклоним глава.
248
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скандалният ромски барон Съби Младенов, който преди година разстреля свои роднини с "Калашников" в Долни Дъбник, бе пуснат под домашен арест.На 1 април 2010г. приближеният до ДПС зърнен бос гърмя по братовчед си Младен, племенника Златко и снаха им Елена. Тя почина на място, а другите бяха настанени в болница с тежки наранявания. Скандал заради пари бе в основата на кървавия екшън.
247
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да кланим на всеки който иска да ни опъне
246
4
 
2
 
! Отговори
Марк до 267 преди 13 години
По-точно македонци, които са искали той да помилва осъден на смърт участник в опит за преврат, който е бил член на македонска организация! Стамболов е отказал и ... в подходящия момент!
245
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ое един цитат от Апостола от предсмъртното му писмо: "За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни."
244
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стамболов са го убили руските лакеи - русофилите.
243
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вие сте продажно племе вярвате на тоз който ви го вкарва
242
3
 
7
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Като чета коментарите още веднъж се убеждавам, че ако Левски беше останал жив след Освобождението и беше станал министър-председател например, щеше да го постигне съдбата на Стамболов!Така че Господ си знае работата - прибрал го е своевременно при Себе си , за да му спести това!
241
1
 
19
 
! Отговори
Zuio преди 13 години
Нужно ни е ново възраждане,много неграмотни и невежи българи има още.
240
2
 
10
 
! Отговори
Марк до 261 преди 13 години
Прав си!Когато питат Левски какво ще прави когато се освободи България-Цар ли ще стане или какво! Левски отговаря че ше отиде да се бори за свободата на други народи!Отговорил е така, защото прекрасно е познавал тъмната страна на бълг.душа, която обича бунтарите, но ненавижда управниците!/После случая Стамболов е доказателството за това!/Затова в БГ най-тежко е да си управник! Няма случай на обичан министър-председател!Не е ясно дали това ще се промени някога!
239
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Интересно какво ли ще е ако и ти не престанеш да се правиш на по-българин от мене, а?
238
2
 
5
 
! Отговори
Човек преди 13 години
Сънародници коментиращи тук, ако имате време прочетете още веднаж всичките 259 коментара до тук , и ще разберем за какво става дума. Срам ме е че имам <сънародници> като странджата(пък и какъв псевдоним си е избрал-интересно дали знае откъде произхожда),калин...брат,напъни се, създай едно верно изречение,пък и почети малко. Атила, шоп, asdas - засрамете се , не се правете на остроумни по такива поводи. Грозно,много грозно е....... ИНТЕРЕСНО,КАКВО ЩЕ Е АКО ОТИДЕТЕ ДА СИ КОМЕНТИРАТЕ ДРУГАДЕ !!!!!
237
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Според премиера Бойко Борисов думите на Васил Левски са - че "трябва да си кажем правиците и кривиците и да бъдем единни".Според Левски:"За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно."
236
0
 
20
 
! Отговори
Гери преди 13 години
Заветите на Левски никога няма да остареят,но няма кой да ги прилага.Управляващите се сещат за него само на 19.02.,когато трябва ние да ги видим как дълбоко са свели глави.През останалото време основното им занимание е как да станат по-богати-скъпи служебни и лични автомобили,апартаменти-ако може по няколко наведнъж,банки,служебни разходки до екзотични страни и тн.и т.н.КЪДЕ СИ ЛЕВСКИ?!