Дрязгата между десните и ГЕРБ стана скандал

Иван Костов обвини правителството в "ляв популизъм"
14 апр 2010 12:03,
491
Дрязгата между десните и ГЕРБ стана скандал
Снимка: БГНЕС

Интригата вдясно се задълбочава, а безрезервно подкрепящият ГЕРБ Волен Сидеров сипва сол в раната.

Новата сесия на 41-вото народно събрание, обичайно, започна с изказвания на председателите на парламентарни групи. Темата, естествено – кризата и мерките срещу нея.

Пръв думата взе съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който припомни защо десницата е подкрепила правителството на ГЕРБ – най-вече заради икономическата им програма от 1 октомври 2009 година, която целеше възстановяване на българската икономика.

Още по темата

Новите 60 мерки изненадали Командира и той повтори тезата си, че в тях изобщо не става дума за реформа, но този път още по-остро. Определи ги като „ляв популизъм” и страх.

Според Костов по средата на пътя управляващите са се уплашили, че ще платят цената от планираните реформи, и са се отказали от тях. „Очакваме неизпълнение на предвидените приходи в порядъка на около 20%. Казвам го с голяма тревога”, предвиди бившият премиер и финансов министър.

Подобен беше тонът и на опозицията в лицето на Сергей Станишев и депутата от ДПС Лютви Местан. Според Местан управляващите сега са установили, че „морето не е до колене”. Сергей Станишев пък им припомни поговорката за хляба и зрелищата. По думите му проблемите с хляба се задълбочават все повече, докато зрелищата стават все по-големи.

Думата взе и Волен Сидеров, чиято партия има най-голяма изгода от новата интрига вдясно. Националистът дори не се поколеба в каква посока да атакува.

„Не знам дали забелязахте, че господин Костов, когато говореше, гледаше наляво. Защо, търсехте опора ли?”, започна Сидеров. Станишев пък върнал жеста, защото по време на изказването си гледал към дясната част на залата. Заключението на Сидеров е, че и единият, и другият са еднакво замесени в ограбването на държавата.

И все пак Волен Сидеров се концентрира върху Костов: „Тези удари под кръста разкриват едно нещо – вашата подкрепа не е истинска, вие търсите друго нещо”. С аргумента „не сте новороден” Сидеров обясни страха на десните, че разравянето на далаверите ще стигне до тях самите.

„Безспорен факт е, че през последните месеци правителството започна да запушва пробойните, през които изтичаше народната пара”, развя своята безрезервност Сидеров.

Неговият плам очевидно се отрази на финансовия министър Симеон Дянков. Обяснението за днешното положение вече не се изчерпва с грешките на Тройната коалиция. Този път вицепремиерът обвини всички предишни правителства, че не са направили необходимите реформи. Тези, които ГЕРБ прави.

„За 8 месеца нещата, които ние сме почнали, чистят тинята, която с 20 години се е наслагвала. Заедно трябва да я почистим”, каза Дянков. Огромната подкрепа за ГЕРБ на последните избори била порой. След него обаче водата винаги се размътвала. Сега управляващите опитвали да я изчистят.

Дянков също атакува фронтално вдясно – лично Костов. Настоящият финансов министър направи аналогия между ДСБ и ДПС, говорейки за обръч от фирми.

„Отдясно ни попитаха защо не сме изплатили всички пари на техните обръчи и кръгове. Ако го бяхме направили, дефицитът щеше да е 8,5 процента. Провеждаме консервативна фискална политика, за да избегнем случващото се в Гърция, Румъния, Литва, Латвия. Най-големият ни успех е, че успяхме да стегнем обръчите, които с годините са се разхлабвали, разхлабвали, разхлабвали”.

Дянков е сигурен, че ГЕРБ ще спре всички течове в държавата. Тогава България щяла да стане страната с най-добра бизнес среда не само в Източна Европа, но и в целия ЕС.

Костов не отговори – нито на Дянков, нито на Сидеров. Думата взе Мартин Димитров, който, оставайки при метафората на Дянков, даде предложение за „изчистването на водата” – да се ревизира сделката на Милен Велчев за замяна на външния дълг.

И управляващите, и БСП ще подкрепят това предложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
0
 
0
 
! Отговори
nenormalna rabota преди 14 години
Abe vie nared li ste? Ne pomnite li kato Kostov zve vlastta kakvo beshe: njama tok, njama voda, njama nishto i kolko beshe leva sprjamo dolara? I zahto kazvaha tche razvalili TKZS-tata? Zashto li? zashtoto sega obiknovenija grajdanin ima pone malko zemja, ako ne gi bjaha razvalili shteshe da stane kato s obligaziite v predprijatijata - vsi4ko otide pri 4ervenite DS prijateli... Ako njakoi e kral po-vremeto na Kostov NE E TOI, drugi sa go pravili. TOVA E NAI-GOLEMIJA POLITIK za BG.
417
0
 
0
 
! Отговори
В.Бозаджи преди 14 години
Така е приятел , той е най големия илюзионист от всички в политиката даже и по голям от Догана , но маи има пушек около неговата особа а дето има пушек има и жар а там може да избухне и пожар ,......
416
1
 
2
 
! Отговори
Сивушко преди 14 години
Още от 1992 г наблюдавам Костов. Освен че с негова помощ като министър на финансите беше ограбено всичко включително и населението, но успя да "отклони" и доста парици за да устрои със самостоятелен бизнес и дъщерите си.Политически въжеиграч с конюктурно поведение преди всичко в своя изгода.Намирам го за политически нечистоплътен, но много хитър играч.
415
0
 
1
 
! Отговори
Асен преди 14 години
Много правилно казано !!!
414
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поне при предишните правителства нямахме чужденец за министър на финансите. Ако не знаете, Дянков е американец. Така че продължавайте да се радвате на шефа му. Вярвайте в Дядо Коледа, в Торбаланци и в триглави лами. Докато един ден не потропат и на вашата врата, както днес на онова ***. Хитлер е дошъл на власт с избори. Крематориумите почва да ги прави малко по-късно, като взима цялата власт.
413
1
 
5
 
! Отговори
до Митко преди 14 години
Ти си прав, тя Цецка е супер недосегаема, както Костов, Красьо черничкият,Надежда Михайлова,Пламен Иванов, Софиянски,Евгени Бакърджиев. Сега малко и от другите, Р. Овч.,Станишев,Гоце, и всички около тях, ами Доаанчо кръстоската,Цонев,онзи от Хасково, където беше главен секретар на Костов, абе и всички които са около тях. Те вместо да бъдат в затвора и да работят за родината и ние да ги гледаме като един голям биг-брадър, сега те ни управляват и гледат нас като съвсем голям биг-брадър. Абе какво да ви пиша, всичко е една голяма Боза, дано сме живи и здрави, че да Видим какво ще стане по-нататък!!!
412
9
 
6
 
! Отговори
истини от форума преди 14 години
"Шанса за България е ГЕРБ , а такива *** и нагаждачи като Костов, М.Радев и & са за политическото блато където отидиде вече партийното недоносче Я.Янев и където ровят в калта и вият на умряло другарите от бившата тройна коалиция."
411
5
 
6
 
! Отговори
чочо преди 14 години
А защо да не се разследва времето на най-голямата разсипия...когато чакахме по цяла нощ на опашки за литър олио,и когато ограбиха парите на хората от банките,т.е.времето на червения комсомолец Жан Виденов!!Всичко друго,което се случи в държавата ни след това,беше последица от това време!!И ЗАЩО,ПО ДЯВОЛИТЕ,НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА ВРЕМЕ!?
410
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КОСТОВ СИ БЕШЕ И Е, ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ СЪСИПНИЦИ НА ДЪРЖАВАТА!!! ТОВА Е ФАКТ!!! И КАТО КАПАК НИ НАТРЕСЕ И НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО.... САМО И САМО БЕСЕПЕТО ДА НЕ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ И ДА МУ РАЗРОВИ ДАЛАВЕРИТЕ..;) А ЦАРЮ МУ ОБЕЩА ДА СИ ТРАЕ, АКО СИ ПОЛУЧИ ИМОТИТЕ.... И ЗАПОЧНА ГОЛЯМОТО ПРИБИРАНЕ НА ИМОТИ ;)
409
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Винаги ме е боля, че Костов смята че не е нужно да отговаря на простаци като Дянков и Сидеров, но губи от това. ББ не пропуска да отговори на нападки и е прав. Иначе Дянков май все повече ще му личи че е ***. Той ако не беше щеше ли да се сдуши с мутра като Бойко. А Сидеров е напълно неадекватен. Изкаването му няма нищо общо с мерките които се предлагат.
408
2
 
5
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Аз лично не съм чул изказване на Гръцкият премиер и не мога да твърдя със сигурност, изказването свалих от статия в Днес бг. Но при всички случаи считам, че това не е толкова важно, колкото факта, че описаното в статията ми се струва съвсем вярно.
407
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дянков е проклятие за България и съсипва държавата поради некомпетентност, а Борисов го подкрепя от инат. И двамата ги бива да се оправдават с другите или с облачното време, но най-малко от всичко разбират от икономика.
406
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
СДС-ДСБ доказа за пореден път, че е придатък на БКП-БСП и ДПС-Доган. Тия партии окрадоха и ликвидираха България и затова сега вият като бесни кучета. Е, няма как, лапането свърши и тия трябва да го забранят. Но трябва да има справедлив съд за крадците, затвори конфискация на заграбеното.Подкрепм напълно усилияте на Борисов и Цветанов, въпреки че не съм гласувал за ГЕРБ.
405
5
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 14 години
Хората ми пляскат, когато ги устройва и ми слагат минусчета, когато не им устройва. Така е и с Правителството. Плюят го, когато не им устройна и го тупат, пор амото, когато ги устройва. А, на следващият ден, може да се обърнат плюсовете и минусчетата. Готино е да си коментар - всес и в играта, независимо дали ти слагат плюс или минус.
404
1
 
7
 
! Отговори
има ли значение? преди 14 години
вече не гледаме телевизия,омръзна ни от празни приказки и показен театърза театър предпочитам да гледам нещо отпускащо или поучително...а не товахаресаха ми куклите-матрьошки-отвън един политик,отваряш я-друг и така до безкрай,това е истината,матрьошки!а истинските /босовете/ никога няма да пишат за тях,нито ще ги знаемжалко ,че няма живот в българия,за нормалните хора освен да спечелят зелена карта и да бягат в чужбина друг живот нямаа тук да останат-***/и други родни раси/,мутри/и техн
403
1
 
5
 
! Отговори
! преди 14 години
Европейският съюз си затваря очите за това как бившите комунистически държави се отнасят към тоталитарното си минало и факта, че служители на бившите секретни служби все още заемат властови позиции.Това обвинение отправи в Брюксел нобеловият лауреат по литература Херта Мюлер, цитирана от изданието EUobserver.
402
13
 
12
 
! Отговори
БКП(БСП)Е МАФИЯ преди 14 години
KOСТОВ Е СПАСЕНИЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ !
401
10
 
9
 
! Отговори
liaM преди 14 години
Kostov stoj si do GERB taka po ne miri6e6.
400
20
 
9
 
! Отговори
от форумите преди 14 години
Шанса за България е ГЕРБ , а такива *** и нагаждачи като Костов, М.Радев и & са за политическото блато където отидиде вече партийното недоносче Я.Янев и където ровят в калта и вият на умряло другарите от бившата тройна коалиция.
399
6
 
12
 
! Отговори
БЕДЕН преди 14 години
Костов дърпа на зад защото вижда за какво става въпрос,а тоес ГЕРБ са един балон койтоще се спука всеки момент и ще стане като 97-год. ТОВА Е ИСТИНАТА.Това правителство е гола вода.А на ЛЮБЧО въпроса е много правелен кой ще лапне комисионата от новите документ-то е ясно ЦВЕТЕЛИНКА която "няма нищо общо с мутрата ПРЕМИЕР"