С шегите – дотук! А сега ще работим...

Министърката на здравеопазването очерта краткосрочните си цели
22 апр 2010 13:12,
182
С шегите – дотук! А сега ще работим...
Снимка: БГНЕС

„С шегите беше дотук! А сега ще работим, както казах вчера“, каза министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова на първата си пресконференция.

„И надявам се и вие да работите, а не да се шегувате във вашите кореспонденции, в които да виждам свои думи, но извадени от контекста“, призова журналистите здравната министърка.

„Нали уж ще ставаме приятели?! Трябва да отразявате точно изказванията ми“, нахока журналистите Борисова, като се оправда и за двата случая със станалите вече крилати фрази нейни реплики: „Аз само ще се усмихвам“ и „Оставете ме да работя!“.

След като обвини журналистите в непрофесионализъм и се оправда в какви ситуации точно на притискане (в буквалния и преносния смисъл) са извадени нейни реплики от контекста, министър Борисова премина по същество.

„Статусът е лош. Ще се работи много трудно”, каза проф. Борисова и очерта състоянието на болничната система. “През 2001 година страната ни е имала 293 болници, докато сега през 2010 г. болниците са 414. Всички те черпят обществен ресурс, а той е един и същ през годините“.

Министър Борисова нямала нищо против многото болници. Тя посочи, че през годините са се сформирали много хубави лечебни заведения и по думите й те няма да бъдат закривани, но трябвало да има регламент.

„Запишете изречението: Всеки ден един лекар напуска България. Докога?!”, заяви проф. Борисова, като добави, че в утрешния ден самата тя ще има нужда от лекарска помощ, а няма да има кой да й я даде, защото няма кой да остане в България да лекува. „Сестрите са половината на това, което ни трябва“.

Още по темата
15 апр 2010 15:31
415
„Наши лекари и медицински сестри покриват провинциите на Англия, Германия, Холандия и т.н.“, каза Борисова, като категорично заяви, че тя ще работи в такава насока, че след години нашите медицински работници да се чувстват като в Париж, да не могат да разберат в България ли работят, във Франция ли...

Отново парижкия модел ще следва МЗ и по отношение на тютюнопушенето – на тротоарите!

"Основният проблем на здравеопазването е липса на съдържание“, посочи Борисова, като добави, че от първия ден на поста тя ще започне да си сформира екип, което е трудна работа. Защото е трудно да намериш, по думите й, съмишленици, компетенция, лоялност...

По здравната реформа вече се работи, каза Борисова „въпреки вашите усилия да ме извадите от психическо равновесие. И, както каза премиерът, аз съм твърда, аз ще се усмихвам“.

"Аз имам експозе!", добави министър Борисова и даде две примерни заглавия на журналистите: "Болници няма да се закриват“ и „Нито един лекар и нито една медицинска сестра няма да останат на улицата“.

Засега МЗ е решило проблема с недостига на ваксини за бебета. „Вчера в 5,00 часа реших проблема с ваксините. Влязох в кабинета си и казах: „Всеки, който се занимава с ваксините – веднага тук!

„Вчера получих подарък от МЗ: то вече е изпратило писма със запитвания до болниците, за да получим сведения за състоянието на медицинските заведения днес“, каза министър Борисова.

Вторият проблем, по който се работи, са медицинските стандарти (статуси) по специалностите в различните нива на здравната система, посочи Борисова. По думите й специалистите сами трябва да решат какви са изискванията по отношение на сертификация, квалификация, апаратура.

„А и всеки болен трябва да получи най-добрата диагностика! Искам най-добрите специалисти!“, каза Борисова.

По отношение на националната здравна карта, което е третата й краткосрочна цел – след три месеца Борисова обеща да даде пресконференция по този въпрос.

Тя съобщи, че съвсем скоро ще е готова "Здравна стратегия 2010“.

Министър-председателят нямаше търпение да се срещне с един честен човек, каза проф. Анна-Мария Борисова в отговор на въпрос как я е намерил Бойко Борисов.

Тя обясни, че единственото изискване от страна на премиера е било: „Искам един честен човек!“, и така именно тя му е била препоръчана.

„Той ми се обади по телефона, аз даже в първия момент не можах да схвана, и ме попита: „Вие къде сте?", а аз му отговорих: "На вилата съм”, разказа чистосърдечно проф. Борисова.

Затова срещата им е била близо до вилата, обясни тя по повод интервю на премиера преди няколко дни, в което каза, че са се срещнали на един разклон край Велико Търново.

„Той нямаше търпение да види един честен човек”, посочи проф. Борисова.

На въпрос дали е притеснена от заканата на премиера да сменя министри всеки месец, тя заяви:

„Не ме интересува продължителността на престоя ми в тази институция, за мен е важно да свърша работа, аз съм дошла да свърша работа, аз не съм дошла да престоявам”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
1
 
! Отговори
д-ри УМБАЛ преди 14 години
Г-жо Министър , УМБАЛ " Св. Георги " повече от 20 години се "управлява " на всички нива от КРАДЦИ и *** ! Изметете ги , но ги предайте на прокуратурата , защото е убидно за достойните служители и граждани тези *** само да бъдат сменяни от още по-големи такива . След което да стават крупни бизнесмени или нагли чиновници .
168
0
 
1
 
! Отговори
лекар от Пловдив преди 14 години
За да има справедливост е добре да се потърси съдебна отговорност от ВСИЧКИ директори , заместници и началници в големите пловдивски болници през последните 20 години . Това са подли ,крадливи и мизерни душици ,които крадът от ВСИЧКИ дейности в болниците . За тях е нужун затвор от турски тип , защото престъпленията им са от най-гнусните КРАЖБИ касаещи живота и здравето на хиляди хора . ГЕРБ не направи обратен завой , а назначи за директори на местата на крадците още по-големи крадци и *** .
167
5
 
2
 
! Отговори
kirov преди 14 години
Поредния безидеен министър на здравеопазването. Напомпани фрази от типа "Стига сме говорили да започваме да работим" и когато всички очаквахме да започне наистина да прави нещо което да оптимизира системата, тя..... забрани тютюнапушенето. Жалка история.
166
1
 
4
 
! Отговори
СЕИРДЖИЯ преди 14 години
Какво ще направиш например за да стимулираш лекарите, и останалия персонал, така че да са дотолкова стимулирани, че като видят пациент в нужда, веднага и овреме да се захванат с него, а не да си го прехвърлят като футболна топка. На мен ми се е случвало поне 3 пъти! Като дойде смяната на кадърния лекар и всичко си дойде на мястото, а около него, бъкано от незнаещи какво да правят некадърници! и се окаже, че оцеляването ти е въпрос на късмет кой ще те приема в деня на постъпване в болница!
165
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ше оправим работата... кака !
164
1
 
4
 
! Отговори
СЕИРДЖИЯ преди 14 години
Нямам търпение да видя най-после дела, е давай да те видим каква ти е ролята, че да те махаме ако не подхождаш, дано свършиш работа в полза на народа, че ако ти се наложи да се лекуваш някога да не се проклиняш за това, което си издействала! Браво за желанието да работиш, но е по-важно какво ще свършиш!
163
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
здрасти како Здравке !
162
0
 
3
 
! Отговори
мале мале преди 14 години
Звучи ми малко като Винаги готов.Имаше един поздрав по времето на социализма.Преиграва малко като желязната лейди,но пък и пасва на физиономията.
161
0
 
4
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 14 години
ми 20 години се шегувате бе другарко , е сега май идва време да се смеем ....през зъби , така че внимавайте
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не е кумотативна ще я закачам на делкото ли бе бойко та тя първо трябва да е лекар
159
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Баба Яга си е симпатяга
158
2
 
4
 
! Отговори
Anonym преди 14 години
Taz ne mi se vijda v chas ....
157
3
 
6
 
! Отговори
доктор ох боли преди 14 години
ЛЕКАРИ И РАБОТА БАСИ МАЙТАПА ПО ЦЯЛ ДЕН ВИСАТ В КАФЕТО НА БОЛНИЦАТА ИЛИ ЧАТКАТ НА ЛАПТОПИТЕ ПО КАБИНЕТИТЕ
156
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tai e psixi4no bolna....
155
1
 
4
 
! Отговори
popaj преди 14 години
НЕ знам защо, ама тая ми е много противна.
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Министър - Кака Здравка априлска шега
153
1
 
3
 
! Отговори
valentin преди 14 години
Shegadjiika!
152
1
 
1
 
! Отговори
macka преди 14 години
To samoto i izbirane na tazi e edna ogromna shega...dano ne se razbolqvame...sistemata e "Da chuknem na dyrvo!"
151
2
 
2
 
! Отговори
пациент преди 14 години
Проф.Борисова - УСПЕХ !!
150
0
 
1
 
! Отговори
откровено преди 14 години
Истина е,че некоректните медии търсещи сензация могат да преобърнат смисъла на казаното .Така саботираха реформата в зората й. На практика най- способните и уважавани лекари които бяха сигурни че ще наберат необходимия минимум от 800 ЗОЛ се регистрираха като Дипита.Обаче медииното брадство .....не беше взето под внимание и обърка всич-ко!!