Президентът Първанов готви ново вето

Този път под прицел е Законът за развитието на академичния състав
26 апр 2010 14:41, Красимир Ангелов
64
Президентът Първанов готви ново вето
Георги Първанов на среща с млади учени. Снимка: БГНЕС

Твърде вероятно е да бъде наложено вето на Закона за развитието на академичния състав, обяви президентът Георги Първанов на среща с представители на сдруженията "Когито" и "ИРИОН" във връзка с тяхно писмо до държавния глава по повод на наскоро приетия Закон за развитието на академичния състав.

“Твърде вероятно е да бъде наложено вето, въпросът е дали това вето да е за цялостния закон, за духа и философията му, или ако приемем заложените в него принципи, да се опитаме да усъвършенстваме, доколкото това подлежи на усъвършенстване, текстовете, с които разполагаме”, уточни държавният глава. 

Той обяви, че ще направи своето решение на базата на това, което ще чуе в дискусия, базирана на многобройни експертни мнения.

Първанов определи приемането на закона като важен акт, не само от гледна точка на развитието на науката, но и на обществото ни като цяло.

Президентът каза, че е получил много становища и предложения от Софийския университет, от БАН, от Съюза на учените в България, както и от различни научни звена.

По думите му големият въпрос е за това доколко законът, който претърпя много сериозно развитие, отговаря на очакванията за кариерното развитие на младите учени, на научния потенциал изобщо и да се прецени доколко заложените в него принципи, идеи и механизми са работещи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
патето Яки преди 14 години
Закона е калпав. люс това е пробутван за реформа от един дето е в авен конфликт на интереси и от един друг, дето беше от топ 100 на някаква класацийка, а бюджета му изгърмя на първия месец от годината. Ако вие сте на мястото на Първанов какво ще направите? Вероятно същото като него. А законът си плаче за пренаписване. Иначе много *** ще станат професори.
59
1
 
2
 
! Отговори
change преди 14 години
Подобни промени в закостенялата система в развитие на академичния състав ще поражда жестока съпротива. В момента в някои области на науката и висшето образование сме изостанали десетки години, и то само поради ограничаване и контрол на мисленето на хората с идеи. В модерните, технологични области няма нито един хабилитиран преподавател, поради ретроградно мислене. Време е да се изравним с развитите държави, по отношение на преподавателския състав.Законът, макар и компромисен беше крачка напред.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Защо няма хора за "схемите" на властта"26.04.2010, 14:41Е по-ясно и точно няма кой да го каже, за какво иде реч в днешна булгария. Това е КЛАСНА ЖУРНАЛИСТИКА.Жалкото е че се среща РЯДКО!
57
1
 
2
 
! Отговори
Dixon преди 14 години
GOCE TI SI NAI-PROTIVNIA 4OVEK KOITO IMA V BG DA GO ZNAE6 I DA SI HODI6 GNUSAR UJASEN
56
1
 
2
 
! Отговори
Ст.науч.сътр. 13 ст. преди 14 години
Браво другари.За 1 Май ще получите нови фуражки и чизми.И по 30 сребърникабонус / на чай /.Представете си Айнщайн и Нилс Бор /не агента,а учения/ до Гоце??????????????
55
1
 
8
 
! Отговори
Ст. науч.сътр. 13 ст преди 14 години
Руския (п)резидент с нищо вече не може да учуди българите. "Научни" работници-доносници не са ни необходими.Той и подобните му да отидат да отглеждатбанани в сибир ако им разрешат агентурните им водещи и Государ-Императора.А тези "млади научни "работници са научени ткива.Моралът на истинскитеучени не би им позволил да бъдат слугинаж на Научения Гоце-доносник и агент.
54
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ПРЕЗИДЕНТА Е НОМЕР 1
53
4
 
8
 
! Отговори
sssss преди 14 години
Гоце.....стига глупости....Стига с тази евтина политика
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гоце, Гоце. Що не си гледаш лова ами се буташ там където нищо не разбираш. Трайкай си и ще станеш професор. Иначе ветото ти няма да мине. Престани да защитаваш отживелици като ВАК, член-кореспонсент, ст.н.с. ст, ст.н.с. ст.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тази *** да го бяха сложили поне между сталин и Ленин,щеше да заформят тримата *** на века,които тероризираха народа си
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гербер кръв пикае, мила моя майно льо...
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така е-не им утърва на комунистите този закон! Няма да може да се удостояват за цял живот с академични звания и етикети "ляв интелектуалец" в обществото! Няма да могат да управляват академичния живот и ще им лъсне колко са посредствени!
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
parvanov ne ti otiva samo da se zaqjda6
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
na mnogo ymen se pravi parvanov xa xa
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да готви да готви, колко да готви? Най-много един гювеч да сготви. Гоце с пролетарския алаброс. мухахахахахахаха
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
parvanov ne6to see zbarkal
44
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 14 години
ЕЙ, МНОГО Е ЗЛЕ, КОГАТО ОБРАЗОВАНИЕТО ТИ ЗАПОЧВА И ЗАВЪРШВА С АОНСУ И ДА НЕ МОЖЕШ ДА ГО РАЗБЕРЕШ
43
3
 
5
 
! Отговори
вето преди 14 години
При този умствен багаж на законодателя, Първанов ще връща безумията им до края на мандата си.
42
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 14 години
КИПИ БЕЗМИСЛЕН ТРУД
41
1
 
4
 
! Отговори
ds преди 14 години
sabotior