Борисова: Пациентът ще бъде обгрижван до края на реформата

Пред МС хора протестират срещу делегираните бюджети
30 юни 2010 12:15,
148
Борисова: Пациентът ще бъде обгрижван до края на реформата
Снимка: Министерството на здравеопазването

По молба на премиера Бойко Борисов здравният министър Анна-Мария Борисова се срещна с протестиращите пациенти на площад „Независимост” пред Министерския съвет, докато течеше правителственото заседание на кабинета.

Борисова обясни, че ще предаде исканията на протестиращите на министър-председателя.

„Ако много настоявате, ще организираме и среща”, каза Борисова пред протестиращите пациенти и лекари, които не бяха толкова многобройни, колкото се очакваше.

"Здравната система трябва да бъде реформирана, за да работи. Сега тя не работи и това е ясно", каза още Борисова.  Министърът допълни, че говори за реформата в цялото здравеопазване, а не за делегираните бюджети.

„Започваме с болниците – болнична реформа, реформа в специализациите, реформа в извънболничната помощ, въвеждане на електронната карта – за всеки електронно досие”, посочи проф. Борисова.

По думите й това обаче не става за един ден. „Знаете ли, че диагностично свързаните групи Германия ги въвежда 10 години и й струват 30 млн. евро? Най-бързо ги въвежда Португалия – за 5 години.

Ние сме започнали подготвителния период и вече сме свършили една трета от подготвителната си работа, стандартите са готови”, коментира Борисова.

Теодора Захариева от Федерация Български пациентски форум обясни, че искат да се срещнат с Бойко Борисов. Тя допълни, че протестиращите са срещу делегираните бюджети, а мотото на протеста е „Здравните осигуровки – за здраве, а не в консолидирания бюджет на държавата”.

„По този начин мислим, че правим услуга и на вас, защото ще работите по-спокойно, както МЗ, така и НЗОК”, каза Захариева.

Протестиращите попитаха какво ще се случи с българския пациент, докато реформата приключи. Отговорът на Борисова бе: "Той ще бъде обгрижен".

„Не можем да кажем същото”, каза Теодора Захариева, а министърът й отговори, че няма да води дебат и благодари, като се върна на заседанието на Министерски, съвет.

Здравният министър взе декларациите на протестиращите, които ще предаде на премиера Борисов.

На протеста се появиха и депутати от РЗС начело с председателя на партията Яне Янев. Организаторите на протеста поискаха проявата да не се политизира.

Представители на пациентските организации влязоха преди минути в сградата на Министерския съвет, където ще бъдат приети от премиера Бойко Борисов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
3
 
! Отговори
марко преди 13 години
"По делата ще ги познаете"
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и после направо ще го погребваме пациента....
136
1
 
3
 
! Отговори
фил преди 13 години
Свикнали сме на негативизъм и това е обяснимо , разбира се. Но защо не оценявате хубавото,позитивното. Българинът трудно ще се отърве от комунистическия си манталитет, няма безплатен обяд, здравето СИ ИМА ЦЕНА.
135
0
 
4
 
! Отговори
пациент преди 13 години
И сега се чувствам обгрижен от личната ми лекарка и от всички консултанти към които ме е насочила.
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България , докторите разглеждат пациентите като плащащи и неплащащи, а по останалия свят ги разглеждат като болни и здрави.
133
2
 
6
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
"Пациентът ще бъде обгрижван" добре от фирмите за погребения!
132
3
 
6
 
! Отговори
sanj преди 13 години
Вероятно за кучетата в кучкарниците се грижат по-добре,отколкото за пациентите в болниците ни.
131
2
 
4
 
! Отговори
cveta преди 13 години
Аз съм потърпевша в момента и смело мога да кажа,че не получавам никакво обгрижване,а за след т.нар. реформа,просто не ми се мисли какво чудо ще е.
130
1
 
4
 
! Отговори
фил преди 13 години
Можеш да викаш колкото си искаш, аз нямам проблем.
129
1
 
4
 
! Отговори
фил преди 13 години
Виждам, че се усмихва и в това не виждам нищо лошо и да ти кажа, че тя няма политически пристрастия. Но да си кажем истината - не мойе да си във властта и да не правиш далавери, но дай боже добрите дела да са повече. В случая нито годините и, нито десена на костюма и имат значение - искаме ефективни реформи. И зарежи този каруцарски тон, не си интересен.
128
1
 
4
 
! Отговори
анитта преди 13 години
Луда съм луда, ама забравям да си пия и хапчетата сутрин....
127
2
 
3
 
! Отговори
paise baba Iaga hape преди 13 години
abe фил-4o,mi desenyt e nau vazniata, zad ili pod perukata na tazi kuha leika nema nisto. ti ne si li vizdal kato ii se zadade vypros ce se usmihva kato maloumna.zatova desenyt na roklenceto li kostum4eto li e nai-vaznoto nesto s koeto tova EGN ot GERB moe da se pufalii, be gliste
126
3
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
не се плашете-Няма пациент-няма проблем.Сталинистите от ГРОБ си знаят работата
125
2
 
3
 
! Отговори
! преди 13 години
"Борисова: Пациентът ще бъде обгрижван до края на реформата"А след края на реформата?
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази дъртата *** , що не я обгрижи някой отзад !
123
2
 
5
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Искам да кажа, че Анна Мария Борисова трябва да постъпи в Психиатрично заведение, защото първо не е наред със акъла си, второ е некадърна, трето с нея ставаме за срам в Европа!
122
2
 
5
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Борисова: Пациентът ще бъде обгрижван до края на реформата! След това ще го поемат от погребалните агенции :)))
121
2
 
3
 
! Отговори
пациент преди 13 години
ех докторе докторе КАКТО ПЕЕШЕ САШКА МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЗАБРАВИ ДОКТОРА ПЪРВИЯ ОБИЧАН МЪЖ...............МОЯТ СЪВЕТ Е ПИЙТЕ АЛКОХОЛ ПУШЕТЕ И СЕ ВЕСЕЛЕТЕ ЗА ДА НЕ ВИ ПОТРЯБВА ДОКТОР
120
3
 
3
 
! Отговори
БЛАГОДАРЯ ТИ АННА преди 13 години
ТОВА БЕШЕ МЕЧТАТА МИ ДА БЪДА ОБГРИЖВАНА ОТ ЛЕКАР ИМА ДОСТА КРАСИВИ ДОКТОРЧЕТА НО ТРЯБВАТ ОЩЕ И ПО МЛАДИЧКИ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ И НА ТОЗИ ПРОБЛЕМ И МЕД СЕСТРИТЕ ПО ГРОЗНИЧКИ ЗА ДА НЯМА КОНКУРЕНЦИЯ НАЛИ СА НЯМА ДА СЕ БИЕМ ПО БОЛНИЦИТЕ ЗА ТИЯ КРАСИВИ ДОКТОРИ
119
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
защо не каже къде герб похарчиха 455 мил. от касата а мълчат и здраво крадат