Правителството не е харчило пари от резерва на НЗОК

Нова актуализация на бюджета не се предвижда, обяви Симеон Дянков
2 сеп 2010 16:51,
291
Правителството не е харчило пари от резерва на НЗОК
Снимка: БГНЕС

„Нашето правителство не е харчило пари от резерва на касата за покриване на каквито и да било други разходи и няма и да го направи“, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков от парламентарната трибуна.

По предварителни данни наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31 юли 2010 г. са в размер на 1 234 700 000 лева.

По текущи бюджетни сметки има 885 милиона лева, а по депозитни – 350 милиона лева, уточни Дянков.
Точният размер на средствата, които касата може да изразходва всяка година, се гласуват със Закона за бюджета на здравната каса, каза Симеон Дянков.

Средствата от натрупания резерв, който се съхранява по сметки на БНБ, може да се изразходват само когато касата е в планиран дефицит, подчерта министърът.

Финансовият министър заяви, че и в предишните години резервът не е пипан. В годините, когато касата е била на дефицит, той е бил покриван със средства от републиканския бюджет, без да се вземат пари от резерва.

През 2007 г. НЗОК има дефицит, затова държавата е субсидирала със средства от бюджета в размер на 339 милиона лева.

През 2008 г. НЗОК отново е с дефицит и държавата покрива разликата между приходите и разходите с 206 милиона лева от републиканския бюджет, а наличността по сметки в БНБ от 375 милиона лева се запазва.

През 2009 г. и 2010 г. бюджетът на НЗОК се формира единствено от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравно осигуряване. Субсидии от републиканския бюджет не са необходими и не са правени, заяви Дянков.

Резервът на здравната каса е част от фискалния резерв, следователно изразходването на средства оттам означава да се намали фискалният резерв и да се увеличи бюджетният дефицит над заложеното в бюджетната рамка, обясни Дянков и допълни, че увеличаването на дефицита ще бъде в ущърб не само на лекарите и медицинските работници, а и на всички граждани.

Още по темата

Това не би било отговорна политика и ние няма да го правим, категоричен беше той.

Дянков посочи още, че увеличението на приходите, особено в митническата агенция, регистрирано през юли, се запазва и през август.

Той добави, че това са показали предварителните резултати, а до два-три дни данните за приходите ще бъдат обявени официално.

Министърът обяви, че няма да има повторна актуализация на бюджета за 2010 г. Той посочи, че не ни е необходим заем от Международния валутен фонд нито тази, нито следващите две години.

Още новини от бюджет и финанси

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още по темата: бюджетНЗОК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голяма *** си Дянка, много голяма!
272
1
 
1
 
! Отговори
Дянков преди 13 години
Ами, аз всъщност от боксерките си направих вратовръзка. Нали е страхотно?
271
1
 
3
 
! Отговори
евгени минчев преди 13 години
Ауу Симеоне страшна вратовръзка като детска близалка е :)))))))))а дали ибоксерките са ти в същия десен??????????
270
1
 
0
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
А защо забравяте промяната на съзнанието ? Или обикновеното наличие на здрав разум и съвест за по - редки от платината ????
269
1
 
3
 
! Отговори
човек преди 13 години
според "легендата" тъстът на дянков / избягал от румъния по времето на чаушеску евреин / му казал - върви и доразруши комунизма там . знаейки че бойко е напуснал пожарната за да запази членството си в бкп , не разбирам какво прави дянков в правителството . отчитайки че вторият му баща е бил партиен секретар , нещата си идват на мястото - още един неуспял при тато кариерист ще направи гуша щото слуша . за да избегна цинизъм ще използвам езика на радиста - щ щ д
268
1
 
4
 
! Отговори
Балин преди 13 години
Бездарник, изобщо не се прави на знаещ, защото знаем на къде ни водиш обаче съм оптимист, скоро ти и твоята пасмина пишман демократи и икономисти ще се разкарат от България.
267
1
 
0
 
! Отговори
ИСУС преди 13 години
Добре,но те моля да пишеш и кой визираш за да разберат и околните!Най вероятно човека от снимката,но бъди по конкретен!
266
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
малък нагъл лъжеццццццццццц
265
1
 
2
 
! Отговори
ИСУС преди 13 години
Добре!Земята е пренаселена и според някои умни фашистки тикви населението трябвало да се редуцира !нищо не може да помогне нито Плачът на Слънцето ,нито ИСУС!единственото което могат да помогнат е да подготвят масите за очакващия ги геноцит............
264
1
 
4
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Аххаа..ясно. Значи Грузия трябваше да бъде съсипана и вината да се хвърли върху Русия и бившия СССР! Народът да се опрости, за да може по-лесно да се управлява, затова им закри и академията на науките, после искаха да я използват като маши, за да имат контрол над газопровода....руснаците трябваше да изпозатрелят хамериканските мекерета там, щяха да отърват Света от огромно зло!
263
1
 
3
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Гейб защо се опитва да скрие мисията вв Грузия итази тема е табу в България, а модовете трият като се спомене за нея. Значи има нещо гнило, много, много, гнило.
262
1
 
0
 
! Отговори
ИСУС преди 13 години
Добре!ще го кажа с една дума!ГЕОПОЛИТИКА колкото и неприятно да звучи..........
261
2
 
0
 
! Отговори
ИСУС преди 13 години
Не рабира се,но темата е много сложна и не вярвам,че ще ме разбереш!Трудно обяснявам и риска да не ме разберат е много голям!
260
4
 
0
 
! Отговори
ИСУС преди 13 години
Ти направо разтреля КВАЗИМИОДО ако се сещаш за какво говоря!
259
1
 
0
 
! Отговори
ИСУС преди 13 години
Поне не сте простаци като мъжете!ШШШШШШШШШШШШ,Ей дане си помисли някоя ,че я свалям защото ще ми извадят очите!Някои хора може и да ме дебнат и да не спинкат!
258
1
 
0
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Аз ще ти отговоря вместо Нина. Физическите недъзи понякога са израз на психически такива.
257
2
 
0
 
! Отговори
ИСУС преди 13 години
Кажи ниночка какво ще правим?Аз налитам само на дипломирани и доказали се даскалици!Интервюта не провеждам защото като ми направят някоя чупка дамите и припадам...........Батето: България ли...няма такава държава, бил съм там
256
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
какво да направим.. женки сме си :)ти цяла вечер .. не смисли.. не обвинявам Дянков.. той си е сложен там..с него и без него все тая при този материал :)
255
1
 
0
 
! Отговори
ИСУС преди 13 години
Ти ли беше тази която срича на руски?Нима физическите дефекти на някой са толкова важни?Защо не наблегнеш какви има в кратуната на някой или пак да цитирам чужди мисли ако наистина си жена като калин?!
254
1
 
1
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
И vena jugularis му е изпъкнала на вратлето....що не си направи няква пластична операция, ами плаши хората със снимките си....ъъъъ..а на живо каква ли ужасия е..