Дянков ще докладва пред депутатите за резерва на НЗОК

С 60% повече са плащанията за болнична помощ, отчетоха от касата
8 сеп 2010 10:51,
48
Дянков ще докладва пред депутатите за резерва на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите ще бъде изслушан утре в парламента за това как са били изразходвани парите от резерва на Националната здравноосигурителна каса през последните десет години.

Предложението за изслушването направиха депутати от Синята коалиция.

Според съпредседателя Мартин Димитров има основание за съмнения, че след 2001 година средствата от резерва не са били използвани само за здравеопазване, което е противозаконно.

„За определени периоди от време виждаме рязко нарастване на сумата, която стои в резерва, и рязко спадане след това. Което може да бъде обяснено само с използването на тези средства за други цели", уточни той.

Междувременно от НЗОК разпространиха съобщение, че с 60 % са се увеличили плащанията за болнична помощ за период от пет години.

През 2006 г. НЗОК е заплащала за болнична помощ средномесечно по 62 049 000 лв., а през 2009 г. разходът е достигнал 96 206 000 лв.

Анализът на тези данни показва, че най-голямо е увеличението на средствата (с 21%) през 2009 г. спрямо 2008 г.

Основната причина за неконтролируемото повишаване на разходите за болнична помощ е приемът на пациенти в болница, чието лечение може да се извършва в извънболничната помощ.

Друг основен проблем са повторните хоспитализации. За една година 300 000 пациенти са лежали в болница повече от един път, като само при три на сто е имало медицинска целесъобразност, посочват от ведомството.

Във всички останали случаи се наблюдава прием в болница с цел усвояване на финансов ресурс.

Друга причина за повишаване на разходите е селективното договаряне и стремеж на болниците да работят и отчитат скъпоструващи клинични пътеки.

Още по темата

На базата на тези данни НЗОК предприе стъпки за контролиране на разходите за болнична помощ чрез въвеждането на делегирани бюджети за болниците.

Целта е да се ограничат ненужни хоспитализации, които генерират разходи в болничния сектор, съобщават още от ведомството.

На 17 септември Българският лекарски съюз ще вземе решение за ефективни протестни действия срещу нарушението на конституционните права на българските граждани за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ и срещу забавените и намалени плащания в системата. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: НЗОКрезерв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Моето мнение е,че преди 13 години
болните,като не отиват на специалист, понеже няма талони, то те се усложняват и се налага лечение в болница. Малкото зло на малката пица.Като се разболяват и не отидат в болница, то те се инвалидизират. Дянков отдавна ще е забравен, а хората, които сега не се лекуват от специалист и не отиват в болница, ще са инвалиди. За тях ще се грижат здравите им роднини. Ще се дават повече пари от бюджета, но без перспектива тези пари да се върнат. Здравето на нацията е пари и то дадени навреме.ФАКТ
45
0
 
3
 
! Отговори
колега преди 13 години
Пътеките не са изплатени на никоя болница- на някои последно дадоха за март.А в Университетските все още няма заплати за юли!С факти- основна 400, брутна-800.Дори даскалите, таксиджиите и продавачите на вестници не взимат толкова.Увеличили се били парите за болници-ами, може, но кой ги прибира.Очевидно не са лекарите, сестрите и санитарите.А делегираните бюджети вече са в ход.Оперираш, докато има пари.После- за да оперира, трябва докторът да плати на касата за удоволствието да работи...
44
0
 
3
 
! Отговори
Bo преди 13 години
до 33 - Според бюджета на Дянков тази година НЗОК трябва да излезе с 660 млн. излишък. А това няма как да стане.
43
0
 
4
 
! Отговори
Bo преди 13 години
до НФБ - това, че има допълнителни фондове в частния сектор няма да промени нещата, докато НЗОК като такава държавна структура спре да съществува. Управлението трябва да престане да си играе с осигурителните вноски. Напълно.
42
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
На голословията на управляващите не може да се вярва - трябва да се говори с документи! Трябва да се знае за какво е изхарчен всеки един лев от нашите вноски? Защо управляващите не приеха да се сформира анкетна комисия за проверка на харчовете от вноските за здраве? Ако всичко с финансите на НЗОК и МЗ бе наред и парите се харчат по предназначение, не виждам причина управляващите да не се съгласят на тази проверка! Но явно не е така! За каква прозрачност на управление тогава говорим?
41
0
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
нали и затова се въвеждат задължителните частни фондове!Те ще трупат пари но няма да ги дават всичките за здравеопазване а ще правят резерв! милиард в сегашната здравна каса и още 1 милиард в частните здравни фондове...и чакай по добро лекарско обслужване..За добро здравеопазване се искат пари а не трупането им във фондове....и тяхната администрация която ще цица ли цица...
40
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Парите от осигуровки не стигат по няколко причини:1. *** не плащат осигуровки, но за сметка на това точат здраво - и помощи получават, и здравно обслужване, а 1 лев не дават на държавата;2. По-голямата част от работодателите осигуряват работниците си не на реално изплащаните заплати, а на задължителния минимум, или на 4-часов работен ден, или изобщо не ги осигуряват;3. Прекалено голяма част от парите отиват за администрация и за разходи по самата здравна каса.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да вземе Дянков да докладва дали обещаните 300 млн лева повече от увеличения акциз на цигарите са факт. Мисля, че точно обратното. Затова да вземе да го намали, че ще фалират хората от 5лв за кутия.
38
5
 
4
 
! Отговори
. преди 13 години
Масова практика е за обикновен преглед, примерно ехография, да те хоспитализират за 5 дена, които въобще не лежиш, а в общи линии те преглеждат за 15 мин и за 2 часа ти излизат резултатите от други изследвания - кръв, урина и т.н.. Схемата за източване на НЗОК е очевидна, после защо няма пари. Ясно е че лекарите искат да взимат заслужаващи труда и обучението им заплати, но и хората имат нужда от нормално здравеопазване, не от рекет и схеми за измами!
37
0
 
4
 
! Отговори
bobssy преди 13 години
Време е всички пари които ни рекетират за "здраве" да отиват именно там...Трябва да се каже стига, на всичките идиотщини правени до сега...
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Както харченето на резерва за други цели, така и нехарченето на резерва сега е престъпление. И Дянков трябва да отговаря пред съда.
35
0
 
7
 
! Отговори
пипи преди 13 години
Дянков пожелавам ти да се разболееш Болницата да не дава храна поради кризата и да няма кой да ти донесе.
34
0
 
6
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
По принцип си прав. Но аз се опитвам друго да ти обясня - че това което искаш е проява на много висок морал, който не можем да очакваме от нашите политици. Сега в момента се надяваме поне частично да престанат да крадат. След 10 правителства може да се опитаме да вдигнем летвата и до такива висини, но в момента е нереалистично. Общество се гради със стотици години, не за 20. Дано имаме късмет, и един ден изградим нашето - поне на нивата от преди 9ти...
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЗОК не изнемогва защото парите отиват другаде, а защото демографската картинка е такава и системата е със заложено бюджетно дофинансиране. Което гербавите спряха. Дори 100% да се събират вноските пак ще е на червено защото дупката годишно е 300-350 милиона лева. Системата е неадекватна!А управлението на резерва е съвсем друга, вторична тема. И вторачването в него отклонява вниманието от съществения въпрос точно за системата на здравеопазване.И да го опапаме днес утре какаво правим?
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, не съм в чак толкова малада възраст. Де да бях. :)А истинският др. Сталин ми е ясно кой е. Мислех че може би става въпрос за някой "нашенец" с такъв прякор.Красимир Иванов е само пример. Лошоте е, че не е единственият. Масово се краде в и от здравеопазването и после - бюджетът недостатъчен.
31
0
 
7
 
! Отговори
лекарче-некадърниче преди 13 години
не мога да коментирам служ автомобил на Кр Иванов.Защо не го попиташ лично-наверно е брониран,за да не го обгърне народната варненска любов.А др Сталин всеки ден ти е по медиите-или др Живков да го наричам?Май си на доста млада възраст да не помниш от историята кой е бил единият или другият
30
0
 
11
 
! Отговори
Bo преди 13 години
За последните 10 години? Това е глупаво. Дянков не може да даде смислен отчет за десетилетие назад, прикривано от предишни управления. НЗОК винаги е била безотказен буфер в бюджета. И ще бъде, докато не се раздържави. Обърнете внимани, че това никое правителство не го прави именно защото е дъбър буфер. Както и НОИ ежду впрочем. На всички е ясно, че НЗОК изнемогва, защото парите от здравни осигуровки отиват другаде поради неразумната финансова политика на това правителство.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой е др. Сталин? А и кой съм аз, че да ми обърнат внимание от ДАНС? И още нещо - по каква причина служебния автомобил на Кр. Иванов е ФВ Туарег? Това струва доста пари и то от бюджета на болницата.
28
2
 
8
 
! Отговори
Основна причина преди 13 години
Основната причина за неконтролируемото повишаване на разходите е приемът на пациенти в болница, чието лечение може да се извършва в извънболничната помощ.Друг основен проблем са повторните хоспитализации. Само при три на сто е имало медицинска целесъобразност.Основната причина за горното са единствено тарикатски направените клинични пътеки. Пример е госпожата от ръководството на Здравната комисия в НС. Онази с "мързеливото", но явно крадливо око. И другите като нея.Там е заровено кучето!
27
0
 
5
 
! Отговори
лекарче-некадърниче преди 13 години
Кр Иванов е *** на др Сталин,има си частна клиника и от там печели-така,че ако имаш сигнал,подай го та ДАНС