Младенов: Работещите в сивата икономика ще имат проблеми

Планираме по-високи доходи и по-голяма заетост, каза социалният министър
20 сеп 2010 10:17,
109
Младенов: Работещите в сивата икономика ще имат проблеми
Снимка: БГНЕС

„Демографската криза е много тежка и навсякъде се пристъпва към пенсионни реформи, ние също трябваше да предприемем тази стъпка“, обясни социалният министър Тотю Младенов пред БНТ. 

„Нямаме друг изход с 2 млрд. лв. дефицит, оставени миналата година в пенсионната система, с над 1 млрд. лв. дългове на работодатели и самоосигуряващи се лица към осигурителната система“, поясни министърът.

Според него целта е да се защитят голямата част от хората, които са редовни платци.

„Другите, които са работили в сивата икономика без трудови договори и осигуровки, ще имат проблеми. Хората да не работят без трудови договори“, предупреди Младенов.

„През следващите години планираме по-голяма заетост, по-високи доходи, по-голяма събираемост на осигурителните вноски и вдигане плавно на осигурителния стаж. Пенсионната възраст в България се запазва същата“, каза министърът.

По думите му хората се вълнуват дали ще има къде да работят и дали ще имат по-добри доходи.

„При тези размери на осигурителната вноска има голяма част от работодателите, които не плащат. Тези, които плащат редовно, питат какво прави държавата, за да си събира вноските от тези, които не плащат“, каза Младенов.

Той за пореден път защити тезата си за увеличение на минималната работна заплата. Младенов напомни, че в момента тя е 240 лева, а когато се махнат данъци и осигуровки, човек получава чисто около 211 лева.

Още по темата

„Искаме да ограничим бедните хора в България. Минималната работна заплата е важна, за да може постепенно да започнат да растат доходите. Ако един работодател не може да плати около 270 лева на един работник, аз се съмнявам в качеството на неговата фирма“, категоричен е Младенов.

„На хората им писна някой да ги тормози на работното място и в същото време да им се плащат ниски доходи“, заяви още социалният министър. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
2
 
! Отговори
МИЕТ преди 13 години
През следващите години планираме по-голяма заетост- казал Т.Младенов.Защо лъже?Те планират да увеличат осигурителния стаж на 40г. за да не можем изобщо да се пенсионираме , а те да могат да имитират работа , да стоят на държавната ясла и да си правят кефа , като измислят промени в закони , които няма да засегнат тях , защото безработица и приватизация за тях няма!Нека шефовете и обкръжението им в държавните фирми и институции да си намалят заплатите и да се пенсионират на 63 г. , като освободят работни места за да си направим и ние 40г.стаж ! Ако тези , които няма да можем да се пенсионираме заради антисоциалните предложения за пенсионна реформа , получим право на глас , то тогава трябва да предложим за тези , които заемат държавните служби и правят предложения за осигурителен стаж 40г. и повече точки , веднага да бъдат съкратени за да почувстват какво е криза , безработица и последици от престъпна приватизация!Те не мислят за създаване на нови работни места или възстановяване размера на осигурителните вноски , които С.Дянков обърка, а мислят за увеличаване на точки и осигурителен стаж.Защо?Може ли да се изпълнява това?Необходими са работни места.
108
0
 
2
 
! Отговори
Сийка преди 13 години
Борисов го похвалили в САЩ за какво че сме най бедни в ЕВРОПА вСАЩ знаят ли че минималната заплата е 120 ЕВРО.ТОТЮ МЛАДЕНОВ е за лудницата този човек говори като ***.Идвамата със съпруга ми работим без осигуровки в нашия град има голяма безработица и шефовете се възползват от това и ако ти изнася ако ни ти изнася си ходиш и как да си пратя децата на училище да ида на магистралата *** пролет да бягаме от България че полудяхме вече от мизерия
107
0
 
2
 
! Отговори
леля преди 13 години
Този господин наистина е спал на отворен прозорец ,да му мислят тези дето работят,а тези дето не пускат трудов договор и довечера трябва децата да си нахраниш,какво правиш,ами работиш.Господинчо.... подгонете тези които окрадоха България,с пари в чужди банки,вкарайте ги в затвора ,вземете откраднатото и ставаме като в Кувейт,прости глави,натискат народа,а той умира
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няма смисъл да се дават пари за осигуровки а парите да се внасят по лична банкова сметка и то в чужбина че току виж банките пак фалирали и с тези париможе всеки да си осигури старините сега като се внася се пълнят едни каци без дъно няма никаква мотивация да се осигуряваш след като не могат да ти кажат колко лв. ще ти е пенсията затова няма да видят нищо
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой от Министерския Съвет пак е спал на отворен прозорец, но не иска да си признае.Хубаво...
104
1
 
3
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Ти си пълен ***. Заплатата на народните избранници се определя от средната, а не от минималната работна заплата.
103
0
 
3
 
! Отговори
gong преди 13 години
Правилно!Едва ли някой от нас на 35-40-45 години ще доживее до пенсия!!!
102
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
По- голяма заетост къде ще има не разбрах? Да не съм пропуснал строенето на някои заводи или ще увеличат чиновниците? Нищо конкретно не казва само увърта, увърта и накрая нищо. ***.
101
0
 
7
 
! Отговори
gong преди 13 години
Работим като луди, ама като ни осигуряват на минималната работна какво да правим?Ако решиш да се обадиш и да питаш, ти посочват вратата и ти казват да напуснеш.И.....къде да ходим???? Тя държавната работа свърши, за да си осигурен на това, което действително взимаш.Ние пак ще издържаме родителите ни, а пък нас кой ще ни издържа при пенсия - нямам представа!
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"През следващите години планираме по-голяма заетост, по-високи доходи, по-голяма събираемост" - и как го планирате това? Какво производство можете да организирате, как можете да създадете работи места, как можете да постигнете реализация и печалби. От топлите си кабинети и удобните си бюрократични столове можете да планирате само третото нещо от изброените - да се мъчите да постигнете "по-голяма събираемост". Мръсни канцеласрки ***!!!
99
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Виж сега г-н минисър, като интегрираш *** и ги накараш да плащат всико което плащат българите (защото интеграцията не е само права, а и задължения) тогава заплашваи работещите българи че ще имат проблеми . Тези същите работещи българи им омръзна все да плащат ,а да нямат права и много бързо могат да ти създадат проблеми ...ама не знам като те свалят от министър после кои ще те вземе на работа .......
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много тъжно гледа тоз човек,що така?
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам дали имаш предвим мен, но ако е така ще ти отговоря. С две висши съм. Просто завърших наскоро и без стаж и връзки се принудих да започна работа в някаква измислена фирмичка. Не че смятам да остана там дълго, ама както върви ще е дори по-кратко от предвиденото. Мислих да поостана 1-2 години колкото да понатрупам стаж и опит, ама явно няма да стане.
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Работещите в сивата икономика ще имат проблеми....ако доживеят до пенсия.
95
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сигурно си с ниска квалификация
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, я не говори, че заради един такъов "много кадърен работодател" всеки месец по една седмица сме в неплатена оптуска! Така, че извинявай, ама и да искам няма какво да работя в момента! А ти вместо да пишеш, *** помисли как да помогнеш на служителите си, защото процесът е двустранен, няма как да изискваш без да дадеш! Или и ти си ги разпуснал в непралета оптуска и сега се правиш на голям бизнесмен!
93
1
 
13
 
! Отговори
Контра-Атака преди 13 години
Между другото ... Само за сведение ...ЕДИНСТВЕНИЯ разход, който БЕ УВЕЛИЧЕН в поправения бюджет бе ...Детските и Помощите на УЖ самотните *** майки с по 10 до 23 чааветаИ които нямат нито един ден трудов стажТези пари официално бяха увеличени със 142 милиона лева за следващите 6 месеца,но според бившия фин-министър Милен ВелчевУВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПАРИТЕ ЗА *** е НАД 800 МИЛИОНА ЛЕВАГОРНОТО БЕ ГЛАСУВАНО И ОТ ДЕПУТАТИТЕ от АТАКА, на ВОЛЕН СИДЕРОВ
92
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mnogo prawilno 90.Tuk sa samo marzelivci i plakalnici.Chudq im se na akala kak moje po cql den da stoqt pred kompa i da pishat gluposti
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък мисля, че скоро управляващите ще изат проблеми:) А това, че има много работещи в сивата икономика, трябва е тема за размисъл за управляващите:)
90
8
 
8
 
! Отговори
работодател преди 13 години
А,бе хора,как по-цял ден философствате по форумите,постоянно давате акъл,а сте скъсани отвсякъде.Хванете се да работите,а не само да пищите,че нямате кинти.