Социалистите: 60% от възрастните у нас са под прага на бедност

Пенсиите замръзнаха, отчитат от БСП
1 окт 2010 13:50,
12
Социалистите: 60% от възрастните у нас са под прага на бедност
Снимка: БГНЕС

Повече от 60 на сто от възрастните хора у нас живеят под прага на бедност. Това се казва в декларация на "Коалиция за България" по повод 1 октомври – Международния ден на възрастните хора.

„Днес възрастните хора в България не настояват за много. Те искат сигурност, спокойствие и достоен живот. Техните нужди обаче не влизат в дневния ред на държавата“, посочват социалистите.

Здравните и социалните грижи, които получават българските пенсионери, „замръзнаха" до ниво, на което едва покриват жизнения минимум. Сигурността, която имаха доскоро, когато пенсиите нарастваха, днес вече не съществува благодарение на управлението на ГЕРБ и на подкрепата на "Атака", допълват от левицата.

"Господа управляващи, предизборно ги излъгахте на няколко пъти – за добавката за старост, за увеличаване на „вдовишките добавки". Вместо да изпълните обещанията си като една сериозна партия, направихте само едно – замразихте пенсиите за години напред и осъдихте пенсионерите заради инфлацията и оскъпяването на живота, да живеят още по-трудно. Заради хаоса в здравната реформа ги обрекохте да оцеляват без лекарски грижи и да умират, защото във вашата "здравна карта" болниците са орязани и линейките не достигат", изтъкна от парламентарната трибуна депутатът Драгомир Стойнев.

Според социалистите с пенсионната система, която управляващите предлагат, са напът да поставят пред изпитания много българи в предпенсионна възраст. "На крачка сте от това да заложите социална бомба сред по-младите. Защото предлаганите от вас серия от разнопосочни и винаги неокончателни реформи в пенсионната система не решават проблемите, а действат на парче, без ясни разчети за финансовата полза и социална цена. Законопроектът за т.нар пенсионна реформа е един антинароден, един антисоциален закон, който беше приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ и на Атака", каза още Стойнев.

"Ние от "Коалиция за България" смятаме, че възрастните хора ще играят все по-значима роля за развитието и стабилността на обществото и икономиката", допълни червеният депутат. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
БАУ преди 13 години
Писна ми от комунисти! Нали цели два мандат управлявахте, защо не направихте пенсиите над прага на бедността, а?! Вашта мамка комунистическа! Сега в епогея на рецесията ще му дърдорите за пенсии! Пък аз ако съм на власт ще ви отрежа пенсиите на всички, дто сте били комунисти преди 20 години, дето сте главният виновник за сегашното състояние на България! *** комунистически! За пенсии ще ми реват, крадците му с мошеници!
10
0
 
3
 
! Отговори
jan преди 13 години
Вярно е, че няма за пенсионерите.Защото това, което не откраднахте с дпс, го раздадохте като соц. помощи на ***. И кога бе бивши "другари" най- после ще си посипите главите с пепел и ще публикувате списък на бивши и настоящи членове на бсп - настоящи милионери.
9
0
 
3
 
! Отговори
Never,Невър преди 13 години
"Ние от "Коалиция за България" смятаме, че възрастните хора ще играят все по-значима роля за развитието и стабилността на обществото и икономиката", извинете ме, но скоро не бях чела по-голяма глупост...Та ние измираме...тия ни четкат заради изборите, ще има да чакат...от босия цървулите...Невър за тях !!!Never,Невър,Never,Невър....
8
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
Никога повече турчин и комунист на власт.
7
0
 
2
 
! Отговори
беден преди 13 години
Така е
6
3
 
6
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Цитирам:"Ние от "Коалиция за България" смятаме, че възрастните хора ще играят все по-значима роля за развитието и стабилността на обществото и икономиката". Добре казано, но неприложимо на Земята. Подобна практика няма в никоя държава, но има вероятност да се практикува извън Слънчевата система.
5
1
 
1
 
! Отговори
jollyroger преди 13 години
Абе какви хора сте да обръщате всичко на политически въпроси бе. Вие скоро да сте виждали пенсионери да ровят по кошчетата за ***? Заклевам се дори не си струва човек да ви прокълне, то само ще ви дойде/
4
1
 
5
 
! Отговори
до Червените преди 13 години
Другари съпартийци Ура! Идва края на омразния враг. Пролетарии от вси страни - съчленявайте се !Напред към светлото бъдеще Да живее ДПС+БСП+БАН+ Докторчета+Профсъюзите + Първанов + *** !
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде пак червена помия по управляващети. Бе тези защо не са в затвора и да не ни занимавате повече с тяхната комунистическа демагогия ?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимин преди 13 години
Тези пак се загрижиха за електората си. Сега остава и *** за нещо да защитят и ще ми е съвсем асно защо го правят.
1
0
 
12
 
! Отговори
Помнещ преди 13 години
Че те да не са от вчера така ??? От 65 г. пенсионерите са все под прага на бедност. Баба ми, бог да я прости през прословутия ви социализам беше с 22 лв. пенсия, а стажа й е над 40 г. и все из прословутите ви ТКЗС-та.Чак сега комунистите прозряха, че 65 г. са осъждали на пълна бедност и нищета българските пенсионери, включително и през последните 20 г., но сега ГЕРБ са им виновни.