Младенов: Вървим към компромис за пенсионната реформа

Има консенсус осигурителната вноска да бъде увеличена с 2%
Обновена: 10 окт 2010 19:32 | 10 окт 2010 19:12, Красимир Ангелов
70
Младенов: Вървим към компромис за пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

"Стана ясно, че отиваме към един компромис, който е свързан с това, че трябва да се увеличи осигурителната тежест още от догодина, за да стабилизираме пенсионния фонд и от друга страна – плавно увеличаване на стаж и възраст", заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след проведената тристранна среща.

Младенов поясни, че предстои да се уточнят сроковете за увеличаването на стажа за пенсиониране, тъй като все още не е постигнат консенсус по тази тема.

Въпреки това той предположи, че и през следващата година ще се запази съотношението между работодатели и служители 57:43 за Фонд "Пенсии".

Очаква се още в понеделник финансовият министър Симеон Дянков да предостави пълни разчети за това какви финансови последици ще имат обсъжданите промени в социалната сфера.

След днешната среща Дянков заяви, че и синдикати, и работодателите са се съгласили осигурителната вноска да бъде увеличена с 2%.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пък обясни, че работодателите са съгласни на 2 % увеличение на вноската, но при определени условия.

Преговорите на тристранката продължават във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: пенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Пример за работещ пенсионер - Христина Митрева - управител на НОИ.
65
0
 
2
 
! Отговори
Rommel преди 13 години
Престанете всички да повтаряте, че повишаването на 1 данък е реформа, никаква реформа не е. Нищо не решава това, освен временно закърпване на положението. След 1 или 2 години пак ще имаме нужда от такава "реформа" и така до безкрай. Реформата е промяна на структурата на приходите, а не количеството им пряко. Реформа е въвеждането на нов данък, ако обаче могат да го обосноват, а не просто ей така на общо основание. Реформа ... Има няколко дейни министри в това правителство и маса заемащи длъжност
64
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
До 555: прав си, всички ще го духаме!Голям *** съм бил, задето съм плащал осигуровките си! И сега се чудя как да избягам от този ***, наречен...Б-ия! Ама пък като гледам, що пенсионер работи на държавна служба, поне 1000 души - и пенсия взема, и заплата добра! Що не се бутнат тези мили душици: или пенсия - или заплата! Не стига, че са се пенсионирали, което е мечта на хиляди българи, че и заплатка отгоре на това!та на
63
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
ZA KAKVO E CJLATA TAJ ANDJAKLAMA??NEKA STANE JSNO ZA VSEKI-NA KOLKOTO SE OSIGURJVA6,TOLKOVA 6TE POLU4AVA6 KATO PENSIA.ISKA6 MALKO-OK.POSLE NE SE SARDI 4E PENSIATA TI E KATO ZA MIKROB.ISKA6 MALKA ZDRAVNA VNOSKA-OK.6TE POLU4I6 I MALKO ZDRAVNO OBSLUJVANE.ZA KVO DIANKOV SI TREPE AKALA.NEMA NUJDA .NAVSJKADE PO SVETA E TAKA.AMA NIE TRJBVA VSE DA SME BAMBA6KA.AIDE NEMA NUJDA.DARJAVATA ZATOVA NE MOJE DA SE OPRAVI,MNOGO AVANTADJII,MNOGO KRADCI.ARE BASTA.
62
1
 
6
 
! Отговори
56 преди 13 години
Чета и не вярвам на твърденията-написани.Това "мижаво " споразумение,всички знаят ,че няма да стабилизира пенсионния фонд.само ще отчетат дейност.А плавното увеличаване на стаж ивъзраст ще остави стотици хиляди българи без пенсия въпреки че са внасяли десетки години вноски,т.е.готвят им грабеж.Ще ми се да напсувам.
61
0
 
7
 
! Отговори
рбатещ преди 13 години
Ето ги бе, душиците сладки, да ти е драго да ги избиеш, така, както са седнали, с Циклон В. Аз бих започнал от "синдикалистите" - мафиотчета, след това - силно крадливата Христина, а двамата тапири-министри, не знам дали си заслужава даже.Ама, не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава - народът *** и крадлив български. Още 100 г. така ще ни скубат - 3%, не 2%, после други 3%, други 2% и т.н. до просешка тояга. А "синдикалистите" са гаранти, че няма да има истински протести.
60
0
 
5
 
! Отговори
Х преди 13 години
Вървим към поредния тюрлюгювеч в пенсионната реформа. Ами, само погледнете снимката, кои лица ще ни ощастливят с новия пенсионен опус. Тези са абсолютни недоразумения. И ние щастливо зеем. Работодателите наемат без договор, не внасят изобщо осигуровки, ако внасят - осигуряват на минимална база, а затаили дъх следим ***, които водят войни за 2%. Свали го, вдигни го! Ние сме си виновни, търпейки подобни търтеи да решават живота ни за години напред!
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи работника му ще купува хляба 1 лев а за бизнесмена е 0,80 ст. защо го отчита че е за закуска на бизнес среща с партньори, а са го изпапали жена му и той. Егати тарикатите. И хайде пак им намаляйте осигуровките.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не само ,че си построиха вили с парите от намалените осигуровки ами и мамят чрез тях държавата като ги водят офиси и не само са си получили 20% обратно под формата на ДДС , ами и продължават да мамят държавата като за всички консумативи, мебели, включително и за храната на дечурлигата им си теглят ДДС отчитайки ги за разход за офис срещи
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Г-н Данем да каже къде отидоха парите от по-ниските вноски. Вместо за нови работни места и подобрени условия на труд, така наречените бизнесмени тарикатски надсмивайки се на правителство и работници си купиха нови джипове и вили. Работодателите не изпълниха ангажимента си към държава и работници. Защо Борисов които е мъжкар още им се кланя. Те го излъгаха, да ги мачка. Те пак ще го лъжат, снимките показаха къде са парите.
56
0
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Каква гаранция - те отсега го казват: сега осигуровките, след това годините, така че не се и надявай, че ще можем спокойно да се пенсионираме! Даже и изобщо дали ще имаме този късмет! Рекетьорска държава с рекетьорско управление! Досега такова нещо е нямало!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква е гаранцията че след като ни вдигнат осигуровките,няма да ни вдигнат и годините ??????/ Нали лъжеха че ЕС настоявал ???????????????????????????
54
0
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 13 години
Бюджета трябва и ще го върнат за преработка в МФ , това с внасянето ме толкова рано в НС беше добре резиграно театро. А и някой цифри вътре са много грешни. При сравняване на миналогодишни и бъдеши разходи за осигуровки на определени институции , някой много е грешил слагал е цифрите как му дойдат и въобще не се е замислил че разликата в осигуровките при един и същ щат на служители е драстична. А увеличение на осигурителрната тежест толокова голляма няма. Но отговорноста се размива отново , няма
53
0
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Вчера беше 3 %, днес ще е 2 %, а утре? И бюджетът вече внесен - и как става така още уточнено-неуточнено, той вече е готов! И на каква база са отчетени очаквани приходи, разходи и т.н. Нали и процентът осигуровки се отчита в очаквания приход в бюджета или не? Дянков сигурно ги смята по друг начин. Пълни *** и некадърници - работа за пет пари не са свършили, освен да решават как да опоскат народа!
52
2
 
6
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
Не само идеите на ГЕРБ ,но и Вашите действия ще направят пенсионирането невъзможно.С дружни усилия съсипахте малкия и среден бизнес,а сега стесе загрижили за българите.Г-н Станишев какво дадохте на българите,коетоГЕРБ им отне.Другите страни субсидират зърнопрозводството,а Вие субсиди-рате тютюнопроизводството.Така по лесно ще намалите броя на пенсиони-ращите се.И в това има логика.По-малко пенсионери по-малко пенсии.
51
0
 
7
 
! Отговори
Симо преди 13 години
Mладенов,като ще вдигате осигур.%,стажа ,възрастта направете го и стига сте губили времето на синдикати,работодатели .Ще видим кой ще плаща високите% и кой ще се пенсионира и кога.Аз съм на 65 г. и нямам пенсия,тъй като бяхпрез 1980,81,82,83,84,85,86,87 в чужбина на работа и не ми стигат точките.Съпругата ми внася ЗО,но честно да ти кажа няма да плащам нищо на таядържава вече.Спрете с тия лъжи и манипулации .Сит на гладен вяра не хваща.
50
0
 
3
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
При съпоставими данни при месечна заплата 1980 лв.при 10 часов работен ден,то на час е получавал в Б-я брутни 11.25 лв.при 40-50 $ на час извън Б-я.Разликата възлиза на 41-54 лв. на час.Вие я изчислете ако искате.Успех Ви желая на всички.Живота на всеки зависи от самия него.
49
0
 
8
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
По никакъв начин немогат да ви задължат да сключите договор за 1000 лв.вместопримерно 300 лв.Никой неможе да разполага с труда,времето и живота Ви.Париза пенсии и лечение няма да има какъвто и процент да определят.Това е поредно изпразване джоба на работника.Синът ми следва и работи извън Б-я.Трудът му се оценява между 40 и 50$ на час.В Б-я работеше по 10 ч на ден за 1980 лв.и парите,които е платил на държ.са на вятъра.Заплащането на кадърнитеработници трябва да е достойно.
48
1
 
9
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
Работете на мин.осигур.праг.Така ще плащате в пъти по-малко на държавата.По този начин ще принудите правителството да съкрати % от държавната админи-страция,здр.каса и много други.Няма да могат да раздават на лентяи помощи.Ще намалее възможността за крадене от труда Ви.Неможе депутати ,държ.служ.и др. на държавна издръжка да получават 3000 лв.официално разбира се,аработника ,който отчислява данъци за същите 500 лв.Ако заплатата на един министър е 3000 лв,то на работника трябва да е 1500.
47
1
 
6
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
При заплата на един работещ 1000 лв. той заплаща 100 лв.ДОД.за 12 м.1200 лв.,за 40 г. 48000 лв.+218000 лв.Осигуровки = 266000 лв.Същият работещ е получил за 40 г. 480000 лв.- 266000 лв.= 214000 лв.,но от чистата сума ще трябва да плати МДТ ,ток,вода,телефон,храна и всички съпътстващи животаму разходи.Вие сами изчислете колко давате за издръжка на *** иколко остават за самите вас от собственият Ви труд.