БСП: Братя Георгиеви откриха СУ, Борисов ще го закрие

Левицата предлага парите за подслушване да отидат за наука
Обновена: 12 окт 2010 17:04 | 12 окт 2010 17:03,
220
БСП: Братя Георгиеви откриха СУ, Борисов ще го закрие
Снимка: БГНЕС

След вота на недоверие към правителството БСП се стяга да атакува Бюджет 2011.

„Той е слабо подготвен, без сериозни приоритети освен МВР, МО и ДАНС“, заяви лидерът на левицата Сергей Станишев. Той предложи парите, харчени за подслушване от МВР, да бъдат пренасочени към науката, която се намирала в трагично състояние.

Според Станишев бюджетът трябва да се изтегли от НС, тъй като вече се актуализирал далеч преди неговото разглеждане от депутатите.

Като пример той посочи предложението за увеличаване на осигуровките с 2%, тема, по която „двама министри в кабинета на Борисов са в остра битка“ – Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

„Лявата ръка не знае какво прави дясната. Това обикновено става, когато главата не си е на мястото“, образно описа ситуацията Корнелия Нинова.

От БСП са категорични, че правителството води целенасочена политика на „финансово удушаване“ на българската наука, особено в сферата на висшето образование.

"Ако е вярно, че 100 милиона лева се харчат за подслушване, по-добре е огромната част от от тези пари да отидат за наука и за духовност. Това са нещата, които дават перспектива за страната", коментира Сергей Станишев.

Парите за научни изследвания били сведени до критичния минимум, а учените в БАН мизерствали със 180 лева заплата.

„Не може учените да бъдат унижавани и изхвърлени на улицата, заяви от своя страна бившият зам.-министър на образованието Ваня Добрева.

Според БСП има реална опасност редица ВУЗ-ове да излязат в дървена ваканция, да се съкращават преподаватели и да се намалят още повече заплатите.

„Братя Георгиеви откриха Софийския университет, а Бойко Борисов и Симеон Дянков ще го закрият“, заяви още Ваня Добрева.

Тя съобщи, че най-старото висше учебно заведение е изправено за втори път в историята си да затвори врати. Първия път е бил по времето на Фердинанд, когато академичната общност не е била съгласна с водената политика.

„Правителството води целенасочена политика към закриване на българската наука, което лишава България от перспектива“, смята Сергей Станишев. Той отиде още по-далеч, като определи, че духовната сфера винаги е била независима, но на сегашните управляващи не им трябват самостоятелно мислещи хора.

Още по темата

„Всички трябва да изпълняват политиката на ГЕРБ“, заключи лидерът на БСП.

По повод предстоящия конгрес на столетницата Станишев заяви, че в партията няма нагласи за смяна на лидера, а предстоящата тема ще бъде президентските избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: БСПнаукабюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
4
 
! Отговори
престъпнищите от бсп преди 13 години
Станишев защо не даде на Масларова да направи ремонта на СУ
199
4
 
5
 
! Отговори
Бай Ристо преди 13 години
И какви кадри подготвят родните университети, че искат повече пари- основно сервитьори, дюнерджии и безработни икономисти, прависти и какви ли не -исти...Докато академичните плесени които управляват висшето образование не започнат да подготвят качествени кадри няма защо и да им се дават повече пари на университетите. Така и така най-кадърните младежи заминават да учат в чужбина, а тук правят 4-ти и 5-ти прием за да си запълнят бройките и вкарват "студенти" които не могат да пишат правилно....
198
6
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ОТНОСНО ТОЗИ НА СНИМКАТА - ЧОВЕЧЕ С ПОСРЕДСТВЕНА ЕРУДИЦИЯ КОЕТО РАЗПИЛЯ ДЪРЖАВАТА. КАТО ПРЕПОДАВАТЕЛ В СИСТЕМАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ МОГА ДА КАЖА ЧЕ ТАМ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШАТ РАДИКАЛНИ ПРОМЕНИ КАКТО В УЧЕБНО-ПРЕПОДАВАТЕЛСКАТА РАБОТА ТАКА И В ПРЕОЦЕНКА НА ПРОФЕСОРСКО-ПРЕПОДАВАТЕЛСКИЯ СЪСТАВ - *** Е ГОЛЯМ. ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАДАТ МЕХАНИЗМИ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА ПСЕВДОАКАДЕМИЧНИЯ ФЕОДАЛИЗЪМ. В ТОЗИ СМИСЪЛ ДЕЙСТВИЯТА ОТНОСНО ФЕОДАЛИТЕ В БАН СА ПРАВИЛНИ И ТРЯБВА ДА СЕ ДОВЕДАТ ДО КРАЙ.
197
2
 
4
 
! Отговори
SJ преди 13 години
За съжаление са прави !
196
7
 
5
 
! Отговори
МАА МЮ ДИЙ БИШ преди 13 години
Червените едно си знаят едно си баят - клипове със секири, сега внушават, че всичко се закрива и т.н.
195
0
 
2
 
! Отговори
za 198 преди 13 години
Ne.....ama bylgarite ne viarvat
194
5
 
2
 
! Отговори
Алф преди 13 години
Проблемът се състои в това, че в СУ не носят фуражки, поради което ББ не може да вдене за какво иде реч.
193
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
204 - само дето Тиквата излезе по-голям комунист и от БСП-то !!!СтаниШеф и тия преди него поне финансови резерви натрупаха, а тоя *** ще докара държавата до фалит, но помощите на *** не пипа, да не говорим, че не смее да спре бандитизмът им !!!
192
6
 
5
 
! Отговори
Ь преди 13 години
На т.нар. Софийски университет хубавото му е само централната сграда (ректорат). Иначе нищо не е останало от университета. Наистина е добре да се закрие тоя университет и в сградата да се открие нов.
191
6
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
По времето на Тошо Овчарчето произвеждахме персонални компютри и участвахме в космически изследвания.Боко Кратуната се оставя учените гладни и студентите на студено, за да не пипне привилегиите на *** ушеви и краставите *** !!!Боже, спаси България !!!
190
2
 
7
 
! Отговори
Че преди 13 години
Че кой е главният ***, който разврати *** и ги отучи да работят!?Не са ли дейците на "социалната" държава, ***! Това й е социалното на държавата - поддържа финансово *** население да не работи, да пие, да прави деца и да гласува за бесепето! За другите - не "социална", ами криминална!
189
5
 
13
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ами то заради това на името на братя Георгиеви е кръстен централен софийски булевард, а името на Дянков вече е равнозначно на псувня... на господарят му също ще стане равнозначно на псувня.201 - ходи му *** малкия Бойко на твоя г-н Борисов. Срамно е Танзания и Папуа-Нова гвинея да отделят по-голям процент от бюджетът си за наука, а в европейска България неграмотните *** да са на пиедестал и цялата държава да ги храни. Ученият - 180 лева заплата, *** - 500 лева помощи - срам !!!
188
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Моля те, Гйчо! Спри, че ми се повдига от теб! Къде беше преди няколко години, да вземеш отношение пи темата? Мазен, Алчен Гей!!!"?
187
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, и ако се закрие СУ, какво от това?Има ТУ, политехника в Перник, ще поеме няколко дисциплини от точните науки. НБУ ще поеме останалите по-важни, а каквото е маловажно - на пазара да си търси ниша, да оцелява ...Да не ви е социализма да си мислите, че така без работа ще цоцате пари до пенсия ...Г-н Борисов не е завършил СУ, а струва като няколко професора. И за разлика от тях върши работа!
186
3
 
7
 
! Отговори
Бай Чеп преди 13 години
Калоянчо, взе ли си хапчетата? Да не си на ведомост към ГЕРБ?Кажи три,не две неща като плюс на сегашното управление?И без магистралите и борбата с Октопода,моля?!И двете се губят някъде в зоната на здрача?!Калоянчо....Калоянчо,ако това е доброто на ГЕРБ по добре старото!!!Ама ти си на ведомост и пръцкаш кротко под юрганчето-утрешният ден е сигурен за теб,но не е така за много българи!!И не бълнувай за благоденстващи страни-не са виновни комунститите,приказката за калпавия х.. нали я знаеш?:)))
185
7
 
12
 
! Отговори
65 преди 13 години
Стига сте плюли, СУ може и да е в криза, може да не е перфектно образованието, което предлага, но продължава да е най-добрият университет в България с най-добрите преподаватели! Вместо да се ядосвате, че се създават нови университети (този в Перник?!?), вие плюете Станишев, без да помислите, че в случая е прав! И аз не го харесвам, но основателната критика винаги е полезна, особено за правителството на ГЕРБ!!!
184
9
 
10
 
! Отговори
Kaloyan преди 13 години
СТАНИШЕВ МАЙ Е ЗАБРАВИЛ КАК БСП НАБИ СТУДЕНТИТЕ ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ 96та ГОДИНАИМА ЛИ БЛАГОДЕНСТВАЩА СТРАНА, В КОЯТО НЯКОГА ДА СА УПРАВЛЯВАЛИ КОМУНИСТИ?
183
1
 
3
 
! Отговори
ТР преди 13 години
Ти пък, къде сравняваш Одеския "университет" със Софийския?!?!? Никога няма да са квит в това отношение, да се води такава политика спрямо най-добрия ни университет е подигравка и кощунство!
182
2
 
5
 
! Отговори
ПАК ДЖАБА преди 13 години
Ааааа..... БЕ..... кой беше тоз на снимката че го забравих.
181
0
 
7
 
! Отговори
ДЖАБА ХАТИАНИНА преди 13 години
СЛУШАИТЕ БАТКО ДЖАБА КАКВО ЩЕ РЕЧЕ - Братя Георгиеви когато са открили СУ не са мислили че студентите ще си плащат за изпитите и че парите ще влизат по джобовете на политици и набедени таргаш-преподаватели .