БСП: ГЕРБ си осигурява контролирани избиратели!

Червените скочиха срещу новия Изборен кодекс
9 ное 2010 16:35,
171
БСП: ГЕРБ си осигурява контролирани избиратели!
Снимка: БГНЕС

Проектът за нов избирателен кодекс изцяло обслужва политическите интереси на ГЕРБ и присъдружната „Атака“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него той не е създаден на базата на политически консенсус, не гарантира провеждането на свободни и демократични избори и не решава основния въпрос с купуването на гласове.

В тази връзка червените се обявиха категорично против разширяването на средствата за предизборна кампания на 4 млн. лева.

„В условията на криза много добре знаете коя партия ще се възползва от възможностите на богата предизборна кампания и за какво ще отидат тези пари“, коментира Станишев.

БСП остро се възпротиви и на решението за уседналост на местните избори, което се удължава на 12 месеца. Според левицата това поставяло партиите в неравностойно положение, особено ако кодексът бъде приет януари-февруари догодина.

Досега изискването беше лицето да е живяло през последните 10 месеца в района, в който иска да гласува, а сега става 12 месеца. Досега обаче се изискваше постоянен или настоящ адрес, а сега лицето трябва да има и двете.

„Имаме информация, че ГЕРБ вече организират пренасочване на групи избиратели от отделни общини в Северозападна България към други общини, за да могат да създадат избирателна маса, която ще бъде контролирана от тях, докато другите партии ще трябва да се съобразяват с разпоредбата за уседналост, която няма как да бъде спазена”, заяви Станишев.

Още по темата

Като „абсолютно неприемливо“ БСП определи решението на ГЕРБ да ограничи демократичното право на хората да избират кметове на села с население до 500 души. Тази мярка беше наречена от Станишев „ретроградна“. Досега летвата беше до 150 души.

„Това означава, че 2/3 от българските села няма да могат да избират. Пълни глупости са, че кметовете на село нямат функции“, обяви Станишев.

В същия дух лидерът на БСП коментира и предложението отново да се върне старото положение, при което общинските съвети назначаваха районните кметове в големите градове.

Според Станишев управляващите целят да обезличат районните кметове и те да бъдат изцяло подчинени на ГЕРБ.

„Очевидна е неравнопоставеността, при която партиите и коалициите ще участват в изборите“, оплака се още лидерът на БСП.

Според него с изискването за отделна предварителна регистрация на партии в коалиции ударът е насочен срещу Коалиция за България, в която влизат 7 партии, и те трябва да съберат 115 хил. гласа, докато ГЕРБ като партия трябва да събере 15 хил. гласа.

„И това препятствие ще го преодолеем, но е ясна политическата конюнктура и цели, на които е подчинено новото изборно законодателство“, заключи Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: БСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а техните избиратели-под строй червенушките
159
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 13 години
СерГей пак ли си подлагаш гъзъ на Доган. щото принципа за уседналост бие в неговите избиратели. И да си спомним кой похарчи милиони преди последние избори, когато вече дори и на теб ти стана ясно че се задава икономическа криза в икономически слабата ни държавица.
158
0
 
3
 
! Отговори
koko_moko преди 13 години
Много нагло поведение от страна на цялата партия. Това са си в прав текст казано едни политически перверзници.
157
0
 
4
 
! Отговори
Тъпира преди 13 години
Споко ако изборите променяха нещо щяха да са ги забранили със закон ;)
156
0
 
8
 
! Отговори
Хах преди 13 години
Ех Серго Сергоооо га си осигурявахте спокоен мандат като забранихте протестите пред парламента ни рива са ши ривеш като се приеме нов закон и съвсем останете бе изБИРАтели!
155
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СЕРГЕЙЙЙЙ ЕЙ ЕЙ ДАНО ДА ЧЕТЕШ НОВИНИ ПО ИНТЕРНЕТ ДА ВИДИШ КОЛКО ТЕ ЛЮБИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД АМА ВИЙ КОМУНИСТИТЕ СТЕ *** ПЛЕМЕ.И ДА ВИ ПЛЮЯТ В ЛИЦАТА ВИЕ ПАК СЕ ВРЕТЕ ЗА ВЛАСТ И ЗА КРАЖБИ КОПЛЕТА
154
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Серго кво ти пука и без това 4% са твърде много за теб.
153
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 13 години
1. Който не плаща данъци, да НЕ гласува;2.Койтоняма завършен 8-и клас (по Конституция образованието до 16-год възраст е задължително), да НЕ гласува;3. Който е живял на социални помощи в последните 12 месеца (тоест ПАРАЗИТИРАЛ на гърбът на обществото) - да НЕ гласува;4. Който кандидат купева гласове - в затворът;5. Който избирател продава гласът си - да бъде лишен от избирателни права до живот- ТОВА СА ПРОМЕНИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВЯТ, ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ДЕМАГОГИЯ !!!
152
4
 
9
 
! Отговори
тото преди 13 години
Горкия, колкото пъти се изкашля по даден въпрос, толкова пъти става все по жалък. Серго, почвай да месиш кюфтета, че идват избори, трябва да има с какво да примамиш *** и пенсионерите.
151
5
 
15
 
! Отговори
1234 преди 13 години
*** Станишев, ходи си чеши дупето. Видяхме те колко кадърен политик си. Скрии се завинаги подлого руско-***.
150
3
 
8
 
! Отговори
сссс преди 13 години
В тази връзка червените се обявиха категорично против разширяването на средствата за предизборна кампания на 4 млн. лева. Хапльо вие като прахосахте 4 млрд сега 4 млн ли са ти проблема не мога да разбера......
149
4
 
7
 
! Отговори
5555 преди 13 години
*** Станишев, ходи си чеши дупето. Видяхме те колко кадърен политик си. Скрии се завинаги подлого руско-***.
148
3
 
5
 
! Отговори
5555 преди 13 години
*** Станишев, ходи си чеши дупето. Видяхме те колко кадърен политик си. Скрии се завинаги подлого руско-***.
147
4
 
9
 
! Отговори
карикатура преди 13 години
Имаше една снимка във Вестник Сега.......Някакво човече с заешка устсна (демек хамстера) криминализира копуването на гласове а в същото време пенсионери зад него държарни на кайшка им се подава някакви кремвирши.........Турците като влизаха от Турция не бяха контролирани избирате ли а ? Мани.........бати смешника
146
1
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
До 85 и цените стяха да станат едни..............и аз стях да бъда милионер и нямаше да емигрирам в Германия
145
2
 
9
 
! Отговори
Калитко преди 13 години
Серьожа, намини утре към психодиспансера. Басирам се ,че няма да ти издадат документ без рушвет.
144
4
 
10
 
! Отговори
МУХАХАХАХА преди 13 години
БСП: ГЕРБ си осигурява контролирани избиратели!ХАХАХА ......леле бати смешника....Ае п***о ти материна ве хамстере...Ти криминализира копуването на гласове и в същото време пращаше пенсиите на море безпалтно (Септември,щото е най евтино) и ти им вдигаше пенсиите,и друго нещо за 4 години не направи......И ти даваше кард -бланш на турците да идват с автобуси и да правят ГОце Президент.......
143
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 13 години
На тебе пък защо Дянков трябва да ти дава пари, че нещо не ми е ясно? Не можеш ли сам да си ги изработиш? Или Дянков ти е виновен, че си некадърен?
142
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"На нас ни е нужно плътно присъствие в Интернет!"-Станишев.
141
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2 -ra porednata koleda bez 1 lev ot dqnkov