Президентът връчи "Стара планина" на посланика на Турция

Мехмет Гюджюк бе отличен за развитието на отношенията между страните
Обновена: 15 ное 2010 14:21 | 15 ное 2010 14:19,
360
Президентът връчи "Стара планина" на посланика на Турция
Снимка: president.bg

Президентът Георги Първанов връчи орден "Стара планина I степен" на посланика на Турция у нас Мехмет Гюджюк за изключително големите му заслуги за развитието на отношенията между двете страни и по повод на окончателното му отпътуване от България.

Държавният глава изтъкна активния политически диалог между двете столици София и Анкара, независимо от промените на институциите на държавите, както и интензивното развитие на икономическите отношения.

Първанов отбеляза, че в периода на първото му посещение в Турция двустранният стокообмен е бил около 1 млрд. долара, а наскоро надхвърли 4 млрд. долара.

Той изрази увереност, че двете страни ще положат още усилия, за да има по-мощен поток на взаимни инвестиции, където по думите му постигнатото е все още е неудовлетворително.

Президентът Първанов отново подчерта единното разбиране на българските институции за европейската перспектива на Турция, което по думите му би било добро решение не само за България, но и за целия регион.

Държавният глава посочи, че има и проблеми, но не нерешими, и изтъкна, че е важно те да се решават в дух на взаимно разбиране и компромиси в името на доброто бъдеще на отношенията между двете страни.

"Отношенията между България и Турция са силни и динамични и двигател за тези взаимоотношения са споделените визии между двете страни и желанието за интегриране в евроатлантическите структури", каза от своя страна посланик Мехмет Гюджюк.

Подкрепата на Турция за пълноправното членство на България в НАТО беше един важен знак за сближаването на нашите две страни, същото може да се каже за подкрепата на България за пълноправното членство на Турция в ЕС, каза още дипломатът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
1
 
1
 
! Отговори
КарааИбрахим преди 13 години
Похвално г-н Първануглу,не случайно гласувах за вас,като типичен представител на *** раса.
339
2
 
1
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,- Борбата на Светска Тюркия, със Световния Ислям, е наистина Титанична и за България е хиляди пъти по-добре, да победи Светския дух на Ататюрк, вместо Примитивизма на днешните и управляващи ,Талибаните - Ислямисти ...- Ненавиждам 500-те години Османско робство..., но подкрепям Свободолюбивия дух на днешния Тюрски Народ..., защото днес той се бори да не се повтори това..., от което ние се отървахме през 1878г..., а кюрдите още дълго ще вървят по пътя към своята Голгота и Свобода- 3 март 1878г, е денят в който е поставено началото на създаването на днешната държава на проливите...- Към 1923 година, щиковете на Червената Армия и под командването на Тухачевски, политически съветник на когото е полковник Ататюрк, изгониха Гърци, Англичани, Французи и т.н., от Мала Азия и върху последните остатъци на Османския бейлик, Ататюрк основа днешната държава на проливите, която нарече Тюркия, неправилно преведено като Турция..., защото анадолските турци са примитивна етническа групичка, а тюрките съвсем друг народ!- През 1925 гадина в Ангора, Ататюрк подписа Официално - "Края на 500 годишната екскурзия, за Анатолийци, Кюрди и Араби по Българските земи", организирана от "Осман бей - ЕООД", като прие Официално османците небългари да наричаме "Преселници"... Тоест - чужди хора от 30 тина нации живели в Османската империя...!!!- Ако някой все пак се има за тюрк, може да се възползва от възможността създадена от Бащата на тюрките (Ататюрк) с Ангорския договор, да продаде каквото има и приятен път обратно към Анатолия, Витиния или Кюрдистан...- Приятен ден на всички тюрки и... и учете Тюрски език, който не Ви е майчин, защото е измислен през 1927 година..., но ще Ви трябва...!!!
338
1
 
0
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,След като дори Първанов най-после разбра, че в България няма турци, защото държавата Турция е създадена през 1923-25 година, той ще подкрепи една приятелска "Декларация на Българския Парламент" до братската турската нация...:Декларация" - Дами и Господа,Като живели заедно във Византийската и Османската империи и съюзници от Първата световна, ние Ви подкрепяме и разбираме... желанието Ви да станете нормална държава За целта, ние искаме Турция само...:- Да стане Демократична...- Да зачита човешките права...- Да спазва законите... Все лесни работи...!!!1. В Турция се правят избори..., добре има демокрация...2. Човешките права ли..., още по-лесно е...:- Признайте правата на Кюрдската партия за права и свободи... и правото на кюрдите на държавност..., както и Вие е Ние признахме Косово Сега е ред на Кюрдистан!!!- Извинете се на Армения за геноцида и подпишете договор, като Ангорския, с който плащате "кръвнината" на арменците...- Незабавно се изтеглете от Кипър..., подписвате договор, като Ангорския, плащайки 10 милиарда на Кипърската държава за терора и жертвите...3. За спазването на законите...- Международните действащи договори са Закони за подписалите ги...!!!- Плащат на България задължението си от 20 милиарда по Ангорския договор...- Меджалиса се извинява писменно за геноцида срещу Българския, Арменския, Гръцкия и другите клани народи от Азия и Европа и..., можете да ни помолите, да се съгласим да влезете в ЕС..., а ние Ще видим!!!Все лесни работи...Колко му е...16-та икономика в Света... Какво са 20-30 милиарда между приятели, живели заедно в Османския бейлик
337
1
 
0
 
! Отговори
Български Войн преди 13 години
Наистина живееш във някакъв виртуален свят, но не и в реалния!
336
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 13 години
Нещо много се впрегате на някакви политически м.и.н.е.т.и май...
335
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И друго би му дал......... . Та два мантата президенство са това.
334
1
 
7
 
! Отговори
Gavra преди 13 години
Nai visokoto BULGARSKO otli4ie na TUR4IN.Ve4e neznam daje kvo da kaja
333
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами Първанглу знае как да уважи своите!
332
0
 
1
 
! Отговори
razgradski pop преди 13 години
4eta komentarite..o6te jiveem v minaloto..Germaniya pogubi 20 milyona rusnatsi..a kakvi sa otno6eniyata mejdu Rusia i Germaniya sega?...Amerika hvarli 2 atomni bombi i ubi/osakati stotisi hilyadi...a kakvi sa otno6eniyata mejdu Japoniya i Amerika sega? kakvo prepora4vat "stoyanov" i "ton4eva"? vinagi sme bili politi4eski kasogledi...
331
1
 
5
 
! Отговори
стоянов преди 13 години
незнам какво да напиша.....след 500 години мъчения,убийства,кланета,кражба на деца и много други....незнам...ех....по-голяма гавра с паметта на толкова много хора...
330
1
 
13
 
! Отговори
Тончева преди 13 години
Това е най-гнусното нещо което успя да направи нашия президент и то пред портрета на ЛЕВСКИ.Сраммм,голям срам.
329
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ибрикчията ГОЦЕ си е винаги турски васал.
328
2
 
7
 
! Отговори
bvb преди 13 години
Няма лошо да си се награждават но защо трябваше да е с орден "Стара планина"?Асоциациите са гадни граничещи с мазохизъм цинизъм и извращение към българската история. Първанов нали е историк. Колко *** трябва да си за да не направиш асоциацията.
327
0
 
2
 
! Отговори
циньо котенце преди 13 години
Лошо е, когато съмнителни типове печелят гласове...Още по-лошо е, когато те са oт ДС...
326
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце( клон ДС- Гамизов), Санишев (клон ДС-ДАНС), Борисов(клон ДС-Лукойл)
325
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Салам шпек или камчия му връчи?
324
1
 
1
 
! Отговори
Сан Стефано преди 13 години
Милиш ли, че някой може да ти повярва /освен невръстни пубертети/.Не знам къде живееш, но си беден и смешен!Не на нас тия.
323
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kakvo tolkova e napravil tozi poslannik chak orden da mu dade no tova e normalno toi ordenite gi razdava kato vizitki... sigurno s nego ako otstrelqme nqkoi elen i piem po 2 rakii na drugiq den shte imam orden stara planina
322
2
 
3
 
! Отговори
$ преди 13 години
Върви се прегледай!Ако не бяха турците знаеш ли къде щеше да бъде България?Когато падаме под турско сме били 5млн.-колкото французите тогава.Ясно ли ти е какъв е бил геноцида?!? А турския растеж не ти ли е ясно на какво се базира?На саудитските петродолари,като условието е -ислямизация на Турция."Турските бизнесмени" ли?Я си спомни "Горна Арда" и компанията "Мапа Чингиз".А магист."Люлин"?Ако не ги проверяват на 20 дни нищо няма да свършат!Сериозно ти казвам върви на лекар!
321
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Като се има предвид, че даде Стара планина на престъпници като Доганоглу и Патков, това, че го връчил и на турският посланик направо нищо не е.Първата работа на следващият президент е да премахне този орден - той вече е безнадеждно компрометиран.